Connect with us

ȘTIRI

Placa video – ce este și care sunt componentele sale

Published

on

placa video

De foarte multe ori ai auzit probabil că s-a defectat placa video sau placa grafică a unui computer. Dacă nu activezi în domeniul IT sau nu ai suficiente cunoștințe despre PC-uri, cu siguranță nu ai știut la ce se utilizează aceasta. Totuși, dacă dispui de un PC și nu știi de ce monitorul nu mai afișează imagini, află că problema se localizează la placa video!

Placa video este componenta unui PC ce se folosește pentru a genera imagini afișate pe monitorul calculatorului. Această componentă are de cele mai multe ori un preț foarte mare, însă și eficiența sa este pe măsură. În cazul în care nu ai destule cunoștințe despre această componentă, atunci când se defectează e foarte bine să soliciți ajutorul unei alte persoane.

Utilizarea computerului este acum un subiect clar pentru toată lumea. Marea majoritate a populației a folosit deja un PC și știe despre componentele sale de bază. O altă parte a celor care le utilizează știu cum se comportă un PC defect și cum să soluționeze problema. Despre plăcile video știe aproape toată lumea că se ocupă cu imaginile, însă puțini știu care sunt componentele sale.

Din ce este compusă placa video?

Placa video cuprinde mai multe componente care au diferite roluri. Aceasta este alcătuită din PCI, unitatea de procesare grafică, radiatorul și ventilatorul, video BIOS și memoria video. Prima componentă este PCI sau Printed Circuit Board – o placă pe care sunt localizate toate componentele adaptorului video. Radiatorul și ventilatorul au capacitatea de a dispersa căldura pe care o generează circuitele plăcii video.

Ultima, dar nu cea din urmă, este memoria video. Aceasta se ocupă cu stocarea informațiilor ce urmează a fi afișate pe display. Toate acestea formează o placă video. Practic, deși este o componentă a PC-ului, la rândul său are mai multe elemente din care este alcătuită. Pe site-ul it-blog.ro poți descoperi mai multe informații despre acest domeniu, inclusiv ghiduri de achiziție a plăcilor video.

Prețul unei plăci video este fluctuant și depășește câteva mii de lei în prezent. În funcție de capacitate și specificații, o placă video poate ajunge și la suma de 6000 de RON pe site-urile de specialitate. Aceste sume sunt influențate în prezent de piața criptomonedelor, care poate oricând să scadă sau să crească brusc. La fel va fi și prețul lor, așadar este important să urmărești valoarea pieței crypto pentru a vedea dacă se poate cumpăra sau nu o placă video la un preț mai bun. 

Ce interfețe utilizează placa video?

Înainte de a cumpăra această componentă, trebuie să știi și ce interfețe utilizează. Legătura dintre placa video și dispozitivul periferic de afișare se face prin mai multe tipuri de adaptoare. Vorbim aici despre VGA, DVI, Display Port sau HDMI. Cu siguranță ai auzit de fiecare dintre ele. VGA este prezent la monitoarele sau televizoarele mai vechi și este de tip analog. DVI este digitală, dar a fost înlocuită de HDMI și Display Port care suportă și trimiterea datelor audio și video.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending