Connect with us
Avatar

Published

on

Sâmbătă, 4 decembrie 2010, de la ora 11.30, în emisiunea Între cer şi pământ de la TVR 2, producătorul Radu Găină continuă seria „Puterea teologică a literaturii“ cu o docu-dramă ce are la bază versurile şi memorialistica lui Ioan Pintea.

Preotul Ioan Pintea este un poet şi eseist care s-a format spiritual şi duhovniceşte în preajma lui Nicolae Steinhardt, cel care i-a cultivat ucenicului său şi dragostea pentru marea poezie. „Am trăit cu voluptate de ucenic apropierea de părintele Nicolae. Pentru mine el a fost Avva, Antrenorul… Admiraţia pentru marile spirite, pentru marile jocuri şi jucători, pentru campioni, o deţin, desigur, de la el. El numea cultura, ca şi Huizinga, un mare joc.”

Anul acesta, Ioan Pintea a publicat volumul de versuri intitulat „Casa Teslarului”, unde îşi asumă „faţetele umanităţii proprii rămânând, în acelaşi timp într-un dialog neconvenţional cu Dumnezeu”.

În amintirea sensurilor dezvăluite de maestrul său spiritual, Ioan Pintea va comenta la TVR 2, în filmul lui Radu Găină, şi înţelesurile creştine referitoare la două mari poeme ale literaturii universale: „Epitaful spânzuratului” de Francois Villon şi „Binecuvântare” de Charles Baudelaire.

Comentarii

comments

Facebook

IN Trending