vineri, martie 29, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
    AcasăUTILENelipsitele jucării din viața copiilor – ce și cum alegi pentru dezvoltarea...

    Nelipsitele jucării din viața copiilor – ce și cum alegi pentru dezvoltarea copilului

    Câtă nevoie au copiii de jucării? Din punct de vedere rațional este evident că ocupația lor nu poate fi alta decât aceasta. Din punct de vedere al specialistului, jucăriile sunt maniera prin care cei mici descoperă lumea și învață în pași simpli și adaptați vârstei lor concepte din jur.

    O idee greșită când vine vorba de achiziția jucăriilor se referă la plăcerea vizuală, la fantezia de culoare și la ce impresionează ca design. De aceea unii părinți aleg doar de dragul de a bucura ochii celor mici, adică nu își setează un scop practic, educațional din ceea ce înseamnă utilitatea acestor obiecte. Rezultă o casă plină de jucării, însă fără rost.

    Ce spune psihologul: jucăriile nu trebuie să fie o monedă de schimb pentru a motiva, nu trebuie să înlocuiască atenția sau afecțiunea părinților. Mai degrabă rolul jucăriilor este acela de a stimula creativitatea și simțurile, de a le crea amintiri, de a le stârni emoții.

    Nevoia naturală de a explora

    V-ați întrebat vreodată de ce copilul este mai mereu interesat de jucăriile celorlalți, de ce este mereu atent la altele noi pe care dorește să și le asume? Explicația este una simplă și anume ține de creierul celui mic, mereu în căutare de noi stimuli, de nevoia lui de a-și satisfice natural dorința de a experimenta prin toate cele 6 simțuri.

    Specialiștii spun că încă de la vârste fragede când începem șirul de achiziții de jucarii bebelus trebuie să ținem cont de:

    • Varietate

    Oricine s-ar plictisi de același tipar de joc astfel că de preferat să existe atenție către clasa de diversitate. Se pot crea și jocuri și spre exemplu, doi ursuleți de plus pot deveni clasicul joc mama și copilul.

    • Versatilitate

    Un lego sau puzzle-ul sunt idei potrivite aici. Acele jocuri ce se pot desface și compune din nou, combinate, îmbinate și recombinate sunt ideale pentru a crea noi jocuri.

    • Dimensiunile potrivite

    Nu degeaba există clasificarea clară în ceea ce privește jucăria potrivită conform unei grupe de vârstă. Se consideră mai util ca jucăriile să fie de dimensiuni mai mici, potrivite pentru a putea fi ușor de ținut în mână, ușor de manevrat, de folosit alături de alte jucării de asemenea.

    • Asemănarea cu obiectele și personajele reale

    Există o teorie conform căreia copilul își poate exersa mai bine abilitățile sale practice dacă ar avea la îndemână acele obiecte ce imită realitatea. Există bucătării din plastic, ustensile de bucătărie sau de menaj în varianta de jucărie. Dacă ați stat pe gânduri vreodată cu privire la acestea atunci nu ar trebui să refuzați conceptul, pentru că se pare că au un rol cu mult mai practic în viața copilului.

    Jucării necesare

    Oricine este în căutarea unui cadou ideal pentru copii va avea în minte ideea de jucării. Pentru a găsi și utilitatea unui astfel de cadou este de preferat să se țină cont de etapa de vârstă și de dezvoltare al copilului. Se va miza pe dexteritate, echilibru, coordonare și precizie. Pentru copii de la categoria de 6 ani și peste se poate vorbi și despre gândire logică și strategică, despre abilități de comunicare sau gestiune de resurse.

    Nici ce e prea mult nu este bine, de aceea introducerea jucăriilor în viața copilului trebuie să vină de asemenea pe etape, treptat și individual. Atunci când primește foarte multe nu va mai fi interesat de fiecare.

    O atenție deosebită trebuie acordată și calității jucăriilor. Cele de clasă modernă au în spate tehnologii complexe, dar pot exista riscuri la contact cu lichide. De asemenea, o mare parte din jucării sunt din plastic. Acestea pot conține urme de substanțe dăunătoare. Orice adult responsabil va avea în vedere atenția acordată jucăriilor din plumb, pe bază de magneți, cele din plastic despre care nu se specifică lipsa de bisfenol A sau ftalaţi sau cele foarte zgomotoase și deranjant de gălăgioase. O practică de genul jucăriilor la mâna a doua implică de asemenea o grijă majoră privind gradul de deteriorare al jucăriilor. Acestea nu au o  dată de expirare și totuși au un maxim de capacitate calitativă.

    Pentru alegeri corespunzătoare și calitative o recomandare o reprezintă magazinele de specialitate, cele care de altfel pun produsele pe categorii.

     

    Arina Voicu - Redactor

    Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

    Arina Voicu - Redactorhttps://www.radardemedia.ro
    Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!
    ARTICOLE SIMILARE

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    - Advertisment -spot_img

    Articole recente