joi, februarie 22, 2024
More
  AcasăA-Z NEWSPresa scrisa in pericol? Catalin Tolontan face dezvaluiri: ''Inca doi distribuitori de...

  Presa scrisa in pericol? Catalin Tolontan face dezvaluiri: ”Inca doi distribuitori de presa intra in insolventa”

  Catalin Tolontan anunta pe blogul sau, intrarea in insolventa a inca doua companii de distributie a presei. Dupa Press Point, despre care Radar de Media a scris aici. Alti doi mari distribuitori de presa scrisa din Romania se pregatesc sa intre in aceeasi operatiune judiciara.

  MAV (fosta Symmetria) firma care controla aproximativ 15% din piață, a treia cotă națională. MAV deținea peste 500 de chioșcuri în principal în Banat și Transilvania, dar distribuia ziare și reviste în multe alte orașe, printre care București, Galați, Craiova și Brăila.

  Cea de-a doua firmă care a intrat în insolvență este CPD Ing Val, cu aproximativ 80 de chioșcuri în Baia Mare și Satu Mare.

   Cele două se adaugă lui PressPoint, numărul 2 de pe piață, cu o cotă de peste 30% în momentul intrării în insolvența consemnată la finalul anului trecut. Rezumînd: în nici trei luni, piața de difuzare și-a pierdut locurile 2 și 3, ceea ce a adus ziarelor și revistelor pierderi de milioane de euro, în condițiile în care titlurile sînt oricum în dificultate! Ce se poate întîmpla în continuare?

  Din preţul de copertă, publisherului îi rămâne cam 38%! De ce? Pentru că 9% merg la stat ca TVA, 33% este comisionul firmelor de difuzare şi cam 20% reprezintă bani care nu mai vin niciodată, din cauza falimentelor, în ritmul înregistrat până la finalul lui 2013. (…)

  Practic, din banii scoşi din buzunar azi, 13 februarie 2014, de către cititor la chioşcul de ziare, redacţiei i se întorc ceva peste o treime, cam la jumătatea lunilor mai sau iunie! Din 2 lei plătiţi de dumneavoastră, incasam 80 de bani, cu o întârziere de aproximativ 110 de zile. (…)

  Într-un fel sau altul, ziarele şi revistele au continuat să meargă înainte. Dar, în acest moment, după insolventa firmelor 2 şi 3, ceva mult mai mare se intimpla pe piaţă. Dacă modelul se va replica la Tutun şi Ziare, liderul pieţei de difuzare, care a ajuns să controleze 40% din volumele de difuzare, am asista la un mat al presei! Iar în compania lider cu sediul la Constanta exista o situaţie tensionată, pentru ca, din momentul arestării lui Nicusor Constantinescu şi a începerii urmăririi penale pentru Radu Mazăre, ambii fondatori ai trustului originar din care a răsărit reţeaua de difuzare, banii către presa din toată ţara au venit tot mai greu. (…)

  Sigur că insolvenţa nu înseamnă automat faliment, însă ce e cert e ca firmele de difuzare intrate în insolventa nu mai plătesc către redacţii, şi ca celelalte au început şi ele să aibă întârzieri adăugate întârzierilor de până acum. Presa e în cel mai dificil moment al ei de după 1989. Şi urmează televiziunea, scrie Catalin Tolontan pe blogul sau

  Votaţi AICI în FINALA premiilor Radar de Media, ediţia Primăvară 2014

  Fii la curent cu cele mai noi stiri din media pe pagina de Facebook RADAR DE MEDIA

  Redactia Radar de Media

  Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

  Redactia Radar de Media
  Redactia Radar de Mediahttps://www.radardemedia.ro
  Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro
  ARTICOLE SIMILARE

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  - Advertisment -spot_img

  Articole recente