ADVERTORIALE
Progresele tehnologice privind tehnicile de securizare a traficului de date

Perioada pandemiei a intensificat numărul atacurilor cibernetice la nivel global, trend care, oricum, era pe o pantă ascendentă în ultimii ani. În 2019, peste 86% din atacuri au vizat sustragerea de date cu caracter financiar, în timp ce 10% dintre acestea au avut ca obiectiv sustragerea de informații ultra secrete (spionaj).
Criptarea de tip SSL (pe 128 sau 256 de biți, așa cum este cazul platformei de cazino online VulkanVegas și a altor cazinouri digitale) precum și tehnologia chainblock (utilizată la generarea de criptomonede) reprezintă soluții tehnice avansate pentru protecția datelor. În cele ce urmează vom analiza care sunt cele mai noi tehnologii ce permit o mai bună securizare a informațiilor și datelor transferate zilnic la nivel mondial.
Perspectivele de viitor în ceea ce privește traficul de date
În acest moment, o rețea de nivel mediu (la care sunt conectate aproximativ 20,000-25,000 de dispozitive) are un trafic de date de 50 de terabiți pe zi (în 24 de ore). Predicțiile specialiștilor din domeniu indică o creștere a traficului de date de până la 463 de exabiți zilnic până în 2025.
Un nivel atât de ridicat al traficului de date echivalează cu imposibilitatea monitorizării acestuia în vederea asigurării menținerii datelor în siguranță (49% dintre organismele guvernamentale din întreaga lume consideră că nu pot face față unui volum atât de mare de date transferate).
Practic, la volumul actual de date ce sunt transferate zilnic, trebuie verificat un volum de 5 gigabiți pe secundă. Astfel, până la 73% din aceste date “scapă” monitorizării, ceea ce înseamnă un risc crescut de infectare a acestora. Mai mult decât atât, faptul că 30% dintre companii nu dispun de o persoană responsabilă de securizarea informațiilor contribuie la facilitarea accesului infractorilor cibernetici la aceste date.
În plus, infractorii cibernetici au început să utilizeze tehnologiile bazate pe AI (inteligența artificială) pentru a exploata slăbiciunile de securitate ale sistemelor de securizare a datelor. Astăzi, infracțiunile de natură cibernetică înseamnă pierderi de şase trilioane de dolari pe întreg Globul. Până în 2025, valoarea pierderilor se va cifra la 10,5 trilioane de dolari, ceea ce indică importanța necesității identificării celor mai bune tehnologii pentru securizarea datelor.
Care sunt cele mai avansate tehnologii pentru traficul de date ?
Aceste tehnologii pot fi împărțite în două categorii: operaționale și analitice. În prima categorie intră cele care analizează tranzacțiile online, programele de software utilizate de companii pentru activitatea zilnică, precum și cele care monitorizează interacțiunea de pe rețelele de socializare. Tehnologiile analitice sunt mult mai complexe și implică realizarea unei analize în timp real a datelor, fiind utilizate în marketing-ul afacerilor, în domeniul medical, prognozelor meteo, etc.
Astăzi, printre cele mai evoluate tehnologii a datelor se numără Data Lakes, bazele de date NoSQL, limbajul de programare R, inteligența artificială (AI) și Hadoop Framework. Viitorul în această industrie este a soluțiilor de stocare în Cloud și a tehnologiei IoT (Internet of Things). De asemenea, tehnologiile care oferă soluții în timp real pentru transferul în siguranță a datelor, așa cum sunt cele dezvoltate în cadrul proiectelor Spark, Kafka sau Storm, vor avea câștig de cauză în viitor.
Mai mult decât atât, autentificarea pe baza hardware-ului utilizatorului, analizei comportamentale a acestuia sau utilizarea capacității de învățare a dispozitivelor dotate cu inteligență artificială (deep learning) reprezintă soluții cu un potențial mare pentru un viitor mai sigur în transferul de date. Companiile și utilizatorii fizici dispun și de alte posibilități de securizare a datelor pe care le transferă în fiecare zi.
Utilizarea programelor de criptare de tip SHA-256 (Secure Hash Algorithm) AES (Advanced Encryption Standard), a tehnologiei SUNDR (Secure Untrusted Data Repository) sau a unor instrumente speciale, precum Kerberos vin în sprijinul celor interesați să își desfășoare activitatea în cele mai bune condiții.
Tehnologia blockchain și-a câștigat reputația de a fi invulnerabilă în fața atacurilor cibernetice, criptomonedele fiind în acest moment printre cele mai bine protejate forme de transfer de date online. Drept urmare se preconizează o extindere a utilizării acestei tehnologii într-o serie de alte sectoare, printre care se numără finanțele, industria bancară, sectorul medical, de retail și cel al asigurărilor.
Protecția oferită de aceste tehnologii suplinește eroarea umană (peste 95% dintre atacurile reușite de infractorii cibernetici se datorează factorului uman). Aceștia accesează diverse fișiere “contaminate” (37% sunt documente și aproape 20% sunt executabile) fără să se asigure că au date despre expeditor.
Tehnologiile de protecție a datelor și informațiilor transferate au rolul de a monitoriza în timp real astfel de amenințări și de a le anihila în momentul în care sunt identificate. Pentru a obține cea mai bună protecție împotriva atacurilor informatice, fiecare dispozitiv trebuie protejat în mod individual. Chiar și în aceste condiții, dacă nu sunt utilizate cele mai valoroase soluții de securizare, nivelul de risc rămâne ridicat.
Cert este că, pe măsură ce apar noi soluții și tehnologii de protecție a transferului de date, infractorii cibernetici evoluează și ei. Ceea ce înseamnă că alegerea opțiunii de securizare cea mai bună, raportat la necesitățile utilizatorului, constituie un prim pas către un transfer de date 100% protejat.
-
Grila de programe3 zile ago
Antena 1 modifică grila de programe în day timp, din cauza emisiuni Bate Palma de la PRO TV
-
Program TV3 săptămâni ago
Programul ANTENA 1 pentru perioada 13-19 ianuarie 2023
-
Program TV3 săptămâni ago
Programul PRO TV pentru săptămâna 09-15 ianuarie 2023
-
Program TV2 săptămâni ago
Programul ANTENA 1 pentru perioada 20-26 ianuarie 2023
-
Program TV2 săptămâni ago
Programul PRO TV pentru săptămâna 16-22 ianuarie 2023
-
Program TV3 săptămâni ago
Programul KANAL D pentru săptămâna 09-15 ianuarie 2023
-
Program TV5 zile ago
Programul PRO TV pentru săptămâna 23-29 ianuarie 2023
-
RECOMANDARI TV5 zile ago
Program TV azi 22 ianuarie 2023
-
RECOMANDARI TV3 săptămâni ago
Program TV azi 07 ianuarie 2023
-
Program TV3 săptămâni ago
Programul ACASA pentru săptămâna 09-15 ianuarie 2023
-
RECOMANDARI TV2 săptămâni ago
Program TV azi 14 ianuarie 2023
-
RECOMANDARI TV3 săptămâni ago
Program TV azi 08 ianuarie 2023
-
Seriale2 săptămâni ago
Premiera Lia – Soţia soţului meu, lider de piaţă la nivelul publicului comercial feminin
-
Program TV3 săptămâni ago
Programul HAPPY CHANNEL pentru perioada 13-19 ianuarie 2023
-
RECOMANDARI TV6 zile ago
Program TV azi 21 ianuarie 2023
-
RECOMANDARI TV2 săptămâni ago
Program TV azi 13 ianuarie 2023