Connect with us

ALL MEDIA

Radio România Muzical sărbătoreşte 14 ani cu proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică”

Redactia Radar de Media

Published

on

Pe 24 martie 2011, Radio România Muzical, unicul post românesc clasic, jazz & more, îşi sărbătoreşte cei 14 ani de existenţă cu lansarea unei noi ediţii a proiectului “Ascultă 5 minute de muzică clasică”.

 

Principiul lui este simplu: difuzarea a cinci minute de muzică clasică, zilnic, în cât mai multe spaţii neconvenţionale, altele decât sălile de concert, acolo unde afluxul de public/vizitatori este cât mai mare.

 

Practic, din 24 martie până în 23 aprilie va putea fi ascultată, zilnic, câte o lucrare celebră din repertoriul clasic, însoţită de un scurt anunţ referitor la proiect şi detalii despre lucrarea propusă spre audiţie.

 

De asemenea, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” se va desfăşura şi în mai multe instituţii de învăţământ din mai multe judeţe şi localităţi din ţară.

 

Elevii şi profesorii pot participa la concursul propus de Radio România Muzical, după cum urmează: pentru elevii din clasele a II-a – a V-a, o compunere cu titlul “Ce-mi spune muzica clasică” inspirată de audiţia unei piese din proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” sau oricare altă lucrare clasică.

 

“Ora ideală de muzică în vederea formării de melomani” este eseul cu care pot intra în concurs profesorii/învăţătorii care predau la cursurile primar şi gimnazial. Lucrările se primesc în perioada 26 aprilie – 26 mai. Premiile constau în tablete PC şi vouchere cu care se pot achiziţiona cărţi şi CD-uri, oferite de Allview Romania şi Librăriile Humanitas, precum şi în bilete la Festivalul Enescu 2011. Juriile vor fi alcătuite din membri ai Radio România Muzical şi profesori de specialitate.

 

“Pentru noi contează fiecare gest mărunt pentru că viaţa însăşi este compusă din gesturi mărunte şi decizii care nu par importante, dar care apoi se va dovedi că au schimbat totul.

 

Un astfel de gest mărunt poate fi alegerea de a asculta (măcar) 5 minute de muzică clasică pe zi. Despre influenţa muzicii asupra intelectului şi afectivităţii umane s-a scris mult, despre importanţa muzicii culte în contextul culturii universale, de asemenea.

 

Studiile arată, de asemenea, că muzica cultă are efecte directe asupra psihicului uman: este binecunoscut efectul Mozart asupra copiilor care învaţă matematica sau asupra… vacilor care dau lapte.

 

Radio România Muzical iniţiază aşadar un proiect ce-şi propune lupta împotriva poluării spiritului: a asculta cinci minute de muzică clasică pe zi poate fi un foarte eficient manifest împotriva tuturor lucrurilor criticate din societatea romanească.”, a declarat Cristina Comandaşu, redactorul şef adjunct al postului.

Comentarii

comments

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending