Connect with us

Business

Raportare ANPM referitor la cat de poluat este aerul pe care il respiram. Ce e de facut?

Published

on

Preocuparea societatii pentru calitatea aerului pe care il respiram, calitatea apei si calitatea mancarii este din ce in ce mai mare. Din pacate, nivelul de poluare din marile aglomeratii urbane a ajuns incredibil de mare, avand un impact urias asupra calitatii vietii si asupra tuturor elementelor enumerate mai sus.

Conform ultimei raportari ANPM, situatia nu este deloc placuta nici in Romania, cele mai importante orase avand un aer greu de respirat, cu riscuri majore pentru sanatatea oamenilor.

Cine sunt cei de la ANPM?

ANPM este agentia nationala pentru protectia mediului. Institutia are rolul de a implementa politici legislative din domeniu, in asa fel incat calitatea tuturor elementelor ce compun mediul inconjurator sa fie cat mai mare. Detaliate, atributiile institutiei implica planificarea de mediu pentru termen scurt sau lung, monitorizarea tuturor factorilor de mediu, implementarea legislatiei la nivel national si local si raportarea tuturor informatiilor catre Agentia Europeana de mediu.

O raportare ANPM este complexa si include informatii detaliate referitoare la calitatea aerului, la gradul de contaminare a solului si a apei si la schimbarile climatice.

Conform celor de la solutiidemediu.ro, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului s-a infiintat in anul 2004 si tine de Ministerul Mediului.

Ce spune ultima raportare ANPM despre calitatea aerului?

Ultima raportare ANPM de mare complexitate ofera o serie de statistici din 2017. Masuratorile sunt facute cu ajutorul a 148 de statii automate, repartizate pe toata suprafata tarii. Aceste statii preiau informatii atat din mediul industrial, cat si din mediul urban sau trafic.

Sunt urmarite mai multi poluanti atmosferici, cum ar fi dioxidul de sulf, dioxidul de azot, plumbul, benzenul, etc.

Din pacate, aerul pe care il respiram nu este foarte curat, sau cel putin nu cel din marile orase. In anumite zone din Bucuresti, spre exemplu, s-au depasit cu mult valorile limita zilnice pentru particulele de praf. Un bucurestean din zona Mihai Bravu, Drumul Taberei sau Cercul Militar respira un aer ce contine de 35 de ori mai mult praf decat un locuitor dintr-un sat de munte, spre exemplu.

Advertisement

Exista si unele vesti bune, anumiti poluanti cunoscand o scadere a concentrarii din aer. Acest lucru nu este datorat autoritatilor, insa, ci faptului ca mai multe companii care poluau aerul s-au inchis.

Cum afecteaza aerul poluat calitatea vietii?

Cei care traiesc pentru mai multa vreme intr-o zona cu aer foarte poluat prezinta riscuri mari de imbolnavire. Probleme precum astmul, bolile cardiovasculare, alergiile la polen si cancerul pulmonar apar cu o frecventa mult mai mare in mediile poluate.

De cele mai multe ori, simptomele oferite de respirarea unui aer mult prea poluat constau in tuse, dureri in piept, dureri de gat si crize de astm.

Atentie! Aerul poluat nu este doar afara!

Poluarea aerului are un impact urias si in locuinte. Conform expertilor de la solutiidemediu.ro, aerul din casa poate sa fie de pana la 5 ori mai poluat decat cel de afara, continand minerale, acarieni si particule care duc la aparitia unor probleme grave de sanatate. Intr-o casa obisnuita se pot strange pana la 18 kilograme de praf in fiecare an.

Din fericire, pentru interior exista anumite solutii, cum ar fi igienizarea frecventa a sistemelor de racire si de incalzire, stergerea prafului, curatarea mucegaiului si folosirea unui umidificator si a unui purificator de aer.

Din nefericire, toate aceste solutii nu pot incetini efectele poluarii. Conform statisticilor, pana in 2040 mai mult de 40% dintre locuitorii de pe Terra vor avea probleme generate de alergeni si numarul celor cu astm va creste si el considerabil.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending