Connect with us

Life Style

Numele tău va rămâne la TVR 1: Campania Restaurare ajunge mâine în Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa

Published

on

Reclame
Duminica 1 noiembrie 2009 alte trei monumente intra in campania Restaurare la TVR 1

Tot mâine se va anunta monumentul învingător din cea de-a şasea ediţie, cel care a obţinut cele mai multe voturi. La concurenţă au fost Cetatea Enisala (judeţul Tulcea), Edificiul roman cu mozaic (Municipiul Constanţa) şi Ansamblul Arheologic Tropaeum Traiani din Adamclisi (judeţul Constanţa), toate din zona Dobrogei.

“Câştigătorul” se va alătura celor cinci finaliste de până acum, Cetatea dacică de la Bâtca Doamnei, linia ferată Oraviţa-Anina, Cetatea Făgăraşului, cinematograful de la Băile Govora şi Vila Elisabeta de la Băile Herculane.

Iata monumentele din campania Restaurare ce vor fi difuzate maine de la 17.10 pe TVR 1.

TURNUL MEDIEVAL
DIN ARDUD

Ardudul este recunoscut ca o localitate străveche, locuită încă din epoca bronzului. În 1481, nepotul lui Dragoş Vodă, Bartolomeu Dragffi, construieşte o cetate din piatră cu patru turnuri de apărare în partea de nord-vest a localităţii. După cum afirmă profesorul Constantin Daicoviciu, se pare că cetatea din piatră a fost precedată de o cetate dacică. În 1730, contele Alexandru Karoly construieşte un castel pe locul vechii cetăţi, folosind pereţii şi fundaţia celei anterioare, iar unul dintre turnuri se păstrează şi astăzi.

TOPITORIA DE AUR LOGOLDA
DIN CAVNIC

Topitoria de aur Logolda, construită în 1862 şi extinsă în 1876, aplica o tehnologie specială, nouă pentru acea vreme, fiind considerată a fi prima topitorie de aur din Europa, prima din emisfera nordică şi a cincea din lume care a aplicat tehnologia prin cianurare. Astăzi, din Logolda se mai pot vedea doar nişte ziduri, ruine în bună parte acoperite de pădure. Muzeele din zona păstrează câteva dintre vetrele de topit, instalaţiile de flotaţie şi uneltele folosite odată… Dar planurile de punere în valoare a acestui monument de mare importanţă ştiinţifică şi istorică sunt deosebite…

CETATEA SIGHIŞOAREI;
TURNUL COSITORARILOR, TURNUL CROITORILOR ŞI ZIDUL DE INCINTĂ

Castrum Sex, în dialectul săsesc Schäsbrich, Schespurch sau Schäßburg în limba germană, Civitas de Segesvár în limba maghiară şi Saxoburgum – denumirea latină din acte, Cetatea Sighişoarei a fost atestată documentar încă de la 1298. Situaţia economică a aşezării a devenit înfloritoare datorită breslelor de meşteşugari, despre a căror existenţă ne semnalează un act de la 1376. Acest loc este un muzeu în aer liber. Pe lângă Biserica din Deal, al cărui proiect de restaurare a fost premiat de UNESCO, se vor mai reface Turnul Cositorarilor, Turnul Croitorilor (a doua poartă) şi zidul de incintă. Degradarea acestor monumente va duce la dispariţia unei părţi din istoria neamului nostru.

STOP! VOTEAZA-TI PRESEDINTELE… Sorry, there are no polls available at the moment.

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending