Connect with us

ALL MEDIA

Narcisa Iorga şi Laura Georgescu işi dau replici din nou. Neintroducerea Digi 24 în grila Romtelecom, subiect de discuţii în CNA!

Avatar

Published

on

Membrul CNA, Narcisa Iorga şi Preşedintele CNA, Laura Georgescu au din nou divergente. De această dată, Narcisa Iorga afirmă că va sesiza Parlamentul cu privire la comportamentul “abuziv” al preşedintelui Laura Georgescu şi operatorii de cablu care nu includ în grilele lor Digi 24.

CNA a analizat şi aprobat, în şedinţa de marţi, cu opt voturi “pentru” (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi două “împotrivă” (Florin Gabrea şi Narcisa Iorga), grilele de cablu ale Romtelecom (analogic şi digital), în care nu se regăseşte şi televiziunea de ştiri Digi 24.

Acest lucru înseamnă că abonaţii Romtelecom nu vor putea să vizioneze programele difuzate de Digi 24, informeaza Agentia Mediafax.

Membrul CNA Narcisa Iorga şi-a arătat nemulţumirea în şedinţa Consiliului de marţi cu privire la “nerespectarea” articolului 82 din Legea audiovizualului de către Romtelecom. Ea a considerat că televiziunea Digi 24 trebuie inclusă de Romtelecom atât în grilele analogice, cât şi în grilele digitale.

De asemenea, Iorga a precizat că şi o altă societate de cablu – N.C.S. Telnet Catv SRL din Moineşti, judeţul Bacău – nu respectă principiul must carry, întrucât a solicitat avizul de aprobare pentru un număr de 62 de televiziuni în grila sa analogică, dar care nu include şi Digi 24.

Iorga a propus şi aplicarea unei somaţii publice societăţilor Romtelecom (pentru grilele analogice şi digitale), UPC România (analogic şi digital) şi N.C.S. Telnet Catv SRL (analogic) pentru nerespectarea articolului 82 din Legea audiovizualului, însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată. Doar Narcisa Iorga şi Florin Gabrea au votat “pentru” aplicarea somaţiei publice.

Iorga a fost nemulţumită că propunerea sa nu a fost supusă la vot de trei ori, invocând regulamentul de organizare şi funcţionare (ROF) al CNA, însă preşedintele CNA, Laura Georgescu, a spus că, potrivit acestui document, o propunere poate fi supusă la vot de trei ori, nefiind obligatorie supunerea la vot a unei propuneri de trei ori.

“Digi 24, în ciuda faptului că este publicat pe site-ul CNA ca fiind membru al listei must carry, adică obligatoriu de retransmis de firmele de cablu, acest lucru nu se întâmplă. Este vorba de două societăţi mari de distribuţie de servicii media audiovizuale, UPC, Romtelecom şi o societate mai mică din Bacău, N.C.S. Telnet Catv.

Am solicitat revenirea asupra deciziei adoptate săptămâna trecută de CNA, anume acordarea avizelor de retransmisie pentru toate societăţile de cablu care încalcă practic legea audiovizualului referitoare la lista must carry, în speranţa că a fost o eroare umană a membrilor Consiliului.

Din păcate astăzi avem dovada faptului că CNA acţionează abuziv faţă de prevederile legii audiovizualului şi mai special abuziv faţă de o societate comercială, faţă de un post de televiziune.”, a spus Iorga.

Narcisa Iorga a mai spus că vrea să atragă atenţia asupra faptului că “preşedintele CNA a refuzat, asumându-şi în nume personal, să supună la vot, aşa cum solicită procedura Consiliului Naţional al Audiovizualului, cele două propuneri care au fost enunţate astăzi”, referindu-se la propunerea sa de somaţie a tuturor societăţilor de cablu care nu se conformează legii audiovizualului şi propunerea unui alt membru – Christian Mititelu – de scrisoare de atenţionare.

“A supus la vot o singură dată aceste două propuneri, după care a refuzat categoric, spunând că domnia sa decide ce se întâmplă în CNA. Vreau să spun că Legea audiovizualului prevede la un singur articol referirea la preşedintele CNA, ca fiind ordonator principal de credite şi atât, iar regulamentul de organizare şi funcţionare al CNA limitează foarte clar responsabilitatea preşedintelui CNA la chestiuni administrative. (…)

Preşedintele Consiliului nu poate impune unui membru să aibă o opinie separată. Am solicitat opinie separată faţă de decizia abuzivă a Consiliului cu privire la postul Digi 24 şi nu poate stabili cu de la sine putere dacă respectă sau nu procedurile de vot în cadrul Consiliului”, a mai spus Iorga.

Pe de altă parte, Laura Georgescu a declarat pentru presa prezentă la şedinţa CNA că nu a încălcat regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului şi a respins acuzaţiile aduse de Narcisa Iorga.

“Joi, 20 martie, s-a discutat subiectul prima oară şi a fost aceeaşi propunere de somaţie. Am votat-o, nu a trecut. Colega propusă de Preşedinţie (Narcisa Iorga, n.r.) a solicitat vineri, 21 martie, repunerea în temeiul lui 31 din regulamentul de organizare şi funcţionare rediscutarea subiectului pentru două motive. În mod normal, motivele trebuiau să fie întemeiate.

Vi le citez: «Afirmaţia doamnei Gubernat că nu va vota împotriva distribuitorilor de semnal care nu preiau Digi 24 şi faptul că domnul Mititelu nu a votat» (nu a votat “pentru” aplicarea somaţiei propuse spre aplicare UPC în 20 martie, n.r.). Am trecut peste lipsa de temeinicie a motivelor invocate şi am repus-o pe ordinea de zi, astăzi, 25 martie.

Conform articolului 32 din ROF, preşedintele poate cere reluarea votului de maxim trei ori, dacă nu s-a luat nicio decizie. Poate. I-am cerut în şedinţă să spună ce articol încalc, atâta vreme cât a fost o a doua propunere, tot somaţie, făcută într-o a doua şedinţă consecutivă, care nu a trecut la vot.

Scrisoarea de atenţionare propusă de domnul Mititelu nu este sancţiune. Nu este nicio încălcare de ROF. Este o încălcare în mintea colegei propuse de Preşedinţie, care trebuie să demonstreze cât de minoritară este”, a spus Laura Georgescu.

Laura Georgescu a mai precizat si:

“Must carry-ul nu înseamnă că iau absolut tot ce se găseşte liber la retransmisie şi eventual are şi audienţă de zero virgulă zero zero zero în perioadă. Must carry înseamnă să asiguri distribuţia gratuită a unor canale care sunt absolut necesare informării, educării şi diversificării telespectatorului.

Despre asta vorbim, despre o solicitare fiindcă aşa vrem noi în acest moment. Poziţia 13 să fie preluată de toată lumea. Pe ce temei legal? Vreau să-l aud. În secunda în care (Narcisa Iorga, n.r.) va avea colegialitatea să întemeieze scris pe ce îşi bazează aceste lucruri, rediscutăm şi a treia oară. Chiar dacă regulamentul nu presupune aşa ceva”, a spus Laura Georgescu.

De asemenea, Laura Georgescu a respins acuzaţiile privind faptul că majoritatea Consiliului ar proteja Antena Group.

Fii la curent cu cele mai noi stiri din media pe pagina de Facebook RADAR DE MEDIA

Comentarii

comments

Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

MENIU

pentru sufletul tau

SHOW MAGAZINE

IN Trending