Connect with us

EVENTS

Nelson Mandela: Viata sa in fotografii

Published

on

Reclame

1. Baiatul lider

Nascut Rolihlahla Mandela Dalibhunga la 18 iulie 1918 (el a fost poreclit „Nelson” de catre un profesor), Mandela lucreaza in satul parintilor sai, Qunu, Africa de Sud, ocupandu-se de aratul campurilor si cresterea vitelor alaturi de batranii din tribul local, Tembu. Dupa ce tatal sau moare in 1930, in varsta de doar 12 ani, Nelson este ales ca un viitor lider al tribului gratie inteligentei sale. Cu toate acestea, Mandela are alte planuri.

080721130044.jpg

 

2. Om de actiune

Activismul lui Mandela incepe devreme, in 1940, el fiind expulzat de la Universitatea din Fort Hare, dupa organizarea unei greve prin intermediul careia protesta impotriva limitarilor in consiliul elevilor. Pasii sai se îndreaptă spre Johannesburg, unde se angajeaza la o firma, in cadrul careia  incepe sa lucreze pentru obtinerea diplomei sale in drept. La Johannesburg o intalneste si se casatoreste cu prima sa sotie, Evelyn Ntoko Mase, cu care are patru copii.

Nelson Mandela, om de actiune

 

3. A doua casatorie

Pe parcursul timpului petrecut in Johannesburg, Mandela o intalneste pe Nomzamo Winnie Madikizela, in varsta de 20 de ani, asistent social. ”Nu pot spune cu certitudine daca exista un lucru la fel ca dragostea la prima vedere.”, a scris el in autobiografia sa din 1994. ”Dar stiu ca in momentul in care am vazut-o pentru prima data pe Winnie Nomzamo, am stiut ca vreau sa fie sotia mea.”, a completat fostul lider al Africii de Sud. El divorteaza de Evelyn in 1955 si se casatoreste cu Winnie trei ani mai tarziu, avand doua fiice cu aceasta, prima nascuta in 1958 si cea de-a doua in 1960.

A doua casatorie Mandela

 

4. Lupta incepe 

In decembrie 1956, Mandela si mai mult de 150 de alti activisti sunt arestati si acuzati de tradare, deoarece au organizat greve si proteste impotriva apartheidului din Africa de Sud (segregare rasiala). Procesul a durat cinci ani, iar in cele din urma, se incheie prin achitare.

Activistul Mandela

 

5. Organizatorul Nelson Mandela 

Mandela nu renunta la lupta sa  impotriva rasismului institutionalizat, a saraciei si a inegalitatii si promovarea reconcilierii rasiale, asa ca formeaza Congresul National African. El reuseste sa ocoleasca autoritatile pentru un timp, insa, in cele din urma este capturat si, in iunie 1964, este condamnat de sabotaj si tradare si condamnat la inchisoare pe viata.

Organizatorul Mandela

 

6. Prizonierul 46664

La inceputul sederii sale la Robben Island, o inchisoare de detinuti politici, Mandela, prizonierul 46664, este supus la munca grea, de la ruperea pietrelor, pentru a fi folosite ca pietris pentru drumuri pana la executarea sarcinilor in cariera de calcar de pe insulă. După 18 ani de stat la Robben, Mandela este mutat in 1982 la inchisoarea de maxima siguranta, Cape Town Pollsmoor,  apoi este din nou mutat la inchisoarea Victor Verster din Western Cape in 1988.

Prizonierul 46664

 

7. Liber, in sfarsit!

La data de 11 februarie 1990, in varsta de 71 de ani, Mandela este eliberat din inchisoare dupa ce a ispasit 27 ani. Presedintele sud-african, FW de Klerk a fost in parte responsabil pentru aceasta decizie. In timpul mandatului sau, nu au mai fost interzise Congresul National African si alte organizații anti-apartheid. Eliberarea lui Mandela a fost transmisa in direct in intreaga lume.

Advertisement

1ACFA444

8. O imagine globala

Dupa trei ani de la eliberarea sa, Mandela primeste Premiul Nobel pentru Pace in colaborare cu de Klerk, in semn de recunoastere a eforturilor lor de a evita un razboi civil in Africa de Sud, unindu-si fortele pentru a calma temerile si pentru a calma tensiunile rasiale. Exista, totusi, tensiune in familie, Mandela si Winnie separandu-se in 1992, si in cele din urma, divortand in 1996.

56897279DL014_archive

 

9. Gravat in istorie

Dupa patru ani de ani de la eliberarea sa din inchisoare, Mandela se intoarce la Robben Island pentru o vizita. In 1997, inchisoarea devine un muzeu si este vizitat de-a lungul anilor de celebritati, precum Beyonce, Bono U2 si Annie Lennox.

