Connect with us

UTILE

Parodontoza se tratează? Află aici!

Published

on

Parodontoza se tratează? Află aici!

În copilărie, căderea dinților este un fapt obișnuit, însă pierderea dinților la maturitate atrage atenția asupra unei probleme dentare comune, numită parodontoză. Efectul parodontozei este ireversibil, iar netrată poate conduce la pierderea dentară totală. Boala parodontală este una dintre cele mai grave afecțiuni la nivelul cavității orale, ce afectează, deopotrivă, atât femeile, cât și bărbații.

Ce reprezintă parodontoza?

La nivel general, parodontoza reprezintă un termen popular folosit drept o umbrelă pentru o gamă variată de afecțiuni parodontale. Parodontoza afectează gingia și oasele din jurul dinților, ligamentul periodontal, gingia, cementul și osul alveolar. De la gingivită la boala parodontală este doar un pas, cu atât mai mult dacă afecțiunea nu este tratată.

La baza bolii parodontale se află acumulările de placă bacteriană și tartru, care apare sub diferite forme, atât la femei, cât și la bărbați. Medicii dentiști susțin că parodontoza este întâlnită la 50% dintre adulții de peste 30 de ani și la peste 70% în rândul persoanelor aflate în etate. Deși este o afecțiune dentară întâlnită adesea la adulții, parodontoza poate apărea și la copii și tineri.

Care sunt semnele parodontozei?

Un prim semn al bolii parodontale este reprezentat de sângerarea în timpul periajului dentar. În acest caz este recomandată vizita la un cabinet de stomatologie, pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului.  Un al doilea semn este instalarea gingivitei – gingiile se inflamează, devin noi, își schimbă culoarea. 

Treptat, afecțiunea avansează, apare retracția gingivală și durerea, urmată de sensibilitatea dentară, respirația urât mirositoare (halena) și pruritul gingival. În cea de-a treia fază, pungile parodontale (puroi) își fac apariția, iar astfel dinții încep să fie expulzați din alveolele dentare.

Evoluția parodontozei

Boala parodontală sau parodontoza este cauzată, în special de acumularea bacetriilor patogene din placa bacteriană, ce aderă pe suprafața dinților și a gingiei. Neîndepărtată zilnic, prin periaj dentar de două ori, aceasta se mineralizează, ducând la apariția tartrului, ce poate fi eliminat doar prin igienizări profesionale în cabinetul stomatologic.

Pe măsură ce se tot acumulează placă bacteriană matură, ea devine tot mai nocivă pentru țesuturile parodontale, de unde sunt tot mai greu de îndepărtat. În acest caz, detrartrajul nu mai este util, ci se trece la tratamente suplimentare, sub formă de chiuretaj subgingival sau terapia parodontozei prin laser.

Tratamentul parodontozei

În fază incipientă, tratamentul pentru parodontoză constă în detartraj și detartraj subgingival, metode non-invazive de curățare a suprafețelor dentare și a rădăcinilor dinților. Procedurile menționate asigură eliminarea tartrului și a plăcii bacteriene  de pe gingia ce înconjoară dintele, permițând regenerarea sănătoasă a țesutului gingival.

În cazul în care boala parodontală a evoluat, recomandat este să urmezi un tratament chirurgical, cu regenerare tisulară. Acesta presupune decolarea gingiei, curățarea zonei expuse și adiționarea cu biomateriale, astfel încât țesutul să se refacă.

Advertisement

O altă metodă de tratament modernă, minim invazivă este terapia prin laser. Laserul dentar se folosește pentru a accede și elimina țesutul infectat din jurul rădăcinii dintelui, iar prin expunerea rădăcinii se va realiza și detartrajul subgingival (root planning).

După eliminarea plăcii și a tartrului, medicul parodontolog va folosi laserul pentru a netezi suprafața rădăcinii și pentru a elimina orice suprafață care poate atrage bacteriile ce pot cauza infecții. Astfel, suprafața dintre gingie și rădăcina dinților începe să se vindece și să se regenereze.

În cât timp se tratează parodontoza?

Odată cu evoluția tehnologică, și timpul necesar tratării parodontozei a scăzut considerabil. În linii generale, tratarea parodontozei va presupune o ședință inițială de diagnostic, urmată de o terapie ghidată, apoi, la câteva zile, de o ședință efectivă de curățare parodontală și terapie laser.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending