Connect with us

Emisiuni

Profesori pentru care meseria nu are limită de kilometri

Published

on

Foto credit: TVR

Un drum de 600 de km este străbătut de Larisa Petreţchi şi Loredana Luşcan, cadrele didactice care predau voluntar în programul „Teleşcoala”, ca să îi înveţe limba română pe refugiaţii ucraineni.

Între Şcoala Gimnazială Rona de Sus, din Maramureş, unde lucrează cele două profesoare şi Bucureşti, locul unde se află Televiziunea Română, e un drum de aproape 10 ore iar profesoara de învăţământ primar Larisa Petreţchi a mărturisit că alocă aproape trei zile pentru fiecare filmare a lecţiilor „Limba Română pentru Ucraineni”.

La Şcoala Gimnazială Rona de Sus, copiii pot studia limba ucraineană în două clase cu predare bilingvă. Loredana Luşcan, profesoară de limbă ucraineană, spune că motivaţia gestului său a fost mare „deoarece am văzut în zona noastră copii ucraineni care se integrează foarte greu în şcoală necunoscând limba română. Aşa că, am decis să le dăm o mână de ajutor ca să înveţe măcar primul nivel”.

Profesoara a mai subliniat şi că „e un avantaj pentru cei care vin din Ucraina să se înscrie în şcoli unde sunt copii de etnie ucraineană, sau cunosc limba ucraineană, pentru că astfel vor socializa mult mai bine şi se vor integra mai repede”.

De la declanșarea războiului, sute de mii de ucraineni au intrat și, o parte dintre ei au și rămas în România. În sprijinul lor, la TVR 2, în fiecare vineri spațiul alocat emisiunii „Teleșcoala” este dedicat lecțiilor de limba română pentru refugiații ucraineni.

Profesoara de învăţământ primar Larisa Petreţchi spune că de la începutul războiului din Ucraina a făcut voluntariat în Sighetul Marmaţiei, la punctul de trecere a frontierei. „Mă implic şi în prezent în acţiuni de voluntariat, cât îmi permite timpul. Aşa am intrat în contact cu multe familii şi copii.

Păstrăm legătura și ei îmi cer ajutorul de câte ori au nevoie. Din toate discuţiile pe care le-am avut cu ucrainenii care au venit în ţara noastră, am înţeles că nu s-au aşteptat la o primire atât de călduroasă. La sosirea în ţară au început să plângă când au descoperit că sunt români care vorbesc în limba lor”.

În sprijinul celor care au fost nevoiți să fugă din calea războiului, Televiziunea Română difuzează pe TVR2, în cadrul proiectului „Teleşcoala”, în fiecare vineri de la ora 9:00 şi 9:30 (cu reluare de la ora 15:00 și 15,30) lecţiile „Limba Română pentru Ucraineni”. Cursurile „Teleșcoala” pot fi urmărite și online pe canalul de YouTube al TVR, pe pagina de Facebook a emisiunii Teleșcoala şi pe tvr.ro.

Facebook Comments Box
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

id="ads-radardemediaro-sidebar">
Rochii
mutari si transport mobila

MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending