Connect with us

ALL MEDIA

RAPORT ALTFEM | Femeile, ţinta aluziilor sexuale în emisiunile de divertisment

Redactia Radar de Media

Published

on

Referirile la aspectul fizic al unor personaje feminine mondene a crescut în emisiunile de divertisment difuzate la televiziunile din România în ultimii ani, femeile fiind tot mai mult ţinta aluziilor sexuale în aceste programe, potrivit unui raport de analiză media al proiectului naţional ALTFEM, remis RADAR DE MEDIA. 

Proiectul ALTFEM este o campanie pentru schimbarea imaginii femeii în societate şi este dezvoltat de agenţia de comunicare TBWA Bucureşti, Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) şi ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP).

Raportul “Imaginea femeii în societatea românească”, elaborat în cadrul proiectului ALTFEM, a fost prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, organizată la Bucureşti.

Potrivit raportului, în urmă cu doi ani, echipa ALTFEM îşi propunea prima cercetare pilot în care să analizeze imaginea femeilor şi bărbaţilor în mass-media, aşa cum era reflectată la acea vreme în agenda instituţiilor de presă. Pentru a obţine o imagine cât mai clară, echipa de cercetare a urmărit care sunt rolurile sociale şi profesiile care-i unesc sau diferenţiază pe bărbaţi de femei, dar şi care sunt stereotipurile ce construiesc sau erodează reprezentările celor două genuri.

Anul acesta, plecând de la acelaşi cadru metodologic, ALTFEM a reluat cercetarea pentru a vedea dacă există vreo schimbare în felul în care sunt prezentate, în mass-media, femeile şi bărbaţii.

Potrivit echipei ALTFEM, “este iluzoriu ca, în doar doi ani de intervenţie socială, să ne aşteptăm la schimbări semnificative în felul de funcţionare a bucătăriei mass-media”. “Reţetele identificate în anul 2011 încă mai sunt folosite în instituţiile de presă. E adevărat totuşi că s-a schimbat, pe alocuri, concentraţia ingredientelor pe care le folosesc oamenii din media”, se mai spune în raport.

Cercetarea are ca paliere de analiză presa scrisă, emisiuni TV şi reclame TV.

În cazul emisiunilor TV, cercetarea oferă date despre raportul dintre numărul apariţiilor femeilor şi bărbaţilor într-un număr total de 141 emisiuni (78 de ediţii ale unor emisiuni de divertisment şi 63 de ediţii ale unor talk-show-uri), difuzate în intervalul 15 februarie – 15 mai, de Antena 1, Antena 3, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV şi TVR1. Televiziunile şi emisiunile incluse în eşantion au fost selectate în funcţie de cele mai mari audienţe generale obţinute în tronsoanele de seară.

Potrivit cercetării, numărul enunţurilor stereotipe a scăzut la jumătate faţă de anul 2011, iar numărul aluziilor sexuale enunţate în emisiunile televizate a scăzut de la 57, în 2011, la 22 în 2013.

Astfel, în cele 141 de emisiuni analizate au fost identificate 149 de enunţuri stereotipe, care pot fi încadrate în şapte categorii tematice: aspiraţionale, comportamentale, cutumiare, emoţionale, fizice,
intelectuale şi relaţionale.

Spre deosebire de anul 2011, în emisiunile de divertisment a crescut numărul materialelor în care sunt prezentate femei din peisajul monden în ipostaze care scot în evidenţă calităţi fizice sau erotice. Numărul referirilor legate de aspectul fizic al unor personaje feminine mondene a crescut de la 132 în 2011, la 241 în 2013.

De asemenea, deşi a crescut numărul de prezenţe feminine în emisiunile talk-show, cu aproximativ 14% faţă de anul 2011 (26% în anul 2013, faţă de 12% în anul 2011), totuşi frecvenţa prezenţei bărbaţilor rămâne mai mare.

Bărbaţii prezenţi în emisiunile TV analizate au vorbit cu precădere despre aspecte legate de sfera profesională (43%). În cazul femeilor, incidenţa discuţiilor şi a aspectelor legate de viaţa personală a depăşit pragul de 50%. Emisiunile de divertisment sunt axate, în continuare, pe expunerea vieţii personale a unor personaje din lumea mondenă.

Ţintele aluziilor sexuale în emisiunile de divertisment au fost, în majoritatea cazurilor, femeile. S-a înregistrat un singur caz în care un bărbat a fost ţinta unei aluzii sexuale. În schimb, în emisiunile de tip talk-show nu a fost înregistrată nicio aluzie sexuală în discursul moderatorilor sau al invitaţilor.

Pe de altă parte, în cazul presei scrise au fost analizate taboidele Click şi Libertatea şi publicaţiile generaliste/quality Adevărul şi Jurnalul Naţional, perioada analizată fiind 21 februarie – 8 mai.

La nivelul publicaţiilor analizate, ponderea bărbaţilor a fost de 72%, iar cea a femeilor de 28%. În publicaţiile generaliste, bărbaţii au avut o pondere de 83%, iar femeile o pondere de doar 17%, în timp ce în tabloide, bărbaţii au avut o pondere de 65%, iar femeile de 35%.

În presa generalistă, ponderea femeilor a scăzut cu 5% faţă de anul 2011, de la 22% la 17,7%, iar în presa tabloidă, ponderea femeilor a scăzut cu circa 3% faţă de anul 2011, de la 37% la 34%.

 

 

Comentarii

1 Comment

1 Comment

  1. Avatar

    Gabriela Tudose

    1 august 2013 at 17:03

    oricum femeile au o imagine sifonata ca sa zic asa, din cauza stereotipiilor preluate din societate, dar si cum apar ele in media de entertainment. Imi pare rau ca “locul” femeilor este cu predilectie catre “productia de entertainment” si mai putin catre emisiuni educative, de analiza s.a. Inca femeile sunt cele care “coloreaza” emisiunile de distractie, cu fizicul lor frumos de la natura si mai putin pentru umorul si spiritualitatea lor. Pe mine, inca, ma mai dezgusta ca in emsiunea carcotasilor, bebelusele -femei alimenteaza cu miscarile lor de dans pauzele intre secventele emisiunii. Apoi in emisiuea lui Capatos, multa frivolitate, in fine, emsiunile de pe canal D, mie una nu-mi plac si nu-mi place imaginea femeii care este reflectata. Dar astea sunt timpurile in care traim si avem , intr-un fel, reflexia a ceea ce suntem si ne face sa ne simtit reprezentati. dar eu nu ma simt reprezentata in astfel de emisiuni, dar sunt si altele care sunt bune si femeia este pe picior de egalitate cu barbatul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ALL MEDIA

Reviste Burda Romania, in continuare, la punctele de presa

Avatar

Published

on

Având în vedere contextul actual și măsurile impuse de autorități în scopul prevenirii răspândirii îmbolnăvirilor cu COVID 19, o bună parte din punctele de vânzare s-au închis, altele și-au redus activitatea, iar limitarea circulației persoanelor are ca efect scăderea substanțială și drastică a cererii pentru publicații periodice printate comercializate în puncte de desfacere cu amănuntul.

Pentru asigurarea siguranței angajaților, dar și pentru a reduce riscurile economice privind activitatea companiei, pe perioada stării de urgență, începând cu luna aprilie 2020, BURDA ROMÂNIA va publica în format print toate titlurile sale lunare – Harper’s Bazaar, Cosmopolitan, National Geographic, Ioana, Auto, Motor și Sport, Grădina mea de vis, Burda Style, Sănătatea de azi, Practic în bucătărie, Practic Sudoku, Ioana Sudoku, Practic Integrame –, cu tiraj diminuat, iar revista săptămânală, Femeia de azi, va apărea cu frecvență redusă, de doar două ori pe lună, cu tiraj diminuat.

Aceste publicații pot fi achiziționate si online, de pe siteul burda.ro, cu livrare prin curier. Tot pe site-ul companiei  vor fi publicate datele de apariție pe piata pentru fiecare titlu, în fiecare săptămână.

Toate abonamentele vor fi onorate.

În același timp, vor rămâne active site-urile din portofoliul Burda Romania.

Ne rezervăm dreptul ca în viitor, în funcție de evoluția situației pieței, sub influența măsurilor luate în scopul diminuării efectelor Covid 19 asupra populației, să luăm decizii diferite, pe care vi le vom comunica.

Le mulțumim colegilor de la difuzare și vânzătorilor de la chioșcurile de presă. Le mulțumim cititorilor care aleg să își pună pe lista de necesar publicațiile favorite.

Îți mulțumim, stimate partener, că ne ești alături.

Comentarii

Continue Reading

ALL MEDIA

HaHaHa Production lanseaza „Spala-te pe maini”, un ghid muzical animat pentru spalatul corect pe maini

Avatar

Published

on

HaHaHa Production lanseaza „Spala-te pe maini!”, un ghid muzical animat pentru promovarea spalatului corect pe maini care este prima si cea mai importanta masura de auto-protectie in lupta impotriva virusilor.

„Foarte putini dintre noi stiu sa se spele asa cum trebuie pe maini. Sunt doar 30 de secunde care, folosite corect, pot face diferenta intre sanatate si boala.”, spune Smiley care a pus la lucru resursele creative ale studioului HaHaHa Production pentru a transmite amuzant un mesaj atat de important zilele acestea pentru toate generatiile.

https:///watch?v=kzoAir3xFPI&feature=youtu.be

Artistii si producatorii HaHaHa Production isi doresc ca „Spala-te pe maini” sa reprezinte un indemn pentru toti cei care stau acasa zilele acestea sa repete pe piesa spalatul corect pe maini, sa se filmeze si sa trimita video cat mai multor persoane: „Pana ne intra in reflex spalatul corect pe maini, putem sa facem ca actiunea asta sa fie distractiva, asa ca va invit sa va distrati facand filmulete cu voi pe piesa noastra in timp ce respectati toti pasii obligatorii din acest proces.”, adauga Smiley care, intors recent din America, a ales sa ramana acasa timp de doua saptamani pentru a se proteja pe el si pe cei din jurul lui si sa faca pe conturile sale de Instagram, YouTube, Tik-Tok si Facebook un jurnal de autoizolare cu toate activitatile care ii compun zilele petrecute acasa.

 

Oricine isi doreste, il poatre suna sau ii poate trimite mesaje foto, video sau text lui Smiley, pentru ca acesta si-a ascuns numarul de telefon, cifra cu cifra, in videoclipul de la „Ce mai faci, straine?” https://www.youtube.com/watch?v=ZOdYsBA8w9M cea mai recenta piesa a sa, aflata de la lansare pe primele locuri in topul celor mai urmarite clipuri de pe YouTube. Aproape 5000 de persoane i-au scris mesaje si au comunicat cu el prin intermediul numarului sau de telefon: „Acum ca tot stau in casa, ma bucur de toate semnele de viata de la voi si incerc sa raspund fiecaruia. Si dupa, ma spal pe maini. Corect. Sper ca si voi.”, spune Smiley care incearca sa-si foloseasca muzica si toate resursele creative de la HaHaHa Production pentru a aduce, pe cat posibil, un plus de bine in jurul sau.

Comentarii

Continue Reading

ALL MEDIA

Scaunul de birou – cât te costă să stai confortabil la birou

Avatar

Published

on

Scaunul de birou ales corespunde cu cât de mult îți pasă de confortul tău. Asta pentru că petrecem mai mult timp ca oricând, stând. Orele de muncă par să se rezume la a sta pe scaun în fața laptopului, zi de zi, ore în șir. Nu facem îndeajuns de multă mișcare fizică încât să compensăm cu orele petrecute stând pe scaun, așadar putem cel puțin să fim selectivi în ceea ce privește confortul acestor ore.

Primul rol al unui scaun va fi cel pur decorativ; este de la sine înțeles de ce, primul impact fiind cel cromatic. Atenția cade pe formă și linii, pe detalii. Însă preocupați să integrăm un anumit tip de scaun într-un anumit decor, se prea poate să neglijăm ceea ce este realmente important.

Ce este scaunul ergonomic

Pentru ca un scaun de birou să fie potrivit, acesta trebuie să mențină poziția coloanei conform curburii naturale. Scaune de birou ergonomice sunt cele care se pot ajusta, sunt flexibile și moi. Pot fi incluse și alte detalii, de la tipul de roți la calitatea materialelor utilizate. În sens larg, un scaun ergonomic este cel care asigură confort sporit în utilizare. Prea vag ca să se rezume la detalii anume. Așadar vedem peste tot în magazine scaune ergonomice, însă în fapt acestea pot de fapt doar să țină cont de un șezut și spătar moale.

Cu cât mai multe funcții, cu atât mai bine

Un scaun potrivit este cel care are atât de multe funcții încât realmente poate contribui la confortul tău. Dacă ai o activitate dinamică, atunci este necesar ca scaunul să dispună de roți, să aibă mobilitate, dar și sistem de fixare, la nevoie. Iată detalii la care trebuie să fii atent în selecția scaunului ergonomic:

Ajustabil – pentru înălțimea, nu doar a ocupantului, ci și în funcție de tipul de masă/birou la care va fi așezat. În unele cazuri și tetiera este reglabilă sau alte părți.

Să permită balans – pentru cei cu dureri de spate, posibilitatea de a balansa scaunul va fi o nevoie de a detensiona mușchii, după ore îndelungi de stat pe scaun.

Să includă cotiere – pentru că cele fără, minimaliste în design, nu susțin la fel de bine poziția optimă a corpului în fața biroului.

Să fie moale – aici contează și calitatea materialelor. Dacă nu este din piele naturală, nu rezistă la fel de mult. Dacă este textil, absoarbe mirosurile și umiditatea. Iată și motivele pentru care producătorii au gândit tot felul de variante, cu inserții de materiale, cu mesh cel mai adesea, material ce permite flux de aer ce pătrunde și ventileaza zona, decupaje sau scaune fără tapițerie, cele din plastic special, de tip EVA. Așadar există opțiuni pentru toate gusturile.

Să includă suport pentru picioare – în variantele moderne, astfel de scaune au o extensie ce poate fi ușor și rapid mascată la nevoie, fiind retractabilă. Un astfel de scaun este ideal pentru că devine multifuncțional, perfect pentru momentele de relaxare, când permite ca ocupantul să se întindă și să se destindă.

Cât costă un scaun de birou de calitate

Pentru un scaun de birou de lux, de calitate premium, rotativ te poți aștepta să plătești și peste 2000 de lei. Asta nu înseamnă că nu vei găai și opțiuni mai accesibile. O recomandare este magazinul DivaHome, unde varietatea de opțiuni înseamnă că indiferent de buget se vor găsi alternative, scaune de birou de calitate, ce țin cont și de bugetul cu o limită.

Scaunul ales pune semn de egal între confort și randament

Într-o oarecare măsură nu place nimănui munca statică continuă, mai ales când scaunul folosit este unul rigid.

Ca element esențial de la birou, scaunul trebuie să fie ales conform cu spațiul dat, nu doar ținând cont de buget. Așadar, cât de ajustabil va fi, câte funcții dispune înseamnă un interes raportat la cât de des și mult îl folosești. Se poate să nu fie nevoie de un scaun complex, scump, directorial, pentru că nu doar acestea asigură un confort sporit.

Spor la shopping! În această perioadă la DivaHome sute de modele de scaune de birou au prețuri promoționale. Verifică oferta curentă în cadrul paginii divahome.ro.

Comentarii

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending

google.com, pub-4886972132153269, DIRECT, f08c47fec0942fa0