Connect with us

A-Z NEWS

Proiect legislativ prin care CNA-ul poate amenda posturile TV si Radio, dezbatut in Parlament

Published

on

Proiectul legislativ care aduce modificări semnificative în privința amenzilor pe care CNA poate să le aplice posturilor de televiziune și radio, va fi dezbatut in parlament.

În prezent, pragul minim al amenzilor pe care CNA le poate aplica posturilor TV şi radio în cazul încălcărilor legislaţiei audiovizualului este de 5.000 de lei, sancţiunile putând ajunge până la 200.000 de lei.


Săptămâna trecută la Parlament a fost depusă iniţiativa legislativă de modificare a Legii audiovizualului 504/2002 care a fost este semnată de vicepreşedinţii PDL Raluca Turcan şi Cezar Preda şi de deputaţii PDL Doiniţa Chircu şi Brînduşa Novac.
Încălcarea prevederilor din Legea audiovizualului, de către televiziuni şi radiouri, care se referă la „protejarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi corespondenţei”, „dreptul la propria imagine, protejarea demnităţii, onoarei şi reputaţiei persoanei”, „prezumţia de nevinovăţie şi protejarea dreptului la un proces echitabil riscă să primească de la CNA amenzi contravenţionale de la 60.000 de lei la 200.000 de lei.
Tot cu amendă cuprinsă între 60.000 de lei şi 200.000 de lei vor fi sancţionate posturile TV şi radio pentru încălcarea articolului 41 din Lege, potrivit căruia: „(1) Orice persoană fizică sau juridică, indiferent de naţionalitate, ale cărei drepturi sau interese legitime, în special reputaţia şi imaginea publică, au fost lezate prin prezentarea de fapte inexacte în cadrul unui program, beneficiază de dreptul la replică sau la rectificare. (2) Consiliul va adopta procedura necesară exercitării efective a dreptului la replică sau la rectificare, precum şi orice alte măsuri necesare, inclusiv sancţiuni, în vederea garantării dreptului la replică sau la rectificare într-o limită rezonabilă de timp de la primirea cererii solicitantului. (3) Difuzarea rectificării sau acordarea dreptului la replică nu exclude dreptul persoanei lezate să se adreseze instanţelor judecătoreşti”.

Dacă televiziunile şi radiourile vor încălca prevederile din Legea audiovizualului care se referă la „protecţia interesului superior al minorului”, respectiv dacă vor difuza programe care „pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată”, pot să primească amenzi contravenţionale cuprinse între 70.000 de lei și 200.000 de lei.
Potrivit aceluiaşi proiect de lege, dacă posturile TV şi radio încalcă legislaţia privind „libertatea de exprimare, de a comunica şi primi informaţii, exprimarea pluralistă de idei şi de opinii”, „pluralismul surselor de informare a publicului” şi „informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor”, riscă sancţiuni cuprinse între 50.000 de lei şi 200.000 de lei.
Abaterile posturilor TV şi radio de la legislaţia audiovizuală privind jocurile de noroc se sancţionează cu amenzi cuprinse între 45.000 de lei și 200.000 de lei.
În schimb, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale privind „protejarea egalităţii în drepturi şi egalităţii în şanse, nediscriminării pe criterii de rasă, sex, naţionalitate, religie, convingeri politice, orientare sexuală ori stare socială”, televiziunile şi radiourile vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 30.000 de lei și 200.000 de lei.
Totodată, abaterile radiodifuzorilor de la „protejarea şi promovarea culturii şi a limbii române, a culturii şi a limbii minorităţilor naţionale” se vor sancţiona cu amenzi cuprinse între 20.000 de lei și 200.000 de lei.
Abaterile posturilor de televiziune şi radio de la legislaţia privind „transparenţa organizării, funcţionării şi finanţării activităţii proprii” va fi sancţionată de CNA cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 200.000 de lei.


CNA nu a prezentat un punct de vedere cu privire la proiectul de lege care modifică actuala Lege a audiovizualului până în momentul difuzării acestei ştiri.

Sursa: Mediafax

Facebook Comments Box
id="ads-radardemediaro-sidebar">
Rochii
mutari si transport mobila

MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending