Connect with us

UTILE

Odontologie – 3 metode prin care poți să previi apariția cariilor dentare

Avatar

Published

on

În domeniul stomatologic este des întâlnit conceptul de odontologie. Ce implică mai exact această specializare? Odontologia se ocupă cu studiul și tratarea cariilor, cât și cu leziunile de uzură dentară, fracturi și distrofii.

În domeniul stomatologic este des întâlnit conceptul de odontologie. Ce implică mai exact această specializare? Odontologia se ocupă cu studiul și tratarea cariilor, cât și cu leziunile de uzură dentară, fracturi și distrofii.

Pe lângă vizitele regulate la o clinica dentara, există diverse metode simple care te ajută să menții sănătatea orală și să previi apariția cariilor. Aceste metode implică păstrarea sub control a cantității de placă bacteriană care se formează pe dinți și menținerea sănătății smalțului dinților.

În rândurile care urmează îți vom prezenta 5 metode eficiente prin care poți să previi apariția cariilor dentare și care te vor scuti de tratamente odontale:

Igiena dentară corectă

Specialiștii în odontologie recomandă periajul dentar de minim 2 ori pe zi, în fiecare zi. Consecvența este caracteristica principală care contribuie la un efect pe termen lung de prevenire a problemelor odontale. De menționat aici este faptul că periajul excesiv și puternic poate provoca iritații la nivelul rădăcinii dintelui sau a gingiei. Se recomandă evitarea periilor aspre și a periajului cu apăsare puternică.

Modalitatea corectă de periaj dentar este periajul efectuat cu mișcări blânde, dar ferme, verticale (de sus în jos) atât pe partea exterioară a dinților, cât și pe cea interioară. Mișcările circulate trebuie aplicate pe partea ocluzală a dinților (cea pe care mușcăm) și, foarte important, a nu se omite periajul limbii.

Periajul clasic trebuie completat cu utilizarea aței dentare și a apei de gură în fiecare zi.

Dieta săracă în acizi și carbohidrați

O dietă sănătoase și echilibrată te ajută să eviți chiar și vizitele la o clinica dentara. Specialiștii în odontologie recomandă evitarea consumului regulat de băuturi carbogazoase, deoarece acestea demineralizează dinții. Produsele cu mult zahăr, dulciurile lipicioase sau produsele care conțin mult amidon favorizează atacurile acide asupra smalțului dinților.

În cazul în care nu poți renunța la aceste alimente, este recomandat să le consumi la o singură masă, nu în mod constant în calitate de gustări pe tot parcursul zilei. Atunci când ronțăim gustări periodice între mese, practic asigurăm bacteriilor o sursă constantă de hrană, ceea ce cauzează înmulțirea cariilor.

În schimb, alimentele precum fructele și legumele proaspete, lactatele, ceaiul, cafeaua neîndulcită sau guma de mestecat fără zahăr ajută la eliminarea fragmentelor alimentare de pe dinți.

Sigilarea dinților

Această metodă este recomandată pentru copii și constă în umplerea șanțurilor dinților cu un material asemănător obturațiilor, împiedicând astfel depunerea resturilor de mâncare. Sigilarea protejează dintele și vine ca o soluție temporară până când copilul învață să se perieze corect.

Adițional acestor metode, este extrem de important controlul periodic efectuat la o clinica dentara pentru depistarea din timp a posibilelor probleme.

Dacă dorești să te programezi la un control, clinica Alverna Dental Studio te așteaptă cu mare drag.

Comentarii

comments

Redactor-sef | dorin.huntai@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

MENIU

pentru sufletul tau

SHOW MAGAZINE

IN Trending