Connect with us

ȘTIRI

Piața valutară ajunge la normalitate. Moldovenii vând valuta la un curs mare

Published

on

Republica Moldova va beneficia de asistență financiară din partea Uniunii Europene. Suma de 150 milioane de euro va fi alocată țării. Din această sumă, 30 de milioane de euro vor fi sub formă de grant. Guvernul de la Chișinău a început negocierea și aprobarea semnării unui Acord de Facilitate de împrumut între Republica Moldova, Uniunea Europeană și Banca Națională a Moldovei. Între timp, piața valutară ajunge la normalitate. Moldovenii încep să vândă tot mai multă valută la un curs mare.

În ceea ce privește asistența din partea UE, aceasta vizează redresarea economică a Moldovei. Are ca scop promovarea unui set de politici, din sectorul energetic, statul de drept, climatul de afaceri și, nu în ultimul rând, lupta împotriva corupției. Banii respectivi vor fi alocați pentru acoperirea necesităților bugetare. Asistența respectivă va fi disponibilă o perioadă de doi ani și jumătare. Această dată intră în vigoare începând de la prima zi a intrării în vigoare a Memorandumului de Înțelegere.

Între timp, piața valutară crește în Republică și oferă posibilitatea moldovenilor de a vinde valută la un preț optim. Dacă ești interesat, vezi aici curs valutar MD. Structura pieței valutare este formată în așa fel încât valuta fără numerar este suplimentată de surplusul în numerar. Atunci când surplusul nu este suficient, Banca Națională intervine pe piață și asigură din rezervele oficiale suma necesară de valută.

În luna aprilie, numerarul în valută vândut de moldoveni depășea 300 de milioane de dolari

Datele Băncii Naționale a Moldovei arătau că în luna aprilie, s-a vândut valută în numerar în valoare de 307 milioane de dolari. Această sumă a acoperit în întregime cererea de valută la casele de schimb valutar, cât și cererea de pe piață fără numerar, în proporție de 68%.

Persoanele fizice au fost cele care au depășit această sumă, vânzând de 307,21 de milioane și cumpărând în valoare de 172,82 de milioane de dolari. Așadar, s-a creat un surplus de 127,39 de milioane de dolari. Acest lucru a dus la acoperirea deficitului de pe piața fără numerar.

Luna martie a dus la un deficit de peste 26 de milioane de dolari. În acea perioadă, Banca Națională a Moldovei a fost nevoită să asigure masiv valută pentru a nu duce la deprecierea leului. Salvarea a venit de pe piața prin numerar, unde vând și cumpără persoanele fizice.

Persoanele fizice asigură depășirea deficitului

Casele de schimb valutar unde operează persoanele fizice prin vânzare și cumpărare a valutei sunt cele care asigură depășirea deficitului. Fiecare persoană urmărește, în cazul sumelor mari, valoarea cursului valutar și beneficierea de un preț cât mai bun în ambele cazuri.Moldovenii încep să vândă tot mai multă valută, astfel încât să nu ducă la deprecierea leului moldovenesc. Situația financiară din Moldova nu este una întocmai bună, din acest motiv venind și ajutorul de 150 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Pentru a nu se confrunta cu un buget și mai mic al țării, guvernul a solicitat ajutor.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending