Connect with us

CNA

Radu Herjeu, membru CNA, explică de ce a votat împotriva sancţionării PRO TV

Published

on

Foto Credit: Radu Herjeu
 

Radu Herjeu, membru CNA a explicat pe blogul personal de ce a votat împotriva sancţiunii de amendare a emisiunii La Măruţa de la PRO TV, în scandalul cu faţa violată din Vaslui.

Ieri CNA a dat publicităţii verdictul în cazul La Măruţa, detalii aici. 

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, marţi, din nou acest caz, după ce, pe 23 iulie, a amânat luarea unei decizii, membrii Consiliului sperând atunci că vor primi o sesizare scrisă şi de la familia victimei a cărei identitate a fost dezvăluită în emisiunea de la Pro TV.

Între timp, CNA a primit o scrisoare de la mama victimei privind emisiunea „La Măruţă”. În legătură cu acest caz s-a autosesizat membrul Consiliului Monica Gubernat, iar Consiliul a primit în total 25 de sesizări.

În acest caz, membrul CNA Valentin Jucan a propus iniţial o sancţiune dură – întreruperea emisiei obişnuite a Pro TV pentru 10 minute, între orele 19.00 – 19.10, potrivit legislaţiei audiovizualului -, însă ulterior şi-a retras propunerea.

Valentin Jucan a susţinut o altă propunere, de amendare cu 200.000 de lei (amenda maximă posibilă, potrivit legislaţiei audiovizualului), făcută de membrul CNA Florin Gabrea. Însă această propunere nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată.

„Pentru” amendarea Pro TV cu 200.000 de lei au votat Florin Gabrea, Valentin Jucan, Viorel Buda, Monica Gubernat şi Dorina Rusu, în timp ce Radu Călin Cristea, Radu Herjeu şi Laura Georgescu au votat „împotrivă”. 

Iata ce a spus Radu Herjeu:

“CNA nu este, pentru mine, o instanță care trebuie să judece și să dea verdicte așa cum i-o cere poporul. În primul rând pentru că și Consiliul și televiziunile funcționează în baza unor coduri de reglementare. În al doilea rând, poporul evaluează deseori Universul cu unelte care țin de emoții, senzații, preconcepții, cutume. Pe el nu-l interesează normele legale. Reacționează după reguli simple: ”îmi place ceva, acesta trebuie să fie peste tot și cât mai accesibil. Nu-mi place ceva, acesta trebuie eliminat, interzis, pedepsit”. E valabil când judecă oameni, emisiuni de televiziune, mâncăruri sau haine. Când e vorba despre o națiune, vorbim despre democrație. Când e vorba despre o instituție, riscăm să ajungem la abuz.

De ce nu am fost de acord cu sancționarea PRO TV-ului? Pentru că nu am găsit în lege niciun articol care să fi fost încălcat. Deși există unul care se referă exact la mediatizarea celor aflați în situația regretabilă a tinerei din Vaslui: ”Nu poate fi dezvăluită în niciun mod identitatea persoanelor care sunt victime ale infracţiunilor privitoare la viaţa sexuală; se exceptează situaţiile în care victimele şi-au dat acordul scris, sub condiţia respectării limitelor de identificare stabilite prin acord”. Ei bine, acordul există și a fost semnat și de mamă și de fiică. În condițiile în care cineva major acceptă de bună voie să permită telespectatorilor s-o vadă și s-o audă, eu consider că nu se mai pune problema de un abuz al vreunei televiziuni. Dar aș fi contestat acel acord dacă, odată obținut, moderatorul l-ar fi folosit în mod excesiv, punând-o pe fată într-o situație degradantă sau care s-o afecteze psihic și emoțional. Nici asta nu s-a-ntâmplat. Putem discuta despre metodele prin care reporterița a reușit să le convingă pe cele două femei să o lase în casă și să apară la televizor. Dar ea nu e mai vinovată decât un vânzător ambulant care ”te vrăjește” să cumperi un obiect care nu-ți trebuie. Le-a presat, le-a tot amețit din vorbe până le-a convins să o lase în casă și să le așeze în fața camerei? Poate. Dar asta nu e pedepsit de legea audio-vizualului. Nu le-a mințit, dovadă că cele două au semnat acordul și niciuna n-a făcut plângere la CNA sau la tribunal pentru c-ar fi fost înșelate. Mama a stat în direct o oră și ceva, după care a asistat netulburată la momentul din emisiune în care a apărut fiica ei. Trăim într-o societate în care trebuie să învăţăm cu toţii că purtăm responsabilitatea actelor noastre.

Văd că toată lumea vorbește acum de ”interesul public”. Este o sintagmă în spatele căreia se ascund televiziunile atunci când încalcă sau forțează legea, susținând că au făcut-o pentru că… o cerea interesul publicului de a fi informat. În acest caz n-a fost invocat, pentru că nu s-a găsit niciun articol de lege pe care PRO-ul să-l fi încălcat. Sigur că mulți, printre care și eu, putem considera că prezentarea feței victimei la televizor nu este de interes public. Dar, dacă mă întrebați pe mine, 90% din ce difuzează televiziunile nu răspunde unui astfel de interes. Ce-ar însemna? Ca CNA-ul să amendeze tot, chiar dacă nu încalcă legea, pentru că, în opinia membrilor săi, existența acelor programe nu e justificată de interesul public? Ce te faci dacă fiecare din Consiliu are câteva emisiuni care nu-i plac și, implicit, le consideră a nu răspunde interesului public? Dacă ignori legea, ce criterii ai pentru a opri posibilele abuzuri? Ce te faci dacă CNA apreciază că o emisiune la care se uită X milioane de oameni nu este, de fapt, de interes public? O amendează chiar dacă nu a încălcat legea? Ce instanță (în care, invariabil, se ajunge în astfel de cazuri) credeți că-i va da dreptate?”

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ALL MEDIA

Postul de televiziune Realitatea TV, emisia suspendata!

Published

on

 

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis suspendarea temporară a emisiei Realitatea TV. Potrivit informaţiilor postului, sancţiunea vine pe fondul modului în care a fost reflectat mitingul Diasporei din 10 august, care s-a soldat cu violenţe, anunta ziarul Adevarul

Realitatea TV şi-a anunţat telespectatorii că joi, 17 ianuarie, timp de 10 minute, în intervalul 19.00-19.10, emisia va fi suspendată, potrivit unei decizii a CNA, pe care postul de ştiri o consideră abuzivă.    „Abuz al Consiliului Naţional al Audivizualului la adresa Realitatea TV. În urmă cu puţin timp, postul nostru de televiziune a fost sancţionat de CNA pentru că a informat. V-a adus informaţii despre mitingul diasporei din 10 august şi despre intervenţia dură a jandarmerie. Realitatea TV a fost monitorizată strict. Pentru modul în care v-am dezvăluit tot ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Victoriei, CNA a hotărât să ne suspende emisia“, se specifică în anunţul publicat pe site-ul televiziunii.

Citeste mai mult: adev.ro/pldn9v

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

ALL MEDIA

CNA organizează cea de-a 9-a reuniune BRAF la București în perioada 3 – 5 octombrie 2018

Published

on

 

În perioada 3-5 octombrie 2018 se desfășoară la Bucureşti cea de a 9-a Reuniune BRAF (Forumul Autorităţilor de Reglementare din domeniul Audiovizual din ţările din jurul Mării Negre), eveniment în cadrul căruia va fi semnat un protocol de colaborare între Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) din România și Consiliul Suprem de Radio şi Televiziune (RTÜK) din Turcia, scopul fiind acela de a îmbunătăţi cooperarea dintre autorităţile de reglementare din Bazinul Mării Negre şi de a consolida schimbul de experienţă şi bune practici, pentru îndeplinirea optimă a competenţelor celor două autorităţi de reglementare.

Statele membre BRAF sunt reprezentate la acest eveniment de Preşedinţii şi Vicepreşedinţii Autorităţilor de Reglementare în domeniul audiovizual din Albania, Armenia, Azerbaijan, Grecia, Republica Moldova, Turcia, Serbia şi Ucraina.

Totodata, a confirmat prezenţa, în calitate de invitat special, Excelenţa Sa, Domnul Michael Christides, Secretar General al Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN). La semnarea protocolului, sunt așteptați Excelența sa, Ambasadorul Turciei în România, Domnul Osman Koray Ertaș, membri ai Comisiilor de Cultură din Parlamentul României, reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale și ai Ministerului de Externe.

Menționăm că platforma BRAF a fost inființată în anul 2008, cu scopul de a îmbunătăți colaborarea între Autorităţile de Reglementare în domeniul audiovizual din statele membre OCEMN, de a consolida accesul universal la informare şi de a dezvolta un mediu audiovizual independent, imparțial şi responsabil în ţările OCEMN. Obiectivul comun al statelor semnatare a vizat difuzarea unui conţinut radio/tv prin care să se asigure protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine, protecţia minorilor, libertatea de exprimare, dialogul intercultural şi  pluralismul de opinii.

Secretariatul Permanent BRAF a fost stabilit la Ankara, în Turcia, sub auspiciile Consiliului Suprem de Radio şi Televiziune (RTÜK). Organul executiv a fost conceput ca o troică, aşa cum practică şi Uniunea Europeană şi constă din preşedintele actual, predecesorul şi succesorul acestuia. Potrivit Cartei BRAF, fiecare stat membru preia Preşedinţia şi găzduieşte reuniunea anuală, prin rotaţie.  În cadrul ultimei reuniunii de la Belgrad, din perioada 30-31 octombrie 2017, Secretariatul permanent a predat Preşedinţia BRAF României, acest fapt însemnând, potrivit statutului forumului, găzduirea celei de a 9-a reuniuni la Bucureşti.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

ALL MEDIA

CNA a avizat iesirea din “must carry” a posturilor tv ale Trustului INTACT

Published

on

 

Consiliul Naţional al Audiovizualului a avizat solicitarea Antena TV Group SA şi Antena 3 SA de a renunţa la regimul “must carry”, aplicat pânã la aceastã datã posturilor de televiziune  ale Antena TV Group SA (Antena1, Antena Stars, Happy Channel, ZuTv) si  respectiv Antena 3.

http://www.cna.ro/IMG/pdf/Lista_statiilor_TV_modif_01-07-2018.pdf

“Considerãm cã  – inclusiv prin contribuţia semnificativã a Trustului INTACT – piaţa de distribuţie a programelor de televiziune a ajuns la maturitatea şi stabilitatea necesare pentru a pune colaborarea noastrã cu societãţile de cablu pe principii comerciale sãnãtoase şi echitabile. Deşi, pânã în prezent nu am beneficiat de venituri importante din drepturile de retransmisie, iî ultimii 25 de ani am investit constant şi semnificativ în calitatea conţinutului, dar şi a imaginii canalelor noastre tv“, a declarat Cristian Ionescu Director Teritoriu Antena TV Group SA.

“Mã bucur cã am ajuns într-o etapã fireascã în evoluţia pieţei media din România şi a Antena Group. Vom investi în continuare în producţii de calitate, tehnologie şi mai ales în oameni. Aceştia sunt pilonii pe care ne vom baza creşterea în viitor” a declarat George Ureche, CEO Antena TV Group SA.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending

%d blogeri au apreciat: