Connect with us

BAZAR

Patru dintre cei mai apreciați jazzmani din New York vin la Bucureşti cu un nou album: ELEVATION lansează Songs from Afar

Avatar

Published

on

Foto credit: Elevation © Mircea Albutiu

După concertele sold out ale primului lor album Mystery, cvartetul de jazz newyorkez ELEVATION revine la Bucureşti cu cel mai nou material discografic. Un album extrem de personal pentru grupul de new jazz, Songs from Afar va putea fi ascultat live sâmbătă seara, pe 14 noiembrie, de la ora 20:00 în cadrul seriei JAZZAJ la ARCUB, la sediul din Batişte nr. 14.

Prin cele trei titluri de Best Album în 2013 pentru albumul Mystery, prin sutele de concerte şi prezența pe scena celor mai puternice cluburi şi festivaluri de jazz din lume, ELEVATION s-a impus în lumea jazzului ca una dintre formațiile de referință ale jazzului modern. Bandul este un proiect de suflet al pianistului şi compozitorului de origine română Lucian Ban, catalogat de criticul de jazz Bruce Lee Gallanter „unul dintre cei mai talentați pianişti mutați la New York în ultima decadă”, Lucian Ban l-a întânit pe faimosul saxofonist Abraham Burton în 2006 alături de care înființează ELEVATION. Prin fuzionarea sunetelor de jazz modern cu elemente de avangardă, chimia grupului este întregită de ritmurile contrabasului lui John Herbert şi de electricitatea şi versatilitatea tobelor lui Eric McPherson.

Jazzaj_la_arcub_elevation_songs_from_afar

Deşi vin din lumi muzicale diferite, patru din cei mai creativi muzicieni ai jazzului contemporan îşi asumă riscuri şi creează ritmuri pentru a da glas tensiunilor melodice între jazzul tradițional şi avangardă. Songs from Afar, ultimul material discografic al celor de la ELEVATION, editat de prestigioasa casă de discuri Sunnyside Records, întregeşte reputația newyorkezilor de aventurieri ai jazzului. Strâns legat de moştenirea cultural-românească, albumul Songs from Afar combină compozițiile originale semnate de Lucian Ban cu reorchestrări ale unor doine şi cântece de nuntă din Transilvania.

Turneul European de lansare a albumului Songs from Afar începe la Bucureşti, cu un concert în exclusivitate organizat de ARCUB. Alături de cei patru jazzmani newyorkezi va urca pe scena ARCUB Batişte interpretul transilvănean Gavril Țărmure, pentru reinterpretarea vechilor cântece populare de pe album, şi violistul american nominalizat la Grammy Mat Maneri, în calitate de invitat special.

Membrii trupei Elevation:

Lucian Ban – pian, compoziție. Terrell Holmes îl descrie pe muzicianul român în All About Jazz „Ban cântă cu o fluență şi o sensibilitate ce aduce aminte atât de Vladimir Horowitz, cât şi de McCoy Tyner.” Nominalizat la titlul de „Cel mai bun muzician european de jazz”, Lucian Ban a cântat şi înregistrat cu o pleiadă prestigioasă de jazzmani precum Bob Stewart, Alex Harding, Sam Newsome. Pe lângă activitatea concertistică şi compozițională, artistul a fost curatorul Bucharest Jazz Festival pe care l-a poziționat în peisajul evenimentelor internaționale de profil.

Abraham Burton – saxofon. Discipolul lui Michael Carvin şi Jackie McLean, Abraham Burton a făcut parte din faimoasa trupă Wailers a artistului Arthur Taylor, a cântat cu Roy Hargrove, Conrad Herwig, Steve Davis. În 2011, albumul Mingus Big Band Live at Jazz Standard, pe care figurează ca artist, câştigă un premiu Grammy. New York Times scria despre lirismul muzicianului “Dacă tânărul saxofonist Abraham Burton ar deveni vreodată un personaj de desene animate, ar avea flăcări ieşind din pâlnia saxofonului. Solo-urile lui emană putere şi ingeniozitate.”

John Herbert – contrabas. Unul dintre contrabasiştii aflați la mare căutare pe scena jazzului newyorkez, John Herbert a fost votat de critici „Cel mai bun contrabasist acustic la debut” doi ani la rând. A lucrat cu regretatul Andrew Hill la ultimul său album desemnat „Albumul anului 2006” de Downbeat Magazine. Portofoliul său concertistic include colaborarea cu artişti cu greutate: Andrew Hill, Lee Konitz, Paul Bley, John Abercrombie, Greg Osby, Kenny Wheeler, David Liebman, Fred Hersch, Paul Motian, Maria Schneider, Jason Moran, Toots Thielemans

Eric McPherson – tobe. „Eric McPherson face parte din avangarda generației sale de toboşari creativi.” Winter Jazz Fest, NYC. Botezat după faimosul jazzman Eric Dolpy, bateristul avea dpar opt ani când a început să se joace cu tobele legendarului Charles Moffett. Mentorul lui Michael Cavin, tânarul jazzman ajunge să fie toboşarul lui Jackie McLean şi să urce pe scenele festivalurilor din Orient, America Latină, Europa, Caraibe şi SUA.

Invitat special al turneului Songs from Afar:

Mat Maneri – violă. Fiul muzicianului Joe Maneri, jazzmanul Mat Maneri a reuşit să echivaleze şi chiar să depăşeasca succesul tatălui său în decursul unei cariere aflate în plină dezvoltare. Specializat în diverse instrumente derivate din vioară, Mat Maneri a înregistrat cu Cecil Taylor, Matthew Shipp, Joe Morris, Joe Maneri, Gerald Cleaver, Tim Berne, Borah Bergman, Mark Dresser, William Parker, Michael Formanek, John Lockwood.

Gavril Țărmure – voce. Absolvent al Conservatorului „George Enescu” din Iaşi, Gavril Țărmure urmează studiile muzicale la Bucureşti şi se specializează pe trombon. Muzicianul se dedică începând cu 1996 managementului cultural şi a sprijinit artişti precum Grigore Leşe, Ada Milea, Vera Ion, Radu Afrim.

În cadrul concertelor JAZZAJ, pe scena Sălii ARCUB au fost prezenți artiști renumiți ai jazzului, precum Maria Răducanu și Krister Jonsson, Vali Răcilă și Balkanamera Jazz Quartet, trupa Arifa, Rareş Totu, A.G. Weinberger, Ozana Barabancea, Emil Bîzgă, Nicolas Simion Trio feat. Kruno Levačić & Sorin Romanescu, Luiza Zan feat. István Gyárfás, Mircea Tiberian Ensemble feat. Nadia Trohin & Cristian Soleanu, Formația Trigon, Soul Serenade, Irina Popa feat. The Sinners, Raul Kusak și Liviu Pop, Elena Mîndru Finnection, Atom String Quartet, Platonic Band, Balako, Sorin Zlat Trio și Arcuș Trio.

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete ARCUB (Str. Batişte nr. 14) sau online pe bilete.arcub.ro sau în rețeaua de bilete Eventim și de pe www.eventim.ro.

Preţuri (Casa de bilete ARCUB): 45 lei (Categoria I) și 35 lei (Categoria II). Elevii şi studenţii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei.

Detalii pe www.arcub.ro

Comentarii

Evenimente

Iuliana Tudor anunță cât a strâns Crucea Roșie Română până acum. Campania continuă!  

Avatar

Published

on

Foto Credit: TVR

Ne bucură faptul că atât persoanele juridice cât și persoanele fizice au fost foarte receptive la campania inițiată de Crucea Roșie Română. Până în acest moment, donațiile în bani de la persoane juridice au  ajuns la 3.570.000 de euro.  

 

Informații noi din campania România salvează România:

– 1.704 pachete cu alimente de bază au fost distribuite la persoane izolate la domiciliu, afectate de Coronavirus/ un pachet are 12 kg și contine produse greu perisabile în valoare de 90 lei/pachet – alimentele au fost achiziționate de Crucea Roșie Română din fonduri proprii.

 

– 4.850 pachete cu produse de igienă de primă necesitate au fost distribuite la persoane izolate la domiciliu și centre de carantină din țară – valoarea unui pachet este de 60 lei/pachet – achiziționate de Crucea Roșie Română din fonduri proprii.

 

-61 957 de materiale de protecție distribuite unităților sanitare / direcțiilor de asistență socială/ vămi /

–  9 276 de produse de igienă, primite din sponsorizari în natură, su fost  distribuite la unități medicale

894 persoane aflate în izolare la domiciliu au fost monitorizate telefonic de voluntarii Crucii Roșii Române

– 14 500 kg produse din carne (mezeluri), 100800 de ouă, 10 000 kg de morcovi și 9456 litri apa îmbuteliată – primite de la organizația Prețuiește viata au fost distribuite de voluntarii Crucii Roșii la Direcțiile de Asistenta Sociala, Cămine de   de batrani, centre de plasamnet și familii izolate la domiciliu.

 

Fonduri din sms 14 781 * 2eur = 29 562 euro.

Campania continuă! Donații prin sms (2 euro/sms) se fac in continuare la 8827, iar donații online pe www.crucearosie.ro.

 

Comentarii

Continue Reading

Muzica

Mara Georgescu la doar 16 ani are succes internațional iar acum a lansat piesa “Uită-mă”

Avatar

Published

on

Puține tinere din showbizzul românesc ajung să aibă succes internațional încă de la prima piesă, însă este cazul Marei Georgescu, care anul trecut, în noiembrie, pe când avea 15 ani a lansat melodia “Gin Gin”, care a ajuns să fie difuzată în mai multe țări precum Turcia, Israel sau Azerbaidjan. Iar acum puştoiaca a lansat melodia “Uită-mă”, o piesă R&B care sigur va prinde printre cei care iubesc acest gen muzical.

Simpatica şi talentata Mara Georgescu, la doar 16 ani împliniți în ianuarie, revine în lumea muzicală și lansează cel de-al doilea single al său. Mesajul piesei “Uită-mă” e direct, caracteristic pentru artistă. “Lucrurile sunt spuse pe bune şi fără menajamente, pentru că azi, fetele valoroase ştiu să se impună şi pun punctul pe I. Iubitelor, nu uitaţi că voi sunteţi cele care alegeţi mereu, şi de ceva vreme ” the beauty” se impune în faţa lui “the beast”, spune tânăra. Solista cântă pentru cei din generaţia ei, iar melodia “Uită-mă” te va determina de la prima audiţie să fredonezi şi chiar să incluzi în obişnuinţele tale verbale zilnice, sintagma “Uu, Uu.. “, de câte ori vrei să dai flit sau o replică acidă. La Mara, siguranţa şi originalitatea se îmbină perfect cu trendul rebel şi modern, este pe deplin reprezentanta valului de teenageri cu fitză şi personalitate.

“Uită-mă ” vine după succesul înregistrat de “Gîn, Gîn”, piesa de debut, cu care artista este difuzată pe radiouri în multe ţări precum Turcia, Israel sau Azerbaidjan. „Când am aflat, nu mi-a venit să cred, mi s-a părut wow. A fost o mare surpriză şi nu mi-a venit să cred aşa ceva, mai ales că sunt la început de drum. Am avut încredere de la început în această piesă, în compozitorul ei, în proiect. „Gin Gin” mi-a plăcut de la început şi am sperat să am succes cu ea. Mă bucur că sunt susţinută de oameni importanţi şi cărora le place acest proiect. Să sperăm că vom începe să avem concerte peste hotare”, a spus tânăra solistă. Noul single este o producție Lanoy Records. Piesa e un R&B cu influențe trap și are un super flow care vă va crea sigur dependenţă. Așa că fiți cu ochii pe profilul de Youtube al tinerei și pe rețelele de socializare pentru a află nouati.

Comentarii

Continue Reading

BAZAR

Vlad Avarvari sare în ajutorul artiștilor din România

Avatar

Published

on

    Jurnalistul independent Vlad Avarvari, cunoscut ca fiind “băiatul care a revoluționat învățământul românesc” , a publicat ieri un mesaj de susținere pentru toți artiștii din România. De asemenea, Vlad este student la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București, iar la doar 20 de ani a ajuns să fie PR-ul mai multor artiști cunoscuți de la noi, printre care artista AVA, vloggerița Miru și proiectul Shoeba, de mare succes în străinătate.

 

Totodată, tânărul jurnalist, are o experiență de mai bine de 2 ani în acest domeniu, colaborând în trecut și cu redații de mare renume de la noi, precum DigiFm, Evenimentul Zilei, Radio România Actualități și TVR.

 

Mesajul publicat de Vlad Avarvari a fost:

 

                         Cât de respectați sunt artiștii români în propria țară?

Artiștii români încep să resimtă nepăsarea instituțiilor publice de profil cu privire la situația prin care de altfel și industria muzicală din România trece.Lipsa de evenimente, concerte, lipsa de promovare a pieselor atât la radio, cât și la tv, le îngreunează și mai mult viața artiștilor noștri, care nu prea mai au venituri..

De asemenea, acești artiști români plătesc statului taxe uriașe de sănătate, pensii, impozite pe venit și multe altele.În aceast caz, statul știe doar să ia și nu știe să ocrotească, un fel de “INTER ARMA SILENT MUSAE”, așa cum este celebra expresie latină.

Asta se întâmplă și în cazul artiștilor și caselor mari de discuri, dar despre artiștii noi, la început de drum sau care nu au piese pe radio, cu ei ce se întâmplă?Iar despre casele mai mici de producție, despre producătorii muzicali, cu ei ce se va întâmpla în acestă perioadă?Cine îi sprijină, daca și până acum au făcut-o tot pe cont propriu sau din investițiile personale?

Acest coronavirus, nu a afectat doar câteva domenii, ci și industria muzicală!!

A fi actor, producător muzical, compozitor, interpret, poet, textier, inginer de sunet, sound designer, creator de conținut sunt meserii recunoscute de statul român, la fel cum sunt și alte meserii liberale, cum ar fi meseria de jurnalist independent, avocat, contabil și multe alte meserii independente care nu sunt luate în seamă și pentru care nu s-a comunicat nicio măsură concretă de sprijin, din partea Guvernului.

În timp ce o mulțime de organizații neguvernamentale din SUA și Europa, plus o serie de organisme de gestiune colectivă au luat măsuri pentru a susține artiștii cu măsuri clare și cu fonduri substanțiale, organismele de gestiune a drepturilor de autor din România, precum UCMR și Credidam nu anunță nimic.

Având în vedere că și sumele încasate de aceștia până acum erau derizorii, ne așteptăm ca de acum încolo să fie și mai greu.Mulți se vor reprofila, ceea ce nu este normal, într-o țară care face parte din U.E!

Muzica și arta sunt vitale pentru artiștii noștri, dar și pentru publicul larg.Haideți să-i susținem pe artiști cu un share la această postare, pentru ca mesajul să ajungă unde trebuie!!

Totodată, aș vrea să ne gândim împreună la următoarea întrebare:

Cum ar fi o singură zi în România fără să auzim nici o melodie?

 

P.S:Acest articol urmeaza sa fie postat si pe site-ul www.ideaman.ro cand acesta va fi disponibil.

 

Sursa: facebook.com/ideaman.ro

 

Imediat după publicarea articolul pe Facebook, Vlad a ținut să posteze o fotografie și pe contul de Instagram, lângă care a scris:”Am gândit și am scris acest articol pentru susținerea artiștilor din România”.

Reacțiile nu au încetat să apară, iar mai multe vedete i s-au alăturat, printre care: Claudia Pavel, Adrian Sînă, Anda Adam, Nicoleta Nuca, Amna, Oana Radu, Raluca Tănase de la Bambi, Giulia, Ioana Ignat și mulți alții.

Comentarii

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending

google.com, pub-4886972132153269, DIRECT, f08c47fec0942fa0