Connect with us

BAZAR

Nazanine Hozar ne prezintă „Aria”, o impresionantă odisee despre complexitatea vieții iraniene

Avatar

Published

on

             Recomandarea de astăzi, în materie de lectură este bestsellerul Aria, romanul de debut al lui Nazanine Hozar, publicat de Editura Trei. Cartea i-a adus scriitoarei recunoaștere și apreciere din partea unor nume notabile ale lumii literare. „Cred că am imaginat-o pe Aria când aveam în jur de 17 ani. Atunci m-am gândit prima oară la ea. Au trecut însă 13 ani până când i-am așternut numele pe hârtie”, spune scriitoarea canadiană originară din Iran, într-un interviu pentru Now Toronto.

 

Povestea Ariei începe în Iranul anului 1953, când un șofer militar, Behrouz, găsește un bebeluș abandonat, pe care-l aduce acasă. „Îți voi spune Aria, după toate suferințele lumii și după toate iubirile ei. Va fi ca și cum nu ai fost abandonată nicio clipă. Și când vei deschide gura să vorbești, toată lumea te va recunoaște”.

Orfana cu ochi albaștri, considerată „blestemată, ca și mama ei” care a abandonat-o, are un destin aparte. Totodată, Aria este elementul de legătură între diferitele clase sociale ale Iranului, reunind o diversitate de credințe religioase, pături sociale sau opinii politice.

Aria trebuia să reprezinte Iranul însuși. Traiectoria ei de viață curge în paralel cu istoria Iranului. Aria este în general un nume masculin care se referă adesea la arieni, dar nu în sensul rasist… De fapt, se folosește pentru iranieni”.

 

Ceea ce îi va surprinde pe cititorii romanului Aria și le va trezi curiozitatea, este modul cum Nazanine Hozar descrie realitatea iraniană de zi cu zi. De la mentalitățile religioase, credințele politice aflate în conflict și culminând cu revoluția care schimbă puterea, autoarea conduce cititorii, prin intermediul Ariei, în resorturile cele mai intime ale vieții iranienilor. Istoria unei perioade tulburi și sângeroase, de peste trei decenii, este descoperită prin modul în care atinge viețile de zi cu zi ale acestor oameni.

 

Am vrut să-mi conduc cititorii într-o călătorie de la un mod de viață la altul, dar în interiorul unui context intim, familial. Am vrut ca frica și prejudecățile să fie experimentate în cele mai intime ambianțe. Mi s-a părut o dinamică foarte interesantă. De asemenea, în roman apar și coexistențele, Aria e prietenă cu un armean, care e creștin, iar celălalt bun prieten al ei are o mamă musulmană, foarte religioasă și un tată ateu. Am vrut ca în carte să fie reprezentate ambele tipuri de viață: comuniunea și separatismul sunt realități ale vieții oamenilor. Nu trăim în utopii”, explică Nazanine Hozar.

 

Romanul scriitoarei de origine iraniană se deschide cu o scenă puternică: o tânără care abia a născut ajutată de niște prieteni și care, încă plină de sânge, fuge pe străzile înghețate ale Teheranului pentru a scăpa de furia soțului ei: a adus pe lume o fată. Cititorii vor descoperi apoi odiseea Ariei, care o poartă prin diferite clase sociale și circumstanțe de viață: neglijată și abuzată de Zahra, soția lui Behrouz, adoptată apoi de văduva bogată Fereshteh, care o tratează ca pe-o moștenitoare a sa, pentru a ajunge în cele din urmă în proximitatea lui Mehri, o femeie de condiție modestă, care are însă capacitatea de a-i transforma Ariei toate convingerile despre viața sa. Eroina cărții vorbește cititorilor și despre condiția femeii într-o societate precum Iranul acelei perioade, dar și despre nevoia fundamental umană de  apartenență, despre ură, prejudecăți și capacitatea de a-i accepta pe cei diferiți, despre opresiune, dar și speranță.

Nazanine Hozar își construiește romanul circular. Acesta se deschide cu episodul nașterii fetiței numite Aria, „după toate suferințele lumii și după toate iubirile ei”, și se încheie cu nașterea altei fetițe, care vreme de doi ani nu poartă niciun nume. Conform concepției personajelor romanului, numele este foarte important, pentru că reprezintă o anticipare a destinului celui ce-l poartă. După doi ani de la nașterea fetiței și o revoluție care a îmbrăcat Teheranul în haine cernite și inimile în doliu după cei pierduți în conflicte, numele micuței apare spontan: Ghermez, adică Roșu, „Iubire. Furie. Inimă. Sânge. Ai sânge, ai o inimă, nu dispari niciodată”.

 

Aria este un roman cu o notă puternică de dramatism, dar totodată foarte realist, încarcă cititorii cu emoții intense, aproape dureroase uneori, dar contrabalansează prin speranța în capacitatea vieții de a renaște de fiecare dată când ajunge în impas.

 

 

Comentarii

Muzica

INNA lansează „Pretty Thoughts” în colaborare cu Henri Purnell şi un performance video spectaculos

Avatar

Published

on

             INNA revine cu o nouă colaborare pentru „Pretty Thoughts”, o nouă piesă dance produsă de Nobody Cares, cu Henri Purnell, un tânăr muzician din Germania. „Pretty Thoughts” vorbește despre cum poți să treci peste o relație care s-a încheiat.

 

Piesa a fost lansată cu lyric video pe contul oficial al lui Henri Purnell și cu un super performance video pe canalul de YouTube al artistei INNA.

