Connect with us

Libertatea presei

Precizări TVR referitoare la majorări de salarii şi sarcini suplimentare

Articolul prezintă un amestec de afirmații neadevărate cu informații scoase din context, menite să creioneze un portret caricatural, marcat de absurd și neprofesionalism, conducerii Televiziunii Române.

Published

on

Ca urmare a articolului publicat pe site-ul libertatea.ro, în data de 18 iunie 2023, cu titlul: Revoltă în TVR: Angajații acuză „motive stupide” prin care conducerea a mărit peste o sută de salarii. Se vor primi bani în plus pentru că angajații „aduc cheile” sau „se prezintă la serviciu şi pentru o corectă informare a publicului, Televiziunea Română face următoarele precizări:

Articolul prezintă un amestec de afirmații neadevărate cu informații scoase din context, menite să creioneze un portret caricatural, marcat de absurd și neprofesionalism, conducerii Televiziunii Române.

O afirmaţie neadevărată este aceea potrivit căreia CA al SRTv a aprobat măriri de salarii. Conform Legii nr. 41/1994, salarizarea nu intră în atribuţiile CA, prin urmare, CA al SRTv nu a aprobat nicio mărire salarială.

Din materialul publicat de Libertatea reiese faptul că Societatea Română de Televiziune (SRTv) plăteşte suplimentar oameni doar pentru că „aduc cheile” sau „se prezintă la serviciu”, afirmaţie total falsă şi denigratoare.

În realitate, SRTv îşi plăteşte toți angajaţii pentru mult mai multe activităţi. Aceste activități sunt cuprinse în fişele de post sau se adaugă la acestea, în situațiile în care nu există personal suficient pentru îndeplinirea anumitor sarcini, iar unii angajați preiau atribuții suplimentare pentru care primesc un spor de salariu. Exemplele din articolul publicat de Libertatea expun câteva cuvinte decupate tendențios din fișe de post elaborate, care adesea se întind pe mai multe pagini și descriu detaliat sarcinile unui angajat al TVR. Nu există nicio persoană care să fie plătită suplimentar doar pentru că „aduce cheile”! Aceste cuvinte sunt extrase denigrator de Libertatea dintr-o listă de sarcini de serviciu care conține nu mai puțin de 27 de atribuţii suplimentare. Faptul că această presupusă anomalie a fost semnalată de un membru al Consiliului de Administrație (CA) nu exonerează Libertatea de obligația de a fi verificat acuratețea acuzației. Libertatea nu a adresat nicio întrebare televiunii publice despre rațiunea existenței acestor sarcini suplimentare sau despre cât de întemeiate sunt acuzațiile că unii angați ai SRTv sunt plătiți doar pentru că „aduc cheile.”

Motivul pentru care în TVR există angajaţi care au sarcini suplimentare faţă de cele din fişa de post a funcţiei de bază este că SRTv se confruntă cu un deficit major de personal.

Concret, la data de 31.05.2023, în organigrama TVR erau vacante 367 de posturi, ceea ce afectează semnificativ desfăşurarea activităţii instituţiei.

Lipsa personalului specializat pentru anumite posturi, rămase neocupate chiar și după organizarea de concursuri, a determinat managementul să recurgă la soluţia prin care sarcinile de serviciu aferente posturilor disponibile în schema de organizare să fie preluate de către personalul existent, pentru asigurarea activităţii zilnice a SRTv. Așa am ajuns la situaţii în care un salariat angajat pe postul de şofer asigură şi filmările de teren, iar acesta este plătit suplimentar pentru sarcinile ce-i revin în calitate de cameraman. Conducerea SRTv a aprobat astfel de încadrări în urma unor solicitări bine argumentate ale șefilor de structuri.

Un alt aspect la fel de important este legat de faptul că Organigrama SRTv nu a mai fost actualizată de 10 ani şi nu include o serie de posturi pentru activităţi ce nu au fost prevăzute la data elaborarii ei, dar care astăzi sunt indispensabile.

În anii 2022 – 2023,  au fost scoase la concurs posturi pentru care nu s-a înscris niciun candidat ori s-au înscris putini şi în urma susţinerii examenelor nu au fost admişi, iar posturile nu au fost ocupate. Subliniem, de asemenea, că în ultimii ani au fost perioade în care nu s-au putut organiza concursuri deoarece au fost blocate prin Ordonanţe de Guvern.

Aceaste probleme se află în atenţia conducerii SRTv încă de la începutul mandatului şi vor fi rezolvate odată cu finalizarea noii organigrame, a proceselor de lucru şi a fişelor de post, acţiune care se află în desfăşurare.

Reamintim că în şedinţa Consiliului de Administraţie din data de 25 mai a.c. a fost aprobată o nouă organigramă a SRTv, ce urmează a fi finalizată până în luna septembrie a.c.

Dincolo de cele menţionate mai sus, facem precizarea că publicaţia Libertatea a folosit, în timp, în articolele sale, informaţii eronate legate de posturile şi emisiunile TVR fără să solicite puncte de vedere înaintea publicării.

Un exemplu în acest sens este articolul din data de 20 februarie, postat pe site-ul libertatea.ro, sub titlul: Cu mama în Consiliul de Administraţie, Sebastian Felix Țopescu, fiul fostului mare comentator sportiv, primește o emisiune la TVR. Care este bugetul, în care au apărut informaţii inexacte legate de bugetul emisiunii cu titlul de lucru „Creatorul de vise”, propusă de Sebastian Felix, cum ar fi:

  • facsimilul prezentat în articol cu titlul: „Extras din bugetul emisiunii aprobat de Comitetul Director al SRTv” conţinea cifre ce nu aveau legătură cu această emisiune.
  • în bugetul aprobat de Comitetul Director al TVR nu au fost incluși nici 3.300 de euro pentru plata publicului participant în studio, nici un salariu de 3.000 de euro pentru producător. Emisiunea este una gen reality show, filmată în teren, nu în studio, fără public şi fără nicio cheltuială în acest sens.

TVR a transmis puncte de vedere din propie iniţiativă după publicarea articolului,  care au fost adaugate ulterior fără a se evidenţia update-ul în meterial astfel încât cititorii să revină asupra articolului şi să fie corect informaţi.

Facebook Comments Box
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rochii
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending