joi, martie 28, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
    AcasăDigitalIndustria de PublicitatePatrimoniul din Roşia Montană în imagini

    Patrimoniul din Roşia Montană în imagini

    Roşia Montană,19iunie,2012. Roşia Montană a găzduit în perioada 15-1 7 iunie 2012 atelierul de documentare foto-video pe tema patrimoniului Roşiei Montane, prima etapa a proiectului Patrimoniul din Roşia Montană în imagini. Scopul acestui proiect îl constituie realizarea unui repertoriu al  elementelor semnificative ale peisajului cultural minier din zonă. La scopul documentar al proiectului se adaugă acela al creşterii vizibilităţii patrimoniului de la Roşia Montană către publicul larg, în sprijinul unei mai bune conştientizări a valorii sale excepţionale.

    In cadrul workshopului au participat 10 artişti din Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Sibiu, Galaţi, Bucureşti fotografi, directori de imagine, cineaşti cu experienţă şi cu rezultate deosebite în domeniul artei foto-video.

    Repertoriul fotografic al patrimoniului realizat de către artişti va fi prezentat în cadrul unui site web şi a unei expoziţii itinerante în ţară şi străinătate. Totodată, proiectul urmăreşte implicarea publicului larg în promovarea şi protejarea patrimoniului din Roşia Montană. In acest sens vor fi organizate, concomitent cu expoziţiile itinerante din Cluj-Napoca, Bucureşti, Viena şi Roşia Montană, şi activităţi cultural artistice care să presupună implicarea efectivă a publicului în protejarea patrimoniului, inclusiv o campanie de fundraising.

    Acest proiect cultural a stârnit însă o reacţie agresivă, condamnabilă, din partea unui grup organizat de angajaţi ai societăţii comerciale Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), aflaţi în timpul programului de lucru şi îmbracaţi, cei mai mulţi dintre ei, în echipamentul de lucru inscripţionat cu sigla şi denumirea companiei. Astfel, vineri – 15 iunie, circa 30-40 de persoane au atacat grupul de organizatori şi fotografi: timp de mai bine de o jumatate de oră, strigate, neîntrerupte şi violente, îmbrânceli, ameninţări – „vă rupem gâtul!” – au fost împărţite cu insistenţă de membrii grupului de angajaţi ai RMGC către participanţii la atelier, dar mai ales către organizatori, membrii Alburnus Maior şi ARA – Asociaţia „Arhitectură. Restaurare. Arheologie”. Incidentul de vineri s-a încheiat abia după sosirea la faţa locului, la apelul unuia dintre organizatorii atelierului, a Poliţiei şi Jandarmeriei. După producerea incidentului, Jandarmeria a asigurat paza participanţilor câteva ore.

    Faţă de cele enumerate mai sus, organizatorii atelierului au depus în dimineaţa zilei de luni – 18 iunie, sesizare la Poliţie pentru încălcarea ordinii şi liniştii publice, dar şi plângere penală împotriva agresorilor şi a instigatorilor pentru infracţiunea de ameninţare.

    „Mă bucur participanţii la acest eveniment nu s-au lăsat intimidaţi Roşia Montană este minunată şi trebuie descoperită! bucur au venit şi, mai important, bucur vor reveni! Stiu e şocant ajungi într-un loc atât de frumos şi fii întâmpinat cu înjurături şi îmbrânceli. Ameninţările şi manipularea sunt metodele prin care această firmă îşi impune voinţa în Roşia Montană! Si e cu atât mai neplăcut vezi astfel de comportament este exersat nu doar de angajaţii Goldului, ci şi de primar, şi este acceptat de statul român prin autorităţile sale!” – a declarat Eugen David, localnic, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior, făcând referire la ameninţările pe care chiar primarul localităţii, Eugen Furdui, le-a adresat tot unui membru al Asociaţiei ARA, în direct, într-o emisiune televizată.

    „Anul acesta am fost de 4 ori la Roşia Montană, benevol. Când am aflat se doresc fotografi acolo pentru a prelua fotografii cu patrimoniul din Roşia Montană (clădiri istorice, vestigii romane şi nu în ultimul rând peisajul unic de acolo), am sărit în sus de bucurie. Sâmbătă urmau vină în Roşia Montană soţia şi copilul meu. Am anulat venirea lor deoarece nu le puteam garanta siguranţa după incidentul grav care s-a petrecut acolo. Cred la Roşia Montană există exemple clare se poate trăi şi fără minerit. Dar trebuie muncă, implicare şi conştiinţă. Intr-un final îmi voi duce şi familia acolo. Sper să-mi vad copilul zburdând pe dealuri neatinse de fălcile de oţel lacome ale excavatoarelor.” – ne-a transmis dupa încheierea atelierului unul dintre participanţi, Edmond Kreibik.

    Dincolo de incidentele provocate vineri de angajaţii companiei miniere, considerăm că atelierul derulat în acest sfârşit de săptămână la Roşia Montană a fost o prima reuşită a acestui proiect, atingându-şi scopul, motiv pentru care ţinem să mulţumim participanţilor, al căror entuziasm ne confirmă încă o dată – Roşia Montană este minunată, indiferent prin ce lentilă o priveşti.


    ProiectulPatrimoniuldinRoşiaMontanăînimaginisedesfăşoarăcusprijinulpartenerilorAsociaţiaArhitectură.Restaurare.Arheologie”,FundaţiaEXTRAARTşiCentrulRegionalFORMATESTşiesteco-finanţatprinAdministraţiaFonduluiCulturalNaţional.

    www.rosiamontana.org

    Redactia Radar de Media

    Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

    Redactia Radar de Mediahttps://www.radardemedia.ro
    Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro
    ARTICOLE SIMILARE

    1 COMENTARIU

    1. eu nu cred ca acest workshop a starnit reactii negative angajatilor unei companii care oricum se implica in reabilitarea si restaurarea patrimoniului. ba din contra, reactia a fost mai mult ca sigur pozitiva, dar fara putin scandal, nu se publica articolul. oricum, nu exista nici macar o fotografie din care sa rezulte aceasta reactie negativa!

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    - Advertisment -spot_img

    Articole recente