Ocarinele - la mare cinste la Cluj (video) - RADAR DE MEDIA
Connect with us

Published

on

Zilele aceastea se desfasoara la Cluj Targul mesterilor populari pe esplanada din fata statuii lui Mihai Viteazu. Una dintre atractiile acestei editii o reprezinta prezenta unor mesteri populari – creatori de instrumente populare aerofone, printre care se numara si ocarina.

Primi de la unul din mesteri, de la domnul Cosma Popescu, venit tocmai de pe plaiurile Craiovei, un fluturas din care aflam pe scurt ce este ocarina si de cand dateaza ea.

Domnul Cosma Popescu a accepta sa ne acorde un interviu.

R: Buna zua. Stam de vorba cu Domnul Coma Popescu, constructor de ocarine. Ce sunt ocarinele si care este ofert adumneavoastra pentru acest targ?

C.P: Ocarinele sunt instrumente populare stravechi, considerate stramosul fluierului. Omul, la inceput, simtind nevoia sa se joace cu lutul, a facut pe langa instrumentele acestea uzuale – farfurii pentru  a manca, oale si asa mai departe, a incercat din lut un fluier si a iesit aceasta ocarina.  Este un instrument muzical construit din ceramica. Asa cum v-am spus si la inceput, am venit cu aceste instrumente numite ocarine de pe plaiurile Olteniei. Originat snt din comuna Terpezita judetul Dolj, deci de langa Craiova. In zona noastra, acest instrument este foarte raspandit.

R.: S-au pastrat traditiile?

C.P.: S-au pastrat. Eu sunt cadru didactic pensionarsi in cadrul scolii de zici de ani din comuna de-acolo am transmis aceasta traditie atat de construire a instrumentului, cat si de folosire a lui pentru copiii de la scoala. De altfel, am avut si zeci de ani clasa externa a Scolii Populare de Arta din Craiova cu acest specific.

R.: Se canta si  colinde la ocarina?

C.P.:  Se canta orice fel de melodie. De invatat se invata foarte usor scara muzicala. Deci se pun toate degetele pe instrument. Dupa ce inveti sa folosesti digitatia intonand scara muzicala de mai multe ori, dupa aceea orice melodie este posibila la acest instrument – atat de muzica populara cat si de muzica usoara.

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending