Muzica lui Liszt inseamna poezie, inseamna vibratie, inseamna emotii la intensitate maxima. Exact cum a redat-o Horia Mihail in seara de 15 aprilie 2011, in cadrul celui de-al saptelea recital din turneul Pianul Calator. Publicul prezent in Sala Radio a apreciat interpretarea pianistului, rasplatindu-l cu minute intregi de aplauze.
Bogatia culorilor, interpretarea rafinata si intensitatea nuantelor au purtat publicul in pelerinaj pe urmele lui Liszt din „Capela lui Wilhelm Tell”, printre „Ceasurile din Geneva” si pana pe „Valea lui Obermann”, pe aripile celebrelor „Vis de dragoste si Consolation”.
Recitalul din aceasta seara marcheaza deopotriva mijlocul turneului demarat la 1 aprilie si inceputul calatoriei propriu-zise a pianului. Instrumentul calator va porni duminica la drum insotit de Horia Mihail si de o echipa ce va ajuta la manipularea sa si la mentinerea calitatii tehnice.
„Pianul este nerabdator sa plece” – declara Horia Mihail intr-un interviu acordat inainte de recital – „si a prins viata de cand a inceput turneul”. Corespondenta virtuala a instrumentului cu prietenul sau, pianistul, pot fi urmarite in paginile jurnalului de calatorie de pe site-ul proiectului – www.pianulcalator.ro, precum si pe pagina de facebook dedicata.
In drumul sau pana la Medias, destinatia finala, unde va fi incredintat de Societatea Romana de Radiodifuziune comunitatii locale pentru o perioada de 3 ani, pianul calator va poposi si va incanta publicul din alte patru orase – Hunedoara, Deva, Alba Iulia si Dumbraveni.
Turneul, organizat de Radio Romania Cultural si Asociatia Culturala Accendo, in 12 orase din tara intre 1 si 21 aprilie, marcheaza implinirea a 200 de ani de la nasterea lui Franz Liszt si este realizat dupa exemplul turneului sustinut de compozitorul maghiar intre anii 1846 si 1847 in tarile Romane. Acesta calatorea si sustinea concerte pe un pian Erard ce-l insotea peste tot.
Urmatoarele recitaluri vor avea loc duminica, 17 aprilie, in Castelul Corvinilor din Hunedoara, la Deva pe 18 aprilie, la Alba Iulia pe 19 aprilie, la Dumbraveni pe 20 aprilie si la Medias pe 21 aprilie.
„Pana acum a fost un turneu interesant. Nu stiam la ce sa ma astept, deoarece este primul turneu in Romania in care calatoresc singur, insa am fost primit in fiecare oras cu multa bucurie si mult entuziasm, publicul a fost numeros de fiecare data. Iar din punctul de vedere a ceea ce s-a intamplat pe scena am simtit un crescendo de la un concert la altul” a declarat Horia Mihail – solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio.
Proiectul „Pianul calator”, initiat de Radio Romania Cultural si Asociatia Culturala Accendo, nu va ramane un eveniment singular. El se bucura de sustinerea Societatii Romane de Radiodifuziune si pentru urmatorii doi ani. „Este in intentia noastra sa reusim sa dotam cat mai multe sali de concert cu instrumente performante. Dorim sa valorificam intr-un mod cat mai semnificativ si mai vizibil aceste piane” – Oltea Serban-Parau, redactor sef Radio Romania Cultural si director artistic Orchestrele si Corurile Radio.
La lansarea proiectului, Presedintele Director General al Radio Romania, András István Demeter a vorbit despre importanta proiectului: „Rolurile principale in aceasta ecuatie apartin unor extraordinari artisti care au, pe langa talent si har, si initiative fezabile, simple, nu imposibil de sustinut. O initiativa prin care se poate demonstra ca, atunci cand exista valoare si talent, atunci nu exista obstacole care sa impiedice acest talent sa circule. Acest proiect vine sa dovedeasca faptul ca, indiferent ce s-ar intampla din punct de vedere politic, social, la inceputul mileniului trei cultura, arta, in cazul nostru arta interpretativa se poate afla intr-o continua miscare”.