Connect with us

ȘTIAI CĂ...?

Odihna a avansat pe primul loc în topul aspectelor cu impact asupra calității vieții românilor – studiu CIPRA 

Published

on

Reclame

Un nou raport de cercetare realizat în luna mai 2024 de către Asociația CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză – alături de Reveal Marketing Research pune în evidență o schimbare notabilă a percepției românilor față de aspectele cu impact asupra calității vieții lor. Astfel, în 2024 respondenții au clasat pe primul loc somnul/odihna, cu importanță majoră pentru 54% dintre aceștia, în timp ce echilibrul dintre viața personală și cea profesională a urcat pe locul 2 (52%, față de 45% în 2023), iar alimentația completează top 3, în cădere de pe prima poziție pe care o deținea anul trecut (51% față de 67% în 2023). Pe locurile
4 și 5 se află în continuare activitatea sportivă, cu o ușoară creștere față de perioada anterioară, și răsfățul cu moderație, situat pe ultimul loc ca importanță și anul acesta, însă cu o creștere semnificativă, de la 28% în 2023 la 34% în 2024.

„Modul în care evoluează de la un an la altul percepția românilor față de aspectele cu impact asupra calității vieții este mereu surprinzător, tocmai de aceea avem nevoie de aceste studii detaliate de piață – ele ne mențin conectați cu schimbările și ne ajută să ne adaptăm abordarea tendințelor pe care le detectăm, pentru a rămâne o sursă de informare cât mai actuală și utilă. Anul acesta, de exemplu, românii par să conștientizeze din ce în ce mai mult importanța unui somn suficient cantitativ și calitativ în viețile lor, un aspect adesea neglijat, de care însă depinde cât suntem de performanți la locul de muncă, cât suntem de prezenți în mijlocul familiei sau câtă energie ne rămâne pentru hobby-uri și alte activități importante. Iar măsurile pe care le luăm pentru a ne îmbunătăți atât somnul, cât și echilibrul personal, alimentația, activitatea fizică sau timpul pe care ni-l acordăm pentru momentele de răsfăț pot contribui semnificativ la evitarea stărilor de insatisfacție și disconfort pe termen lung“, declară Constantin Bratu, Președinte CIPRA.

Pentru 1 din 6 români din categoria de vârstă 25-35 de ani somnul are o importanță crescută (58% față de media de 54% la nivelul întregului eșantion), în timp ce alimentația este semnificativ mai importantă pentru categoria de vârstă 55-65 de ani (61% față de media de 51% la nivelul întregului eșantion).

Starea de spirit, mai valoroasă decât banii Întrebați despre factorii importanți în viață, respondenții studiului au menționat familia pe primul loc, ca și anul trecut, dar cu mai multe procente anul acesta (89%, față de 83%). O schimbare semnificativă în această privință este legată de importanța pe care oamenii o acordă stării de spirit, care a avansat și se situează pe locul al doilea după familie, cu 84 de procente, fiind considerată prioritară comparativ cu starea fizică și financiară, care au dobândit procente mai generoase anul trecut.

În privința gradului de satisfacție față de diferite aspecte ale vieții, următoarele elemente au înregistrat scăderi mai mult sau mai puțin consistente:

⤵︎ 70% dintre respondenți sunt mulțumiți de casa în care locuiesc (față de 76% în 2023)

⤵︎ 62% sunt mulțumiți de alimentele pe care le consumă (față de 70% în 2023)

⤵︎ 53% sunt mulțumiți de timpul pe care îl petrec pentru relaxare (față de 58% în 2023)

⤵︎ 34% petrec destul timp cu prietenii (comparativ cu 39% în 2023).

Principalii factori de stres au rămas neschimbați: creșterea prețurilor, contextul economic actual și situația financiară. Aspectele bănești sunt urmate de lipsa timpului, resimțită mai acut anul acesta (49% față de 44%) și de responsabilitățile din familie, mai stringente și ele (42% comparativ cu 33% în 2023).

În plus, anul acesta 40% dintre respondenți se declară stresați de nevoia de a răspunde unor standarde impuse de societate. Activitatea profesională în sine (36%) și relația cu partenerul de viață (35%) sunt și ele stresante într-o pondere mai mare anul acesta.

Similar cu anul trecut, aproximativ jumătate dintre respondenți își consideră calitatea vieții ca fiind bună; cei care o evaluează ca fiind slabă sunt în special persoane cu vârste între 55 și 65 de ani, cu venit scăzut.

Gradul de satisfacție față de aspectele vieții românilor este influențat și în 2024 de igiena/curățenia din casă (81%), urmat de gradul de mulțumire față de casa în care stau (70%), de siguranța personală (62%) și de alimentele pe care le consumă (62%). Realizat de Reveal Marketing Research în luna mai 2024 pe baza metodologiei CAWI (chestionare autoaplicate online), studiul CIPRA a vizat un eșantion reprezentativ la nivel național, format din 1008 respondenți, bărbați și femei, utilizatori de internet, cu vârste între 18 și 65 ani, din mediul urban sau rural. Rezultatele studiului sunt disponibile integral pe site-ul CIPRA,  secțiunea Studii.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement
AUDIENȚE TV3 zile ago

Spania a câștigat EURO 2024, în direct la PRO TV! Peste 2.9 milioane de telespectatori au urmărit finala care a fost lider absolut de audiență

AUDIENȚE TV5 zile ago

Anglia a învins Olanda și va juca finala EURO 2024 contra Spaniei, duminică, în direct la PRO TV și pe VOYO!

Reality Show5 zile ago

Premieră la Insula Iubirii în cel de-al optulea sezon al reality show-ului de la Antena 1: partenerii au fost despărţiţi fără să apuce să îşi ia rămas bun

Premieră TV5 zile ago

PREMIERĂ Noul sezon Atletico Textila revine la PRO TV ”Liga 2, pregătește-te de noi”

Reality Show5 zile ago

Delia şi Liviu câştigătorii celui de-al nouălea sezon Mireasa şi ai premiului în valoare de 40.000 de Euro

Emisiuni6 zile ago

Cristina Bâtlan, o femeie de afaceri de succes, la „40 de întrebări cu Denise Rifai”, duminica aceasta

Serialeo săptămână ago

Valentin Teodosiu, rol important în noul serial TĂTUȚU`! „Personajul meu este cel mai de temut al vremii”

Reality Showo săptămână ago

Declaraţie şocantă la Insula Iubirii: „Ne-am despărţit de 37 de ori!”

Cinemao săptămână ago

Festivalul „Saptamana Comediei”, la final. Teatrul de Comedie pleaca acasa cu 3 premii.

Emisiuni2 săptămâni ago

Serghei Mizil vine duminica aceasta la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

Analize Audiente TV2 săptămâni ago

4.9 milioane de inimi au bătut la unison în fața televizoarelor pentru Generația de suflet a Naționalei! PRO TV lider absolut de audiență cu cifre record

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending