Connect with us

ACTUAL

Ora de iarnă 2023. Ce se întâmplă cu schimbarea orei, decizie luată de Parlamentul European

Trecerea la ora de iarna 2023.

Published

on

În fiecare an, zeci de țări din întreaga lume își mută ceasurile înainte cu o oră la mijlocul sau sfârșitul lunii martie, inversând o schimbare făcută cu șase luni înainte, la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.

Când se schimbă ora în România: Ceasurile se dau înapoi, iar noaptea devine mai lungă. O parte dintre țările lumii se pregătesc acum pentru trecerea la ora de iarnă. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, de la 3:00 a.m. la 2:00 a.m. Dar aceste țări sunt deja în minoritate. Doar 40% din țările lumii vor face această schimbare. Restul de 60 % au decis să renunțe la această schimbare pentru totdeauna.

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică, data de 28 octombrie, la ora oficială de iarnă, ora 4:00 urmând să devină ora 3:00 şi vom dormi cu o oră mai mult.

Ora de iarnă este ora standard (ora normală). Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Cel care s-a gândit prima dată la posibilitatea introducerii acestui tip de orar convenţional a fost un neo-zeelandez pe numele Hudson, în 1898.

Noaptea va fi mai lungă şi vom dormi mai mult, însă schimbarea vine cu un preţ. Medicii avertizează că schimbarea orei ne poate da peste cap organismul. Copiii şi persoanele în vârstă sunt cei mai afectaţi.

Până când organismul se adaptează la noul „program”, este recomandată reducerea cafelei, a ceaiului negru/verde, a băuturilor carbogazoase şi energizante.

Advertisement

Schimbarea orei de două ori pe an a fost întotdeauna în centrul unor dezbateri aprinse. Nu toată lumea iubește ora de vară – mai ales când ceasurile se dau înainte în martie și 60 de minute de somn se pierd brusc. Unele studii au sugerat chiar că schimbarea orei are ca rezultat un număr crescut de atacuri de cord, accidente de circulație, accidente la locul de muncă și infracțiuni, din cauza perturbării ritmului biologic.

În Marea Britanie și Europa continentală, ora de vară pentru 2023 se va încheia la ora 2:00 duminică, 29 octombrie. În SUA și Canada, ceasurile se vor da înapoi duminică, 5 noiembrie.

Dar mai puțin de jumătate dintre țările lumii încă se supun acestui obicei. Aproximativ 140 de țări care au practicat schimbarea orei, de mulți ani au renunțat complet la această obligație.

Țări precum Egipt, Sudan, Siria, Iran, Irak, Turcia, Armenia, Azerbaidjan, Argentina, Brazilia și Rusia au abolit schimbarea orei. Cu toate acestea, Egiptul a decis luna aceasta să restabilească ora de vară după aproape un deceniu.

Nici ceasurile din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar și Yemen nu se vor modifica, alături de cele din India, China și Japonia. Aceste țări li se va alătura acum Iordania, după ce autoritățile au renunțat la schimbarea orei la sfârșitul anului trecut.

Trecerea la ora de iarna 2023 – Ce propune UE


În ciuda eforturilor pentru a pune capăt schimbării orei, Uniunea Europeană a rămas împărțită în privința direcției de luat. Cu toate că Parlamentul European a inițiat discuții privind eliminarea acestei practici, europarlamentarii nu au ajuns încă la un consens.

Pandemia a întrerupt discuțiile și a făcut Comisia Europeană să recomande statelor membre să păstreze regulile actuale între 2022 și 2026, pentru a evita un labirint legislativ. Prin urmare, schimbarea orei va continua să aibă loc în toate țările din Uniunea Europeană și Elveția.

Ora de vară a revenit în România în anii ’70, când s-a înregistrat o creștere semnificativă a consumului de energie electrică. În 1979, s-a instituit ora de vară cu scopul de a economisi energie electrică, precum și pentru a se alinia la practica din țările occidentale. De atunci alternanța ora de vară-iarnă a continuat fără întrerupere până în prezent.

SURSĂ ȘTIRE: ROMÂNIA TV

Advertisement

Facebook Comments Box

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rochii




MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement
Emisiuni7 ore ago

Am aflat câştigătorul sezonului 12 Chefi la cuțite. Secretul ANTENEI 1 dezvăluit doar de Viperele Vesele. Deznodământul acestui sezon o premieră pentru emisiunea de la ANTENA 1!

Monden14 ore ago

Gabriela Cristea s-a săturat să audă discuții despre situația ei financiară și a spus adevărul

Seriale15 ore ago

Luminița, diseară, în Clanul: „Băiatul meu nu mai e în siguranță unde l-ai trimis. Tu l-ai băgat acolo, tu să-l scoți. Și repede. Nu mă face să…”

Horoscop18 ore ago

Zodiac chinezesc pentru luni, 25 septembrie 2023. Șobolanul trebuie să-și păstreze calmul

Horoscop19 ore ago

Zodii care își ascund sentimentele. Nativii care sunt greu de citit

Analize Audiente TV2 zile ago

PRO TV a dat lovitura cu Andreea Marin la show-ul Săriți de pe fix! Umilință pentru Adela Popescu. Vedeta PRO cifre de audiență mai mici decât Zâna Surprizelor!

Reality Show2 zile ago

Chefi la cuţite strânge rândurile competiţiei într-o nouă etapă a show-ului culinar: „Un bootcamp cum nu s-a mai pomenit!”

AUDIENȚE TV2 zile ago

Cel de-al doilea episod al noului sezon iUmor, lider detaşat de audiență

TV Divertisment Show2 zile ago

Un erou în carne și oase și un căpitan de vas, printre concurenții de duminică, de la “Tu urmezi!”

AUDIENȚE TV2 zile ago

Peste 1.1 milioane de telespectatori au fost, aseară, cu ochii pe Vocea României. Emisiunea a fost lider absolut de audiență!

Horoscop2 zile ago

Horoscopul zilei de duminică, 24 septembrie 2023. Ce nativ vor pierde pe toate planurile

Facebook

Advertisement

IN Trending