Connect with us

Evenimente

Oratoriul Bizantin de Pasti la Sala Radio

Redactia Radar de Media

Published

on

Orchestra Nationala Radio aduce vineri, 8 aprilie, la Sala Radio, spiritul Sarbatorilor Pascale intr-un concert extraordinar sustinut alaturi de Corul Academic Radio. Sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, cele doua ansambluri vor interpreta Oratoriul Bizantin de Pasti – Patimile si Invierea Domnului de Paul Constantinescu.

O lucrare meditativa, care aduce in lumina reflectoarelor starile cerute si resimtite de crestini in postul Pastelui. Lumina, speranta, jertfa si iertare, sunt toate elemente si stari proprii Sarbatorilor Pascale, pe care Paul Constantinescu le-a reliefat in paginile Oratoriului Bizantin, adevarata capodopera componistica romaneasca a secolului XX. Datand din 1943, si revizuit in 1948, Oratoriul bizantin de Pasti este „o simbioza putin obisnuita si de o forta expresiva remarcabila, intre melodia bizantina si spiritualitatea protestanta a Pasiunilor bachiene. Tensiunea dintre «national» si «universal», atat de discutata in epoca lui Paul Constantinescu, si revenita in actualitate pe cu totul alte paliere, este admirabil topita in aceasta partitura”. (Valentina Sandu-Dediu)

Singura editare discografica a acestei capodopere muzicale a avut loc in primavara anului trecut la Editura Casa Radio, in interpretarea acelorasi ansambluri care vor sustine concertul de vineri si cu acelasi dirijor.

Un concert sacru, de purificare prin muzica, vineri, 8 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Radio, in compania Orchestrei Nationale Radio si a Corului Academic Radio. Dirijor Horia Andreescu. Solisti Cristian Hodrea, Sidonia Nica, Pompeiu Harasteanu, Valentina Nafornita, Alina Bottez, Pataki Adorján si Iustinian  Zetea.

Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”, fondator si dirijor al Orchestrei de Camera „Virtuozii din Bucuresti” si profesor asociat dr. la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.

A colaborat cu mari orchestre din toata lumea, precum si cu toate varfurile artei muzicale romanesti. Dintre solistii straini din concertele sale amintim pe Anne-Sophie Mutter, Maxim Vengerov, Oleg Kogan, Vladimir Repin, Misha Maisky, Victor Tretiakov, Leonidas Kavakos, Michael Roll, Elisabeth Leonskaja, Dmitri Alexeev, Zoltán Kocsis, Eliso Virsaladze etc.

In kardex-ul Radiodifuziunii Romane se afla peste 10.000 de minute cu lucrari dirijate in concerte si inregistrari speciale.

Biletele se gasesc la Casa de Bilete a Salii Radio (Str. G-ral. Berthelot nr. 60 – 64, sector 1) si prin reteaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librariile Carturesti, Humanitas si online, pe www.eventim.ro.

Comentarii

comments

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați pe email sau la telefon.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

MENIU

pentru sufletul tau

SHOW MAGAZINE

IN Trending