Connect with us
Avatar

Published

on

Planșa, lungmetrajul de debut al regizorului Andrei Gheorghe va avea premiera vineri, 26 septembrie, la Cinema Studio. Din 27 septembrie, filmul Planșa va putea fi urmărit în cinematografele din toată țara.

Planșa îi aduce în atenția publicului pe Anda (Olimpia Melinte), Alex (Silvian Vâlcu) și Mircea (Marian Adochiței). Alex, fost campion la scrimă își reia activitatea în calitate de antrenor al Andei, nou venită la Clubul de Scrimă din Constanța. Prin prisma pasiunii comune pentru sport, cei doi dezvoltă o relație care trece dincolo de barierele profesionale, fapt ce generează tensiuni în relația dintre Anda și Mircea, iubitul și colegul de club al acesteia.

Odată cu apropierea campionatului naţional de scrimă, tânăra este pusă în situația de a alege: fie continuă relaţia cu Mircea, care nu are încredere în vocaţia ei de sportivă, fie îşi urmează visul şi acordă o șansă unei relaţii cu Alex.

,,Filmul caută esența unei povești de dragoste. Pentru a mă apropia cât mai mult de un sentiment atât de generalist și atât de cunoscut, am considerat că este necesară o abordare de la distanță a conflictului. Am încercat să elimin conflictul, dar să păstrez starea. Personajele țin frustrările în interiorul lor până în ultimul moment”, povestește regizorul Andrei Gheorghe.

Totodată, elementele de decor ce îi pot induce spectatorului o stare sau un conflict sunt eliminate. Numărul personajelor și al figurației este redus la minimum. Sunt păstrate doar câteva detalii cheie care să ajute povestea să înainteze. Spațiul este tratat în același fel. Acțiunea se desfășoară într-un spațiu pustiu, dar nemărginit. Toate personajele practică un sport individual. Starea vine din alăturarea acestor elemente de spațiu nemărginit și personaje introvertite. Personajul principal locuiește pe o barcă, dar nu poate naviga cu ea. Este antrenor, dar nu poate practica.

Muzica, realizată de Paul Ilea (Kult Studio), susține toată această căutare prin note lungi, care nu definesc un moment și nu amplifică un conflict, ci netezesc drumul spectatorului spre sufletul personajelor. Este o coloană sonoră care se potrivește întru totul demersului artistic.

plansa

Echipa de filmare:

Regizor: Andrei Gheorghe / Distribuție: Olimpia Melinte, Silvian Vâlcu, Marian Adochiței, Horia Gheorghe / Producători: Dan Chișu, Andrei Gheorghe / Scenarist: Bogdan Ivașcu, Andrei Gheorghe / 1st AD: Roxana Andrei / Director de imagine: Boroka Biro / Alexandra Carastoian / Muzică: Paul Ilea / Sunet priză directă: Chibulcutean Adrian / Mixaj Sunet: Sorin Neagu / Make-Up: Ana Andrei / Colorizare: Cinelabs Romania / Distribuitor: DaKINO Production

Planșa este o producție realizată de DaKINO Production și DIUD Film, cu finanțare exclusiv independentă. Filmările au fost realizate cu ajutorul echipamentelor Canon.

plansa afis

 Mihai Știrbu este Senior Editor și îi poți scrie la mihai.stirbu(a)radardemedia.ro

Comentarii

comments

Facebook

IN Trending