Connect with us

 

Ca în fiecare an, de Crăciun, TVR 1 aduce telespectatorilor săi concerte tradiţionale de colinde, ediţii speciale ale emisiunilor iubite de publicul TVR 1, întâlniri cu vedetele preferate, dar şi filme cu tematică de Crăciun. Mare parte a acestor programe speciale sunt preluate şi de TVR HD, ele putând fi urmărite şi online, pe TVR+.

Toate producţiile dedicate Crăciunului difuzate la TVR se vor regăsi ulterior pe TVR+, în secţiunea Crăciun 2015.

 

Concerte de colinde: Crăciun în Maramureş, al Coralei Armonia şi al Corului Madrigal

Intrăm în atmosfera specială de Crăciun miercuri, 24 decembrie, când, de la ora 12.30, Concertul Coralei Armonia va bucura telespectatorii TVR 1 cu un grupaj de colinde religioase, dar şi cu câteva colinde cunoscute ale unor compozitori celebri. Concertul, prezentat de Iuliana Tudor, este susţinut la Opera Română de Corala Orodoxă Bărbătească Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijor Arhidiacon asistent universitar doctor Ion-Iulian Dumitru.

Cu urări, colinde şi obiceiuri de preparare a bucatelor tradiţionale, telespectatorii TVR 1 sunt invitaţi în Maramureş, pentru a trăi o zi din viaţa satului arhaic românesc – cea din ajunul Sfintei Sărbători a Naşterii Domnului. Realizatoarea TVR Gheorghiţa Nicolae ne invită la Crăciun în Maramureş, un eveniment de spiritualitate românească aflat la cea de-a VII-a ediţie, program ce va fi difuzat în trei părţi ale îndrăgitei emisiuni Tezaur folcloric. Astfel, pe 24 decembrie, de la ora 18.00, suntem invitaţi la Muzeul Satului din Baia Mare, pentru a cunoaşte obiceiuri şi datini de Crăciun. Gazde sunt primăriile din localităţile: Borşa, Botiza, Băiţa de sub Codru, Bicaz, Groşii Ţibleşului, Rona de Sus, Valea Chioarului.

În acelaşi spirit, la Catedrala Episcopală  Sf. Treime din Baia Mare are loc concertul de colinde tradiţionale Sus la Poarta Raiului, la care participă interpreţi şi formaţii folclorice cu un repertoriu de colinde tradiţionale din Maramureş. Concertul poate fi urmărit la TVR 1 de la ora 23.50, tot în Ajunul Crăciunului. Iar pe 27 decembrie, de la ora 15.00, în cadrul celei de-a treia ediţii speciale Tezaur folcloric difuzată sub genericul Crăciun în Maramureş, telespectatorii TVR 1 văd spectacolul extraordinar de datini, obiceiuri şi cântece de sărbătoare, desfăşurat la Teatrul Municipal din Baia Mare. Concertul cuprinde momente folclorice susţinute de interpreţi tineri şi consacraţi din toate zonele ţării, printre care se numără Angela Buciu, Dumitru Dobrican, Florentina şi Petre Giurgi, moştenitori ai cântecului maramureşan. Participă cu momente speciale, de asemenea, Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania”.

Revenind la Ajunul  Crăciunului, telespectatorii TVR 1 urmăresc unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale finalului de an, Concertul special de Crăciun al Corului Naţional de Cameră Madrigal  – Marin Constantin. Dirijat de Anna Ungureanu, concertul este găzduit de Sala Unirii a Palatului Cotroceni din Bucureşti, în prezenţa cadrelor medicale implicate în salvarea şi îngrijirea victimelor tragediei din clubul Colectiv. Vom asculta tradiţionalele colinde de Crăciun pe care Madrigalul le interpretează de 52 de ani, neîntrerupt. Spectacolul poate fi urmărit pe 24 decembrie, de la ora 19.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+, fiind preluat şi de TVR HD vineri, pe 25 decembrie, de la ora 09.00.

Îndrăgitele colinde Silent Night şi La Vitleem colo-n jos pot fi ascultate la TVR 1 în interpretarea Angelei Gheorghiu în perioada Crăciunului. Special filmate pentru TVR, cele două clipuri au fost realizate în Catedrala Sf. Iosif. Pentru realizarea acestei producţii şi-au acordat sprijinul Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, Corul de copii Radio, dirijor Voicu Popescu şi Corul Accoustic, dirijor Daniel Jinga.

 

Ediţii speciale de Crăciun O dată-n viaţă, Starea naţiei, Politică şi delicateţuri, Gala umorului, Ne vedem la TVR, Universul credinţei

 

Cu o ediţie specială, de Crăciun, a emisiunii Starea naţiei vine şi Dragoş Pătraru pe 24 decembrie, de la ora 22.50. Moş Crăciun este în atelierul lui şi calm, răspicat, le explică românilor de ce nu îi va vizita cu daruri în acest an. De altfel, Moş Crăciun e decis să nu le mai dea daruri românilor până când aceştia vor fi în stare să îşi facă singuri daruri şi anume: să aibă grijă de păduri, de munţi, de ape, de minunatele locuri şi bogăţii ale României. Moşul ne trage pe toţi de urechi şi ne atrage atenţia că trebuie să le lăsăm moştenire copiilor o altfel de ţară şi tot el le promite copiilor că pentru ei va face un efort şi va trimite cadouri.

Ziua de Crăciun începe la TVR 1 cu o ediţie specială Universul credinţei, prilejuită de Naşterea Domnului Iisus Hristos. Magazinul religios difuzat pe 25 decembrie, de la ora 9.00, cuprinde mesaje şi urări de Crăciun, reportaje şi documentare, discuţii cu invitaţii emisiunii, precum şi transmisiunea în direct de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti a Sfintei Liturghii. Slujba va fi oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de numeroşi ierarhi şi preoţi.

DETALII PE URMATOAREA PAGINA!

 

[nextpage]

 

În zi de sărbătoare, Ne vedem la TVR cu… Moş Crăciun. Cel care îl întâlneşte este unul dintre cei mai populari artişti ai muzicii uşoare româneşti. A devenit, prin cântecele sale, unul dintre simbolurile muzicale ale Crăciunului la români. Adulat de un segment consistent de fani, atât din ţară, cât şi din străinătate, dar şi controversat, Fuego este invitatul Marinei Almăşan la ediţia specială de Crăciun Ne vedem la TVR.

Advertisement

Emisiunea este transmisă pe 25 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+. Prietenii emisiunii au ocazia să afle mai multe despre viaţa lui Paul Surugiu (Fuego), despre copilăria, adolescenţa, cariera şi familia sa. În platoul emisiunii vin la colindat oameni dragi ai artistului: colaboratori, colegi, prieteni. Printre ei se numără Nico, Alexandru Arşinel, Paula Seling, Gheorghe Turda, Mioara Velicu, Mirabela Dauer, grupul Vouă. Cu toţii primesc daruri de la „Moş Crăciun” (Eugen Cristea), care, în drumul său, trece şi prin platoul Ne vedem la TVR. Ca de obicei, trupa Andrei Tudor Band aduce culoare muzicală şi acestei ediţii a emisiunii.

Derby-ul Crăciunului: Lăutarii din Chişinău – Big Band-ul Radio se vede în ediţia specială O dată-n viaţă de Crăciun. Moldovenii lui Nicolae Botgros întâlnesc echipa condusă de Ionel Tudor într-un amical inedit, arbitrat de Iuliana Tudor, pe teren neutru – Studioul 3 al Televiziunii Române. Rezultatul partidei îl aflăm urmărind ediţia specială de Crăciun a emisiunii O dată-n viaţă, pe 25 decembrie, la TVR 1 şi TVR+, de la ora 21.10. „Meciul” se dă între dirijorul Ionel Tudor şi maestrul Nicolae Botgros, fiecare alegându-şi o echipa de artişti dintre cei mai buni, reprezentativi pentru activitatea lor.

Astfel, echipa lui Nicolae Botgros va fi formată din moldoveni, Daniela Condurache, Ion Paladi şi Mioara Velicu alăturându-li-se Lăutarilor de la Chişinău. În cealaltă „jumătate de teren”, Luminiţa Anghel, Nico şi Monica Anghel completează Big Band-ul lui Ionel Tudor. Invitaţii speciali în „meciul” de vineri seară sunt Cristian Pomohaci, grupul de copii colindători Colindiţa Zestrea din Gherla, coordonator Constantin Istici, şi Ansamblul Junii Sibiului. Floarea şi Gheorghe, cunoscuţii actori Maria Buză şi Marius Rizea, sunt în continuare responsabili cu zâmbetele – şi, de ce nu, hohotele de râs – ale telespectatorilor şi publicului din studio, în fiecare ediţie.

De Crăciun, Dinescu şi Smiley taie… ştiuca. Pentru aşa un invitat de seamă într-o zi de sărbătoare, Mircea Dinescu pregăteşte reţete deosebite şi scoate din pivniţă cel mai bun vin. O dată-n an e Crăciunul, aşa că poetul promite un adevărat festin pe masa sa. Iar pentru că tradiţionalul porc este o opţiune deja banală, Dinescu îl invită pe Smiley să taie împreună… o ştiucă. Show-ul culinar pe care îl oferă cei doi poate fi urmărit duminică, 27 decembrie, într-o ediţie specială Politică şi delicateţuri, difuzată de la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR HD şi online, pe TVR+. După ce mâncarea este gata, cei doi merg în cramă pentru a-şi trage sufletul şi îl ascultă pe Caliu din Clejani, însoţit de taraful său.

Magia serilor de Crăciun de altădată va fi readusă de Diana Cavallioti şi Dragoş Huluba într-o ediţie specială Gala umorului, pe care telespectatorii TVR 1 o pot viziona pe 27 decembrie, de la ora 17.00. Momente de neuitat cu Toma Caragiu, Amza Pellea, Draga Olteanu, Florin Piersic, Stela Popescu, Ştefan Bănică, Ion Lucian, Puiu Călinescu, Horaţiu Mălăele vor face deliciul celor care aleg să petreacă sărbătorile cu TVR 1.

 

Spectacolele Operei Comice pentru copii – de Sărbători, la TVR 1

 

Cinci dintre cele mai frumoase spectacole ale Operei Comice pentru copii vor putea fi vizionate la TVR 1 în perioada sărbătorilor de iarnă. În 26 decembrie, de la ora 10.00, vedem baletul Fetiţa cu chibrituri, dar şi spectacolul mozaic Poveste de Crăciun, în regia lui Cristian Mihăilescu, de la ora 17.00.  Micii telespectatori au întâlnire cu nume mari din artele spectacolului şi muzicii: Felicia Filip & IRIS, Monica Petrică & Răzvan Mazilu, Mihai Mălaimare & Teatrul Masca, Ducu Bertzi & Friends, Luiza Zan & Snaps Vocal Band, Orchestra Simfonică Bucureşti, Corurile Cantus Mundi Bucureşti, Şcoala de Balet Jaqueline, Lotul de Gimnastică Ritmică al UNEFS Bucureşti, soliştii şi Baletul Operei Comice pentru Copii. Luni, 28 decembrie, de la ora 17.00 continuăm cu un nou spectacol al Operei Comice pentru copii – Hansel şi Gretel,  cea mai cunoscută operă pentru copii de pe întreg mapamondul.

Marţi, 29 decembrie, de la 16.45, în interpretarea artiştilor consacraţi ai Operei Comice pentru Copii, alături de solişti din Bulgaria, Franţa, Cipru, Albania, Turcia, China, la TVR 1 telespectatorii văd spectacolul Flautul fermecat. Peter Pan, un muzical semnat de compozitorul Laurenţiu Profeta, pe text de Eugen Rotaru, adaptare a orchestraţiei aparţinând compozitorului Andrei Kerestely, va putea fi urmărit de copiii din întreaga ţară tot la TVR 1, pe 30 decembrie, de la ora 17.00.

 

Magia Crăciunului în filmele TVR 1

Printre filmele programate de TVR 1 în perioada sărbătorii Crăciunului se numără drama O noapte minunată  (ONE SPECIAL NIGHT – SUA, 1999), cu Julie Andrews, James Garner, ce va putea fi urmărită pe 24 decembrie, de la 21.10.

DETALII PE URMATOAREA PAGINA!

 

[nextpage]

 

În dimineaţa zilei de 25 decembrie, de la ora 07.00, cu reluare de la 19.30,  TVR 1 difuzează în premieră filmul de animaţie Colinda, producţie românească a anului 2015. Desenul animat este realizat în grafica 3D. Producătorul şi graficianul principal este Ion Octavian Frecea, cu o experienţă de peste 35 de ani în cinematografie şi desen animat, a apelat pentru dublajul vocilor la câţiva actori cunoscuţi: Tamara Buciuceanu Botez, Valentin Uritescu, Horaţiu Mălăele.

Este un produs rar întâlnit în România prin subiectul abordat: tradiţiile şi legendele româneşti într-o societate care le-a uitat, într-o piaţă fămândă de produse europenizate sau americanizate.

Un copil al zilelor noastre pleacă pentru prima dată din lumea comodă şi permanent conectată la Internet şi New Media a oraşului, la ţară, la un bunic, meşter olar. Acolo descoperă lumea minunată a măştilor şi poveştilor din satul bunicului. Descoperă, astfel, o altă parte a Lumii şi o aduce la oraş.

Advertisement

Pe 25 decembrie, de la ora 12.15, Alicia Witt şi Mark Wiebe ne ţin companie la TVR 1, în comedia Crăciun în familie (A VERY MERRY MIX-UP – SUA, 2013). De la 15.10, într-o altă comedie, Crăciun în Ţara Minunilor, Patrick Swayze, Matthew Knight, Preston Lacy şi Carmen Electra ne fac părtaşi la aventura Familiei Saunders, care trebuie să se mute din Los Angeles în oraşul canadian Edmonton chiar în Ajun de Crăciun.

Bob Wallace are ambiţia ca, în fiecare an, să aibă cele mai frumoase şi strălucitoare decoraţiuni de Crăciun din zonă. În 26 decembrie, de la 15.10, ne amuzăm cu comedia Războiul ghirlandelor (BATTLE OF THE BULBS – Canada-SUA, 2010) şi aflăm cine deţine supremaţia în cartier la cele mai frumoase şi strălucitoare decoraţiuni de Crăciun.

Comedia Eu cu cine mă mărit? (THE WEDDING PLANNER- Germania, SUA, 2001), cu Jennifer Lopez şi Matthew McConaughey poate fi vizionată sâmbătă, 26 decembrie, de la 21.10. Ambiţioasa organizatoare de nunţi Mary Fiore este cunoscută în San Francisco drept cea mai bună în domeniul său, dar lucrurile se complică atunci când se îndrăgosteşte de unul dintre clienţii ei. Seara de sâmbătă se încheie cu un western clasic: Calamity Jane şi Sam Bass (CALAMITY JANE & SAM BASS – SUA, 1949), ce poate fi urmărit de la 23.10.

Stephanie soseşte la Snow Valley Lodge şi descoperă bucuria Crăciunului, pe care nu îl petrecuse cu adevărat niciodată altfel decât într-o familie rece. Duminică, 27 decembrie, de la ora 12.30, telespectatorii TVR 1 află întreaga poveste în comedia Să ningă de Crăciun! (LET IT SNOW! SUA, 2013). Moş Crăciun şi-a cam pierdut entuziasmul pentru sărbătorile de iarnă, aşa că soţia lui decide să plece într-un loc în care spiritul Crăciunului există încă din plin: oraşul New York. Comedia Spiritul Crăciunului (MISTLETOE OVER MANHATTAN – SUA, 2011) este programată tot duminică, de la 18.15.                                       

Bourvil şi Louis De Funes ne oferă un regal cinematografic în comedia Marea hoinăreală (LA GRANDE VADROUILLE – Franţa, Marea Britanie, 1966), film ce poate fi vizionat la TVR 1 duminică, de la 21.10.

 

Facebook Comments Box
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

IN Trending