Alopecia este considerată un fenomen de amploare care constă în căderea accelerată și considerabilă a părului, una dintre cele mai accentuate forme ale acesteia fiind chelia, mai ales în cazul bărbaților – bine-cunoscuta chelie masculină.
Tipuri de alopecie
Există mai multe feluri de alopecie, în funcție de cauzele care au dus la producerea acesteia. Poate fi vorba despre o alopecie cicatridială, apărută după ședințe de radioterapie sau chimioterapie, alopecie androgenetică (întâlnită mai ales în cazul bărbaților, însă nici femeile nu sunt total ferite de riscul apariției acestui fenomen), alopecia areata (care are drept cauză o reacție exagerată a sistemului imunitar care afectează în principal foliculii de păr), respectiv alopecia cosmetică, tricotilomania sau lupusul eritematos cutanat. Fiecare dintre acestea are cauze specifice, motiv pentru care și tratamentele eficiente sunt unele specifice, în funcție de cauzele lor.
Tratamente eficiente pentru alopecie
Deși nu sunt eficiente în absolut toate cazurile, există și tratamente care pot ajuta în cazul în care căderea părului a avut deja loc. Este vorba despre medicamente și produse care au la bază anumite substanțe care s-au dovedit a fi eficiente în stimularea foliculilor de păr. Dintre acestea pot fi amintite minoxidilul care se aplică local și are rol în dilatarea vaselor de sânge de la nivelul scalpului, produsele pe bază de finasteridă sau blocatorii DHT, acestea având rol de a preveni subțierea firelor de păr cauzată de dihidrotestosteron, un hormon activat de enzima 5-alfa reductază. Ca ultimă variantă de tratament, poate fi realizat un transplant de păr final, rezultatele fiind într-adevăr concrete în acest caz.
Cum poate fi prevenită apariția alopeciei?
Pentru a încetini sau chiar pentru a stopa apariția fenomenului pot fi luate anumite măsuri mai mult sau mai puțin eficiente, în funcție de fiecare situație în parte. În acest sens, căderea părului poate fi evitată sau încetinită prin evitarea utilizării uscătorului de păr cu aer extrem de fierbinte, acesta putând să ardă firele de păr, evitarea coafurilor prea strânse care să ducă la ruperea firelor de păr, evitarea unor substanțe chimice nocive pentru îngrijirea părului. De asemenea, pentru creșterea părului eficientă este recomandată adoptarea unei diete alimentare bogate în vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea firului de păr (fier, cupru, zinc, vitamina B, acizi grași esențiali etc.). Este recomandată și evitarea șamponului uscat, precum și utilizarea unui șampon cu pH neutru, precum și evitarea stresului și îngrijirea lui adecvată.
Sursa de imagine:
mehmet dinler / Shutterstock.com