Connect with us
Bianca Bujor - Editor Coordonator

Published

on

            În pescuitul sportiv se folosesc mai multe stiluri competiționale, pe care cei cu experiență le preferă și anume: pescuitul cu rubeziana, pescuitul cu varga fixă de viteză, pescuitul cu bologneza, pescuitul match. În topul preferințelor pescarilor se află următoarele 3 stiluri de pescuit: cel cu lanseta bologneză, la spinning și pescuitul plantat. În cazul pescuitului recreativ, se poate alege oricare dintre aceste stiluri.

 

Pescuitul cu bologneza

Acest stil de pescuit este utilizat de pescari pe apele curgătoare, pentru a prinde anumite specii de pești: mreană și scobar. Pescarii folosesc o lansetă ușoară – numită bologneză – care are lungimea de 4-8 m. Blancurile sunt din carbon, iar monturile sunt din aliaje ușoare. Mulineta este mică, are 100 m fir și 4 rulmenți. Firul este subțire, de 0,12-0,20 mm, iar frâna trebuie să funcționeze foarte bine. Pluta se alege în funcție de curentul apei. Cele mai utilizate în acest stil de pescuit sunt plutele de 3-15 grame.

Acest stil de pescuit este simplu: se pregătește nada, se aruncă 5 bulgări grei înspre amonte, la o anumită distanță în funcție de viteza de curgere a apei râului. Atunci când bulgării ating fundul apei, curentul creat va dispersa nada. Acul cu momeala trebuie să fie în zona cu nadă, pluta fiind la suprafața apei în poziție înclinată, plumbul pe fundul apei, iar cârligul cu momeala pe substrat. Lansarea se face în amonte, la o distanță de 6 m de zona nădită. Apoi se controlează firul liber, dar fără a scoate montura din zona nădită.

 

Pescuitul la spinning

Tehnica de pescuit la spinning se folosește pentru prinderea peștilor în apele reci, mai ales a bibanilor, în perioada octombrie-martie. Pescarii aleg năluci potrivite, suple, cu un aspect natural, care imit anumite vietăți acvatice amorțite.

Există lansete de spinning care sunt recomandate pentru prinderea peștilor răpitori (avat, somn, șalău, clean, biban). În țara noastră, există bălți și iazuri unde se poate pescui la răpitor, cu năluci corecte și lansete adecvate.

Echipamentele de pescuit la spinning sunt oarecum diferite pentru fiecare specie de pește în parte. Unele lansete sunt mai ușoare, altele mai lungi. Există lansete special create pentru folosirea unor năluci mari, care sunt mai grele. Cu ajutorul lor se pot prinde pești impresionanți.

 

Pescuitul plantat cu barca pe lacuri

Acest stil de pescuit este preferat de pescari pe lacurile din țara noastră, mai ales de cei care vor să prindă pești foarte mari. Pescarii folosesc trei tipuri de nădire și anume: nădirea extinsă, nădirea punctuală și nădirea în linie.

Despre nădirea extinsă se știe că este eficientă pe unele lacuri, care sunt de amplitudine mare. În acest caz, se va acoperi cu nadă o suprafață mare de apă, astfel apare avantajul de a avea succes la pescuit. De obicei, această nădire este folosită de pescari pe lacurile care au adâncimi mici și constante. Nădirea extinsă va atrage un număr mare de pești, iar pentru a-i prinde, monturile se pun pe marginea nadei.

Un alt tip de nădire este cea punctuală, care este numită și farfuria cu nadă. Se folosește cel mult 1 kg de nadă la o montură, iar șansele de a prinde pești impresionanți cresc.

În zonele cu lacuri de adâncime constantă este recomandată nădirea în linie, care atrage mult pește și deci, șansele de a obține capturi mari există. Pescarii pun monturile pe această linie de nadă.

 

La pescuitul plantat sunt necesare o serie de accesorii pentru balizarea locurilor:

  • Unii pescari folosesc Baliza H flotantă, care este dintr-un material plastic ușor și care are rol în marcarea rapidă a locurilor cu pești. De regulă, aceasta nu se aplică în apropierea monturii pentru că peștele, care înoată în zonă, se poate încurca în firul ei și se poate speria, deci șansele de a-l prinde sunt reduse.
  • Baliza flexibilă este cea mai utilizată de pescari pentru marcarea locurilor, deoarece ei spun că peștele nu o vede ca pe un posibil pericol, nu se feresc de ea. Aceasta este destul de subțire, are un cap luminos și este prevăzută și cu o greutate din plumb, care se folosește pentru ancorarea ei.
  • Pescarii utilizează și un băț de ancorare, numit prodding stick, în scopul de a verifica substratul în apă, la pescuit, cu ajutorul unei piese rotunde, de la capătul lui. Bățul este realizat din carbon sau aluminiu, este ușor și plutește pe apă.

 

Din arsenalul de pescuit al pescarilor trebuie să facă parte și un sonar de calitate, care va arăta structura substratului. În prezent, există o abundență de articole de pescuit de calitate în cadrul magazinului online www.TotalFishing.ro, din care pescarii pot alege tot ceea ce este mai bun pentru o captură cât mai prolifică.

 

Comentarii

comments

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook

IN Trending