Connect with us

ALL MEDIA

Radio România Muzical împlineşte 15 ani!

Redactia Radar de Media

Published

on

A opta orã de educaţie muzicalã din acest an şcolar va avea loc pe 22 martie 2012, la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din sectorul 3. Echipa de realizatori şi instrumentişti va veni pentru prima

În 24 martie 2012, Radio România Muzical, cel care rămâne unicul post românesc dedicat muzicii clasice şi de jazz, împlineşte 15 ani de existenţă.

Cu această ocazie, Radio România Muzical pregăteşte un proiect amplu al cărui punct central este recitalul susţinut chiar pe 24 martie 2012 la Sala Radio de pianista germano-japoneză Alice Sara Ott.

Alături de acest recital-eveniment stau apariţia primului ziar de muzică clasică, editat de Radio România Muzical şi Direcţia Formaţii Muzicale Radio în colaborare cu România liberă, campania „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, desfăşurată în perioada 1-31 martie, concursul pentru elevi din cadrul proiectului „Ascultă 5 minute de muzică clasică” (1-31 mai 2012), cele două zile speciale de programe cuprinzând exclusiv lucrările propuse de ascultătorii Radio România Muzical (24 şi 25 martie 2012), spectacolul „Lecţia micului meloman” susţinut în Studioul Alfred Alessandrescu pe 4 aprilie 2012, sub semnul săptămânii „Şcoala altfel” din calendarul şcolar. De asemenea, în calitatea sa de coproducător, Radio România Muzical susţine pe parcursul lunii martie 2012 turneul „Vă place Bach”, primul turneu naţional al violoncelistului Răzvan Suma, solist-concertist al Formaţiilor Muzicale Radio şi primul turneu din România în care se interpretează într-un singur recital toate cele 6 suite pentru violoncel solo de Johann Sebastian Bach.

Primul ziar de muzică clasică din România

Începând din 19 martie, odată la două săptămâni, Radio România Muzical şi Direcţia Formaţii Muzicale Radio vă pun la dispoziţie primul ziar de muzică clasică din România, editat în colaborare cu România liberă. În cuprinsul celor 8 pagini se regăsesc informaţii despre concertele care au loc la Sala Radio, despre emisiunile Radio România Muzical, cronici, interviuri, rubrici de actualitate discografică, precum şi de iniţiere muzicală. Ziarul este pus în vânzare exclusiv la Sala Radio, la preţul de 1,9 lei. În mod excepţional, primul număr al ziarului va fi distribuit şi ca supliment al cotidianului România liberă – ediţia de Bucureşti din 19 martie.

Următorul număr va apărea pe 2 aprilie 2012.

Recital Alice Sara Ott la Bucureşti

Pe 24 martie, de la ora 19.00, la Sala Radio va fi prezentă în premieră naţională o revelaţie internaţională: pianista germano-japoneză Alice Sara Ott, un artist absolut surprinzător şi spectaculos cu o acurateţe stilistică eclatantă.

Alice Sara Ott este o răsfăţată a criticii internaţionale, care a comparat-o cu Lang Lang şi a considerat că posedă „acea bravură caracteristică legendelor” (The Guardian). Alice Sara Ott a primit mai multe premii pentru discurile sale, cel mai recent fiind premiul Echo al industriei discografice germane în 2010.

Vor putea fi ascultate Variaţiunile KV 573 de Wolfgang Amadeus Mozart pe o temă de Duport, Sonata D 840 în Do Major de Franz Schubert şi Suita „Tablouri dintr-o expoziţie” de Modest Musorgski. Recitalul va fi urmat de o sesiune de autografe. De asemenea, recitalul va fi înregistrat şi redifuzat la Radio România Muzical şi în reţeaua Uniunii Europene de Radio.

„Ascultă 5 minute de muzică clasică”

Campania, având la bază ideea de a difuza muzică clasică în spaţii neconvenţionale, altele decât sălile de concerte, a fost iniţiată în octombrie 2010 şi a ajuns la a patra ediţie. Între 1 şi 31 martie va răsuna muzică clasică, zilnic, în hipermaketuri, mall-uri, librării, muzee, magazine de bricolaj. De asemenea, zilnic (de la orele 8.00 şi 18.30, de luni până vineri şi de la 9.45 şi 18.54 sâmbăta şi duminică) piesa zilei din campania “Ascultă 5 minute de muzică clasică” poate fi ascultată şi la Radio România Muzical.
Partenerii proiectului pentru ediţia martie 2012 sunt: Carrefour România, Cora, Băneasa Shopping City, Iulius Mall Iaşi, Iulius Mall Timişoara, Mr. Bricolage, Librăriile Humanitas, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Naţional Peleş, Castelul Bran, Muzeul Brukenthal din Sibiu, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul Ţăranului Român
Pe parcursul lunii mai 2012, campania “Ascultă 5 minute de muzică clasică” va ajunge şi în şcolile din Bucureşti şi din ţară, alături de un concurs adresat copiilor, cu tema: “Ce-mi spune muzica clasică”.
Programe speciale în 24 şi 25 martie 2012
Radio România Muzical şi-a dorit ca sărbătoarea aniversării sale să fie în primul rând, o sărbătoare a ascultătorilor săi. De aceea, în intervalul 7-19 februarie, publicul Radio România Muzical a putut intra în dialog cu echipa editorială, pentru a propune o lucrare pe care ar dori s-o asculte în 24 martie 2012, dar şi pentru a adresa un mesaj. Cum numărul celor care au scris şi telefonat a depăşit previziunile iniţiale, s-a hotărât ca programele speciale aniversare să se desfăşoare nu numai în ziua de sâmbătă, 24 martie, ci şi a doua zi, duminică, 25 martie. Practic, în aceste două zile, în intervalul 7.10-0.51 vor fi difuzate numai lucrări propuse de publicul Radio România Muzical.
4 aprilie – Lecţia micului meloman
Aşa cum se ştie, începând cu anul şcolar 2011-2012, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului propune pentru prima oară în calendarul şcolar săptămâna „Şcoala altfel”. Între 2 şi 6 aprilie, înainte de debutul vacanţei de primăvara, elevii au şansa de a experimenta un alt mod de a face şcoală, orientat către activităţi culturale, sportive, etc.
Venind în întâmpinarea elevilor din Bucureşti, Radio România Muzical propune miercuri, 4 aprilie, o ediţie specială a emisiunii-spectacol „Lecţia micului meloman”. Călătoria în lumea elfelor Arietta şi Pocchettina şi a piticului-păpuşă Ton Piticoton va fi însoţită de momente muzicale susţinute live de un cvartet de coarde.

 

 

Comentarii

comments

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending