joi, februarie 22, 2024
More
  AcasăA-Z NEWSRAPORT. Spionajul practicat de NSA, pretext pentru a înăspri cenzura libertății de...

  RAPORT. Spionajul practicat de NSA, pretext pentru a înăspri cenzura libertății de exprimare pe Internet

  Libertatea de exprimare pe Internet a avut de suferit în 2014, după ce mai multe state au folosit drept pretext programele de supraveghere americane pentru a înăspri cenzura, potrivit unui raport al organizaţiei Freedom House, informează Mediafax. 

  Libertatea pe Internet a fost limitată în 36 din cele 65 de state analizate, anunţă organizaţia. Potrivit raportului, guvernele au folosit în unele cazuri dezvăluirile privind programele de supraveghere ale NSA pentru a justifica iniţiativele vizând controlul utilizatorilor de Internet.

  „Unele ţări adoptă legi care legitimează represiunea deja existentă şi consideră disidenţa online drept infracţiune”, subliniază Freedom House.

  „Tot mai multe persoane sunt arestate din cauza activităţii lor pe Internet. De asemenea, se fac multe presiuni asupra presei online care trebuie să-şi cenzureze singură conţinutul sau este ameninţată cu acţiuni în justiţie”, denunţă raportul.

  Iranul este statul care respectă cel mai puţin libertatea pe Internet, potrivit Freedom House, fiind urmat de Siria, China, Cuba, Etiopia şi Uzbekistan.

  Doar 19 dintre ţările analizate respectă pe deplin libertatea pe Internet, cel mai bun scor obţinându-l Islanda şi Estonia. Treizeci şi una de ţări respectă „parţial” libertatea pe Internet, iar alte 19 nu o respectă.

  Totuşi, în majoritatea statelor se observă o diminuare a libertăţii pe internet, informează Freedom House, adăugând că 41 de state au adoptat sau au propus legi ce limitează libertatea de exprimare în mediul online.

  Cea mai dure măsuri pentru limitarea libertăţii pe internet au fost luate în Turcia şi în Rusia. În cazul Rusiei, raportul citează numeroase legi noi prin care prevăd blocarea conţinuturilor online şi urmărirea penală a persoanelor pentru disidenţă politică.

  Foto Credit: nsa.gov

  Dan Ivașcu

  Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

  Dan Ivașcu
  Dan Ivașcuhttps://www.radardemedia.ro
  Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!
  ARTICOLE SIMILARE

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  - Advertisment -spot_img

  Articole recente