Connect with us
Avatar

Published

on

Supuși zilnic stresului provocat de viața cotidiană din ce in ce mai agitata, uitam, de multe ori, că trebuie să avem grijă de organismul nostru pentru a îl menține în formă si pentru a nu intra in colaps.

Multi dintre noi sunt supuși anumitor tipuri de acțiuni fizice, al căror efectiv negativ își spun cuvântul în timp. De-abia atunci ne dam seama ca am face orice pentru a da timpul inapoi si pentru a actiona in moduri diferite.  O perioada de recuperare medicala  este necesara atunci cand durerile de spate, apatia, irascibilitatea devin probleme  care ne impiedica sa atingem starea de bine, atat fizica cat si psihica.

 

De cele mai multe ori, toate aceste probleme medicale apar fie ca urmare a excesului de efort fizic, fie din cauza lipsei acestuia. Chiar daca ne gândim, de cele mai multe ori, că durerile de spate, de pildă, apar ca urmare a unui efort fizic intens, nu trebuie omis că și lipsa de mobilitate conduce la apariția acelorași probleme.  Omul modern își concentrează activitatea profesională în imense clădiri de birouri iar statul pe scaun e una dintre îndatoririle lui zilnice. Chiar daca pare reconfortant sa ai un asemenea job, iti vei da seama mai tarziu ca acel scaun a fost, de fapt, dusmanul coloanei tale vertebrale.

 

Multe probleme de mobilitate fizica apar ca urmare a conditiilor de lucru improprii, derivand de aici o seama de asa-numite boli profesionale. Omul modern este tot mai putin inclinat catre activitati in aer liber, alocandu-si din ce in ce mai putin timp pentru relaxare. Iesitul in natura a devenit deja un lux pe care putini si-l mai permit, majoritatea  indivizilor care cauta sa se implineasca profesional fiind axati mai mult pe indeplinirea acestui tel.

Dincolo de problemele fizice care pot aparea ca urmare a lipsei de miscare, trebuie sa amintim aici si eventualele traume de ordin psihic care sunt cauzate de extenuare. Evident, nu vorbim aici de boli psihice, ci de dereglari care pot afecta indeletnicirile zilnice ale fiecaruia dintre noi.  Munca in spatii inchise, expunerea limitata la lumina naturala si lucrul cu calculatorul sunt tot atatia factori nocivi care fac din oameni adevarate masinarii robotizate.

 

Ritualul zilnic acasa-serviciu, serviciu-acasa, devine pe zi ce trece o regula tot mai greu de incalcat de cei care sunt incadrati in campul muncii, mai ales in asa-numitele multinationale. Odata intrat in acest malaxor al culturii corporatiste, omul devine practic sclavul propriilor dorinte de implinire profesionala. Cu cat acumuleaza mai multa vechime intr-o companie, cu atat omul tinde se se identifice cu valorile promovate de aceasta, uitand practic de nevoile sale.

Sunt rare cazurile in care oameni ajung sa moara din cauza extenuarii , dar exista si astfel de situatii. Gandirea de moment a multora dintre cei care pun cariera inaintea sanatatii este aceea ca “trag tare acum si-oi avea eu timp si pentru mine mai incolo, dupa ce imi ating telul professional”.  Numai ca acel moment pare ca nu mai vine niciodata, pentru ca intotdeaua apar noi si noi provocari, iar tentatia este sa le iei pe toate in piept, pentru a-ti demonstra ca poti mai mult.

 

Comentarii

comments

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook

IN Trending