Mandela

 

10. Presedintele Mandela

Mandela devine primul presedinte de culoare al Africii de Sud la 10 mai 1994. In timpul mandatului de cinci ani, el a facut tranzitia de la apartheid la o democratie multiculturala, ajutand programele sociale sa infloreasca si chiar ajunge sa le ofere cetatenilor bucurie prin intermediul echipei de rugby a tarii ( sursa de inspiratie pentru filmul Invictus, 2009 ).

Presedintele Mandela

 

11. Regele si Mandela

Cum era de asteptat, Mandela devine o sursa de inspiratie si prieten pentru multe celebritati americane, printre care regele muzicii pop, Michael Jackson, care celebreaza a 78-a aniversare a liderului african, cantandu-i „La multi ani!” si aducandu-i un tort la casa lui din Johannesburg.

SOUTH AFRICA

 12. Celebritatile, prietenii lui Madiba

Printre prietenii celebrii ai lui Mandela se numara si printul Charles, printul Harry, Spice Girls. ”Ele sunt eroinele mele.”, a spus Mandela despre grupul pop Spice Girls. Stevie Wonder si Dani Glover sunt alti prieteni celebri ai lui Mandiba, care, impreuna cu Michael Jackson participa la cea de-a treia nunta a lui Mandela cu Graça Machel, vaduva presedintelui din Mozambic.

Spice Girls&Mandela

 

13. Sentimentul de pace 

Legati de activismul lor, Bono si Mandela se bucura de o prietenie indelungata, solistul trupei U2, chiar compunand un cantec pe care l-a numit „46664”, care reprezinta numarul de prizonier a lui Mandela.

1ADED5C3

 

14. Cuplul puternic 

Inspirata de Mandela, Oprah Winfrey decide sa construiasca Winfrey Leadership Academy Oprah pentru fete in Africa de Sud. <Inca de la început, i-am spus lui Nelson Mandela: „Vreau sa creez o scoala de fete inteligente, care sa conduca aceasta tara spre glorie.”, a declarat Oprah>.

Mandela&Oprah

 

Advertisement

15. Voci Puternice

Unul dintre cele mai mari momente culturale la care a participat Mandela este cel din 2003, cand a participat in Cape Town, la  un spectacol oferit de diverse staruri, precum  Peter Gabriel, U2, Eurythmics si Beyonce, un admirator al liderului african. Spectacolul a fost unul de constientizare a gradului de pericol pe care il reprezinta SIDA. Mandela a pierdut un fiu, in 2005, care era bolnav de SIDA. De atunci, Madiba a adus in atentia publicului aceasta boala si riscurile pe care le implica.

Beyonce&Mandela

 

16. Petrecerea de 90 de ani

La petrecerea de 90 de ani a lui Mandela din Hyde Park, Londra, de pe 25 iunie 2008 au participat atat politicieni din intreaga lume, cat si staruri de la Hollywood (si prieteni apropiati), incluzandu-i aici si pe  Will Smith si sotia sa, Jada Pinkett, dar si Denzel Washington si sotia Pauletta.

will-smith-mandela

 

17. Spirit de invingator

Renuntand la munca de birou, Mandela a restrans aparitiile publice si s-a concentrat asupra familiei si asupra fundatiei sale de caritate, Nelson Mandela. El s-a luptat cu nenumarate probleme de sanatate, inclusiv cancer de prostata in 2001, o infecție respiratorie acuta in 2011 si o infectie pulmonara, care i-a dat batai de cap intre 2012 si 2013. Dar el reuseste sa participe la ceremoniile de inchidere ale Cupei Mondiale din 2010 din Africa de Sud.

Nelson Mandela

 

18. O intalnire emotionanta

In timpul unei calatorii caritabile in Africa de Sud si Botswana in 2011, prima doamna, Michelle Obama si fiicele sale, Sasha si Malia petrec 20 de minute la domiciliul lui Mandela, atunci in varsta de 92 de ani, apoi urmeaza o vizita la fundatia Nelson Mandela. Obama a considerat aceasta experienta „partea cea mai emotionanta” a calatoriei sale in strainatate.

Mandela&Michelle Obama

 

19. Alaturi de liderul african

Sute de oameni se aduna la spitalul din Africa de Sud unde este internat, la 18 iulie 2013, pentru a sarbatori ziua de nastere a fostului președinte, el implinind 95 de ani.  Din pacate, pe 5 decembrie Mandela a murit. „Sa ne amintim valorile pentru care el a luptat. Sa ne reafirmam viziunea sa asupra unei societati in care nimeni nu este exploatat, asuprit sau posedat de catre o alta persoana. Sa ne angajam ca vom face din Africa de Sud o tara unita, non-rasiala, democratica si prospera.”, declara presedintele Jacob Zuma la aflarea vestii mortii fostului lider african.

174037464CF00023_SOUTH_AFRI

 

 

 

Sursa: http://www.people.com/people/package/gallery/0,,20763535_20686363,00.html#21300852

Votaţi AICI în FINALA premiilor Radar de Media, ediţia Primăvară 2014

Advertisement

Fii la curent cu cele mai noi stiri din media pe pagina de Facebook RADAR DE MEDIA

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending