vineri, martie 29, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
    AcasăA-Z NEWSPsihologii sunt tot mai interesați de modelele umane pozitive ca sursă de...

    Psihologii sunt tot mai interesați de modelele umane pozitive ca sursă de inspirație

    Psihologia se interesează din ce în ce mai mult de ‘modelele pozitive pe care fiecare s-ar putea sprijini pentru a învăța și a progresa’, scrie cotidianul francez Le Figaro.

    Influența personalității lui Nelson Mandela, una curajoasă și binevoitoare în același timp, părea să vizeze pe fiecare. Comportamentul lui Mandela în diferite momente din viața sa era relatat de toate mass-media din lume, viața sa era povestită în școli… Dintr-odată, umanitatea părea să adopte fără reticență un model, o sursă de inspirație.

    În realitate, fiecare om are în forul său interior ‘propriii săi Mandela’, un Panteon de persoane celebre, în viață sau nu, personaje de ficțiune sau persoane apropiate care există în realitate, pe care le admiră și care îl ajută să se formeze… Aceste persoane sunt denumite ‘role models’, după ce studiile efectuate au demonstrat că ele au o influență semnificativă în special asupra alegerilor profesionale ale oamenilor, dar și a modului în care aceștia comportă în calitate de părinți.

    În timp ce studiile pe marginea acestei probleme, destul de rare, erau până acum de ordin sociologic, astăzi psihologia pozitivă și disciplinele de dezvoltare personală se interesează la rândul lor de subiect, în condițiile în care ‘role models’ sunt în același timp repere cu ajutorul cărora fiecare dintre noi se poate cunoaște mai bine, dar și ‘călăuze’ care ajută la progres, scrie Agerpres.

    Florence Lautredou, coach și psihanalist ce remotivează persoane din structuri de conducere și cadre, a conceput, plecând de la acest aspect, anumite momente-cheie ale seminarelor sale. ‘La începutul anumitor ședințe de grup, prezint o diaporamă cu mari personalități arhetipale, din trecut sau din prezent: politicieni precum De Gaulle sau Che Guevara, inventatori precum Einstein sau Freud, artiști precum John Lennon… Astfel, reactivez capacitatea participanților de a admira’, explică specialista. Apoi, fiecare este chemat să vorbească în fața persoanelor pe care le apreciază cel mai mult, fie că este vorba despre celebrități sau despre apropiați, cum ar fi, de exemplu, un bunic sau un profesor.

    Metamorfoza devine sesizabilă. ‘Cineva care vorbește despre ‘role model’-ul său are ochii strălucitori și pare să se schimbe sub efectul entuziasmului’, constată Lautredou. Această admirație relevă elemente importante la persoana care-și exprimă entuziasmul: ‘Nu putem să admirăm la alții decât calitățile care sunt în stare germinală în noi. În caz contrar, am fi insensibili (la aceste persoane)’, afirmă psiholoaga.

    Tocmai pentru a ajuta dezvoltarea de potențiale în stare germinală, psihologia pozitivă se interesează de influențe stimulante. ‘Într-o primă etapă, un cercetător precum canadianul Albert Bandura, care lucra la cunoașterea socială, a dezvăluit importanța unor modele ‘tehnice’, atunci când le adopți cu obiective precise’, precizează Jacques Lecomte, președintele de onoare al Asociației franceze de psihologie pozitivă, incheie sursa citata.

    Redactia Radar de Media

    Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

    Redactia Radar de Mediahttps://www.radardemedia.ro
    Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro
    ARTICOLE SIMILARE

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    - Advertisment -spot_img

    Articole recente