Observatorul Antena 1 pregătește o nouă campanie: “Generaţia pierdută”

6
1526

De la ora 19.00, la Observator, în primul episod al campaniei “Generaţia pierdută”, telespectatorii pot urmări filmări – document, vechi de 20 de ani, ale copiilor adoptaţi din orfelinatele groazei ale României.

“17 cazuri simbol pentru cele 30.000 care au luat drumul străinătăţii în 1990 fără a-şi da acordul. Ei nu puteau vorbi, căci abia se născuseră. Au fost alţii care au vorbit în locul lor şi le-au decis soarta. Au negociat vânzarea unor copii din România după puterea minţii şi a sufletului.

Urmăriţi o nouă campanie Observator <Generaţia pierdută”, din această seară, de la ora 19.00”, este îndemnul către telespectatori al Andreei Berecleanu, gazda principalului jurnal de ştiri al Antenei 1. Astă seară se va difuza primul episod al campaniei “Generaţia pierdută”, o campanie despre cei 30.000 de copii care au fost adoptaţi în străinătate imediat după Revoluţie şi pe care România i-a pierdut definitiv.

Dar lor nu le este ruşine cu ţara din care au fost luaţi, ba chiar vor să se întoarcă aici şi să-şi cunoască familiile care i-au abandonat în orfelinatele groazei.
Reporterii Observator Mihaela Biliovschi, Ana Moraru şi Andreea Ţopan au făcut un tur de forţă în zece state americane, 13 judeţe din România şi patru ţări, SUA, România, Canada şi Grecia. Şase luni de filmări, mii de kilometri parcurşi, zeci de ore de imagini şi sute de documente arată cum şi-a înstrăinat România o generaţie. 17 copii din această generaţie vorbesc despre viaţa lor. Despre ce oferă acum Americii şi despre ce ar putea oferi României. Dacă România ar fi interesată de ei.

17 familii îşi amintesc de aceşti copii, deşi unii dintre ei nici măcar nu există în dosarele statului român. Îşi amintesc şi ce au primit în schimbul lor, 25 de perechi de blugi, câteva mii de lei, o sută de milioane de lei sau 10-20 de mii de dolari. Reporterii Observator pun în oglindă adoptaţii şi familiie lor, civilizaţia, viaţa normal din străinătate şi sărăcia din România, adoptaţii bogaţi şi fraţii săraci rămaşi acasă.

“Generaţia pierdută” e şi o generaţie castigate.
În această seară, de la ora 19.00, telespectatorii Antenei 1 o pot urmări pe Emilia Mădălina Varga care avea doar patru ani în filmuleţul din 1994, atunci când zâmbea şi îi facea cu mâna unei femei care urma să-i devină mama adoptivă în Statele Unite ale Americii. Astăzi, 20 de ani mai târziu, aceeaşi Emilia, dar devenită Huss are acasă un panou întreg cu detalii despre România. Din copilul filmat acum 20 de ani la Sighet, unul dintre polurile suferinţei copiilor instituţionalizaţi ai României, au rămas ochii mari şi puţin din legănatul copilăriei orfane de dragoste şi bucurii. Ea stă într-o casă frumoasă, alături de o mamă adoptivă care o iubeşte.
În fiecare luni şi joi, de la ora 19.00, la Observator, telespectatorii Antenei 1 vor putea urmări 17 cazuri de copii, deveniţi acum adulţi care descoperă cum au fost adoptaţi. 17 tineri care au steagul României în camera lor , în curtea unei case frumoase din Statele Unite ale Americii, în dulapul cu haine, în fotografii şi mai ales, în suflet.observator-100

Comentarii