 

Videoclipul spectaculos a fost filmat de Alexandru Mureșan în CORE by RADAR, un fuzelaj impresionant de Boeing 737 transformat într-o instalație de new media art unică în lume. Aceasta a fost concepută de RADAR și dezvoltată împreună cu studiouri și artiști independenți ce îmbină arta cu tehnologia și în colaborare cu ROMAERO. Mai multe despre RADAR, platformă de new media art, aflaţi aici: https://www.radarnewmedia.art/

 

„A fost o super experiență, mi-a plăcut să filmez într-un setup atât de cool și impresionant la CORE by RADAR! Enjoy „Pretty Thoughts!”, a spus INNA. De curând, INNA a lansat o colaborare cu Michael Calfan pentru piesa „Call Me Now”. Anul acesta, a lansat single-urile „Not My Baby” și „Read My Lips” feat. FARINA, dar și „Sober”, „Nobody”, „VKTM” cu Sickotoy și TAG, iar „Discoteka” cu Minelli.

 

 

 

Comentarii

Continue Reading

Muzica

Elena lansează „Vulnerabili”, o piesă sensibilă cu un videoclip cosmic

Avatar

Published

on

             După ce a cucerit inimile fanilor cu muzica aromână, Elena lansează o piesă de dragoste sensibilă, ce subliniază cele mai intense trăiri și sentimente. „Vulnerabili” este un single ce dezvăluie o călătorie a inimii către iubire. Compus de Alex Pelin, alături de Andy Platon și Vlad Lucan, single-ul este însoțit de un videoclip inedit, filmat în două anotimpuri, în care frumoasa artistă înfățișează o prezență cosmică, divină și senzuală.

 

Nu este pentru prima dată când Elena filmează în condiții dificile, însă întotdeauna i-a plăcut să se implice total în proiectele sale. „Am filmat cadrele în apă toamna, la puține grade. Am avut simptome de răceală și am avut nevoie de câteva zile de recuperare. Partea bună a fost că nu am avut concerte, căci altfel mi-aș fi pus vocea la încercare, după orele de stat în frig și apă rece. Dar a meritat, pentru că videoclipul a ieșit așa cum a fost desenat de regizor, iar piesa aceasta este exact ce avem nevoie”, declară Elena.

 

Artista apare în ipostaze extraordinare, îmbrăcată cu „doar” două kilograme de sclipici. „După filmări am reușit să „împart” sclipici timp de câteva zile peste tot. Casa a fost plină de „amprente” sclipicioase și cea mai fericită a fost Amelie, bineînțeles, care deja se vedea într-un basm cu prințese”, povestește aceasta.

Hituri în limba aromână precum „Lună Albă”, „Ela Ela” și „Steaua imshata”, dar și piese de succes precum „Ecou”, „Disco Romancing”, „The Balkan Girls”,  „Mamma mia” și „Până dimineața” au cucerit publicul și topurile de specialitate de-a lungul timpului. În urmă cu un an, Elena și-a cântat povestea de iubire și a lansat „Numele tău”, unul dintre cele mai emoționante single-uri din cariera artistei.

 

 

 

Comentarii

Continue Reading

Muzica

Ola Ola E! Mandinga și NOSFE fac echipă pentru „Macho Man”

Avatar

Published

on

             Mandinga surprinde cu o super colaborare! Cea mai iubită trupă latino din Romania și NOSFE lansează pentru prima oară împreună și reinterpretează „Macho Man”, una dintre cele mai populare melodii ale tuturor timpurilor, lansate în urmă cu peste 20 de ani de trupa Genius. Remake-ul vine cu un sound fresh și cu o producție cool ce păstrează linia originală a piesei.

 

„Ne-a plăcut foarte mult energia piesei, iar influențele latino ne-au convins imediat să facem remake-ul „Macho Man”. Este o perioadă în care petrecem mai mult timp cu familia și la studio și ne este dor de scenă și de public. Ne este dor să cântăm. Ne-a bucurat mult colaborarea cu NOSFE, este un tip pozitiv și energic, iar chimia dintre noi a fost perfectă”, povestesc cei de la Mandinga.

 

„Chiar cu două săptămâni înainte să-mi fie propusă piesa, stabilisem cu echipa mea să facem un remake după Genius, „Macho Man”. A fost un semn de la univers, pe care l-am îmbrățișat cu drag. Este o colaborare de care sunt mândru și nerăbdător să ajungă la sufletele voastre”, adaugă NOSFE.

 

Cu versuri în limba română, dar și în spaniolă, „Macho Man” este compusă de către Barbara Isasi și NOSFE, alături de Radu Cezar Halmagean, Ovidiu Cornel Halmagean, Oana Viorica Vincu, Șerban Cazan, Ana Stancu, Mădălina Mihaela Crețan, Omar Secada și Vlad Cireșan. Single-ul este însoțit de un videoclip plin de culoare, în care dansul, voia bună și muzica se strâng în același loc.

 

Din 2016, Mandinga o are ca solistă pe frumoasa artistă Isasi B., care în 2013 a cucerit publicul prin prestația sa în cadrul „Vocea Spaniei”. În 2016 a participat la „Vocea României”, iar în 2018 a câștigat „Te cunosc de undeva”. Până în prezent, Mandinga a lansat piese precum „Provocador”, „Soy de Cuba”, „Arquitectura”, „Nina Sincera”, „Besame”, „Aventura” (feat. Erik), „Bling” (Feat. Muneer), „Hello” (Featt. Fly Project), „La vita e bella”, „Când va fi mai rău (așa să ne fie)” (Feat. Shift), piese de succes ce au adunat zeci de milioane de vizualizări pe YouTube și au cucerit publicul. Cel mai recent single al trupei este „Celosa”, un featuring cu Connect-R.

 

 

 

Comentarii

Continue Reading

Facebook

Trending