Connect with us

A-Z NEWS

PROIECTII | EducaTIFF vine cu noutati pentru a-i atrage pe tineri in lumea cinematografica!

Published

on

Reclame

Proiecții speciale, ateliere de film, seminarii de cultură cinematografică și competiții – toate acestea îi așteaptă pe copii la cea de-a cincea ediție a programului de educație cinematografică pentru elevi EducaTIFF, organizată în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) în perioada 31 mai – 9 iunie. În avanpremiera programului, cinema Victoria a găzduit proiecții de film pentru copii în perioada 20-22 mai.

Editia  EducaTIFF de anul asta e plină de surprize:  Premiatele Micul corb, Ce mică e lumea! și  Marussia, printre proiecțiile din acest an de la EducaTIFF
EducaTIFF este primul program de educaţie media şi cinematografică, ce a debutat în 2009 cu scopul de a (re)aprinde pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice şi de a influenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media.
Pe parcursul celor patru ediții anterioare, EducaTIFF a devenit o importantă platforma educaţională, ce s-a extins în 2012 în afara Festivalului de Film Transilvania, dar şi în afara municipiului Cluj-Napoca, organizatorii desfăşurând activităţi şi în Sibiu şi Bucureşti. Astfel, peste 2.700 de participanţi din cele 3 oraşe s-au bucurat de proiecţiile, ateliere de film şi seminariile din programul EducaTIFF 2012.
Pentru ediția cu numărul cinci, organizatorii au pregătit o serie de activități menite să dezvolte educația cinematografică a elevilor. În perioada 31 mai – 4 iunie, publicul EducaTIFF este invitat la cinci filme special alese pe categorii de vârstă, care au participat la festivaluri internaționale de renume. Pentru trei dintre acestea, Micul corb (Olanda, 2012), Ce mică e lumea! (Spania, 2012) și Marussia (Franța-Rusia, 2013), elevii participanți la vizionare vor primi materiale didactice și vor putea realiza cronici de film pe care să le înscrie în Competiția Tineri Critici de Film. De asemenea, după proiecție, copiii vor putea participa la Lecția de cinema cu regizoarea Eva Pervolovici (în 2 iunie, de la ora 12.00) și la două seminarii de critică de film, desfășurate la Muzeul de Artă în 3 și 4 iunie, de la ora 12.00.
Micul corb (Olanda, 2012) a câștigat numeroase premii importante, printre care: Deutsches Kinderhilfswerk Grand Prix la festivalul de la Berlin (2012), Premiul UNICEF la festivalul de la Buenos Aires, Descoperirea europeană a anului și Premiul publicului tânăr la European Film Awards 2012. La rândul lor, Ce mică e lumea! (Spania, 2012) a câștigat Premiul DOC U!, Premiul publicului (locul 3) în cadrul IDFA 2012, distincția pentru Cel mai bun documentar la festivalul Boulder 2013, iar Marussia (Franţa-Rusia, 2013), filmul regizoarei românce Eva Pervolovici, a fost selectat la Berlinale Generation anul acesta.
Spre bucuria copiilor, organizatorii EducaTIFF au programat şi pentru această ediţie o serie de ateliere de film. În perioada 5- 9 iunie, elevii din clasele I-VIII sunt invitaţi la Muzeul de Artă la ateliere de animaţie (zilnic între orele 10.00 și 15.00). Pe parcursul fiecărui atelier, participanţii (maxim 25 de elevi/ atelier) vor primi noţiunile necesare privind realizarea unui scurt filmuleţ de animaţie, vor lucra în echipe şi vor construi poveşti şi personaje, vor filma şi vor edita materialul, pentru a realiza propriul lor film. Atelierele vor fi susţinute de Joseph Samuel Deif Shahata animator, artist multimedia, cu experienţă de 15 ani în programe de educaţie prin intermediul artei, în cursuri de film şi fotografie, precum şi ateliere de animaţie pentru copii şi tineri. Shahata a lucrat cu organizații precum Salvați Copiii şi UNICEF și a susținut ateliere de animație în cadrul mai multor festivaluri internaționale de film, printre care se numără cele din Dubai, Copenhaga, Paris.
Accesul la seminariile şi atelierele din programul EducaTIFF este gratuit, pe bază de înscrieri – persoană de contact Gabriela Bodea, coordonatorul proiectului, Cluj: email gabibodea@cinemavictoria.ro, telefon 0741.064.764. Biletul de intrare la proiecţiile EducaTIFF este 8 lei. Se recomandă participarea pe bază de rezervări, la aceleaşi date de contact.
Pentru informaţii suplimentare despre EducaTIFF: Ramona Şărbu, project manager EducaTIF, email educatiff@tiff.ro, telefon 0733.735.915.

 
PROGRAMUL PROIECŢIILOR DE FILM EDUCATIFF 2013
31 mai/ h 10:00/ Cinema Victoria
GREUTATEA ELEFANŢILOR (Danemarca, 2012, recomandat elevilor cu vârstă 11+)
Izolarea lui Adrian dă naştere unor fantezii: se imaginează rege al unei lumi subacvatice. Imaginaţia sa jucăuşă, visătoare, îl distrage de la viaţa de zi cu zi, căci realitatea în care trăieşte nu ar putea fi mai diferită. Unchiul cu depresie cronică şi bunica epuizată de prea multă muncă nu înţeleg jocurile băiatului de zece ani. Mama l-a abandonat când era foarte mic şi la şcoală este agresat. Chiar când se află că trei copii din vecini au dispărut, o nouă familie se mută alături. Adrian se împrieteneşte cu Nicole, fiica băieţoasă a vecinilor. Curând va crede că se află foarte aproape de rezolvarea misterului copiilor dispăruţi.
1 iunie/ h 10:00/ Cinema Arta
LOTTE ŞI MISTERUL PIETREI LUNII (Estonia, 2012, recomandat elevilor cu vârstă 8+)
*proiecţie cu intrare liberă, accesul numai pe bază de rezervări
În ultima lor aventură, Klaus şi prietenii săi Fred şi Ville au luat trei pietre dintr-un templu secret. Ce nu ştiau ei este că pietrele sunt singura şansă a Iepurilor Lunii să ajungă înapoi acasă. În timp ce doi dintre iepuri, Tik şi Rhiv, îl caută pe Klaus, Lotte şi unchiul ei încearcă să dezlege misterele pietrelor.
1 iunie/ h 11:00/ Cinema Florin Piersic
MICUL CORB (Olanda, 2012, recomandat elevilor cu vârstă 8+)
Jojo trece printr-o perioadă grea. Băiatul de zece ani stă cu tatăl său la ţară. Dar mama lui? Chiar este într-un turneu în SUA, cântând muzică country? Tatăl încearcă să-şi ascundă disperarea, dar bea şi îşi pierde cumpătul. Singura uşurare a lui Jojo este un mic corb căzut din cuib pe care l-a adus în casă. Să aibă grijă de mica pasăre, încă şi mai vulnerabilă decât el, îl face fericit pe Jojo şi îl învaţă ce înseamnă responsabilitatea.
2 iunie/ h 10:00/ Cinema Victoria
MARUSSIA (Franţa – Rusia, 2013, recomandat elevilor cu vârstă 11+)
În oraşe precum Parisul există nenumăraţi oameni din Europa de Est care şi-au părăsit locul de baştină pentru că nu întrezăreau un viitor acolo. Lucia şi fetiţa ei Marussia sunt doi dintre aceşti oameni. Nu au unde să locuiască şi-şi trag după ele valizele prin oraşul rece, fără niciun ban în buzunar şi fără să aibă habar încotro se îndreaptă. În cele din umră, mica Marussia se satură de faptul că altcineva decide întotdeauna ce se întâmplă.
3 iunie/ h 10:00/ Cinema Victoria
MICUL CORB (Olanda, 2012, recomandat elevilor cu vârstă 8+)
4 iunie/ h 10:00/ Cinema Victoria
CE MICĂ E LUMEA! (Spania, 2013, recomandat elevilor cu vârstă 11+)
Albert Casals este prizonierul unui scaun cu rotile de la cinci ani, când a făcut leucemie. Situaţia nu l-a împiedicat să-şi transforme visul în realitate: să călătorească în jurul lumii. Şi o face exact cum vrea: fără bani, fără ajutor, fără bagaj. Nu dispune decât de imaginaţie şi curaj. Documentarul arată cea mai mare provocare a sa: să ajungă de cealaltă parte a planetei. Este posibil să traversezi pământul în asemenea condiţii?
4 iunie/ h 12:00/ Cinema Arta
MARUSSIA (Franţa – Rusia, 2013, recomandat elevilor cu vârstă 11+)

 

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending