PREMIERĂ: România, te iubesc! începe un nou sezon cu un documentar cutremurător – România căruntă

0
1272

Duminică, 17 septembrie, de la ora 18:00, începe sezonul al 19-lea România, te iubesc!. Noul sezon debutează cu un documentar cutremurător, realizat de Paula Herlo, corespondent special Știrile Pro TV, despre situația bătrânilor din țara noastră pentru care nu există un sistem de îngrijire sau o strategie pe termen lung de ajutorare. Uniunea Europeană a dat, însă, un termen fix pentru ca România să implementeze conceptul de îmbătrânire activă – 2020.

 

Mai sunt trei ani până la termenul Uniunii, timp în care România ar trebui să implementeze conceptul de îmbătrânire activă și să integreze pe piața muncii persoanele de peste 55 de ani. Paula Herlo a străbătut România și Germania pentru a realiza acest material și pentru a le arăta telespectatorilor care este diferența între un sistem integrat de stat pentru îngrijirea bătrânilor și cum se prezintă situația în România. Statul român nu are sisteme de îngrijire pentru vârstnici, ba chiar taie fonduri și inchide din azile, oricum insuficiente, iar strategia pe termen lung lipsește cu desăvârșire!

 

Citisem un raport care spune că în 2060, în România, 35% din populație va avea peste 65 de ani, în vreme ce forța de muncă scade cu 30%. Uitându-mă la ce se întâmplă azi, când cifrele sunt mult mai mici, și văzând cât de dramatic sfârșesc bătrânii singuri, am plecat pe teren cu gândul la anii bătrâneții mele. Voiam să înțeleg cum va fi generația noastră îngrijită, dacă râmânem singuri, și, mai ales, voiam să văd dacă există vreo strategie gândită de politicieni, dacă au vreun plan ca nu să trăim si noi drama vârstnicilor de azi. Concluziile sunt dezastruoase, iar duminică veți vedea ce ar trebui să facă statul român luând drept model alte țări europene în care bătrânii își trăiesc pensia fericiți“, a declarat Paula Herlo.

 

Modelul german al sistemului de îngrijire al bătrânilor este foarte bine pus la punct, iar lucrul acesta se reflectă și în calitatea vieții vârstnicilor. În acest moment, în Germania, cei mai mulți bătrâni au un îngrijitor în propria casa, iar restul primesc îngrijiri în locuințe protejate aflate permanent sub supravegherea unor specialiști. Numai în cazul în care nu se pot îngriji singuri ajung în azil. În România, e fix invers.

 

Duminică, de la ora 18:00, telespectatorii vor vedea de ce în România îmbătrânirea activă despre care vorbește Uniunea Europeană este doar un concept așezat pe hârtie, dar și în ce condiții trăiesc bătrânii din azilele românești, spre deosebire de cei din azilele nemțești. Ce diferențe de mentalitate există, dar și ce au de spus reprezentanții autorităților, rămâne de văzut numai la PRO TV.  

 

Foto Credit: PRO TV

START VOT FINALA PREMIILOR RADAR DE MEDIA 2017

 

Comentarii