Connect with us

A-Z NEWS

Regizorul Cristi Puiu este invitatul Eugeniei Vodă la ,,Profesioniştii”

Published

on

Reclame

După nume precum Ion Caramitru şi Mircea Cărtărescu, la ediţia din 23 octombrie a emisiunii Profesioniştii, invitatul Eugeniei Vodă este regizorul şi scenaristul Cristi Puiu. Emisiunea va fi difuzată de TVR 1 sâmbătă, 23 octombrie, de la 23.15.

Premiat în 2005 la Cannes cu „Un Certain Regard” pentru filmul Moartea domnului Lăzărescu, Cristi Puiu a adunat, în lista sa de autor de scenarii de film ori regizor, titluri precum: Aurora (2010), Moartea domnului Lăzărescu (2005), Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea (2004), Marfa şi banii (2001), Before breakfast (1995), 25.12. Bucharest, North Railway Station (1996), 13 – 19 iulie 1998, Craiova, Azilul de bătrâni (1998).

Cristi Puiu a făcut pictură de la 10 ani. În 1990, după căderea regimului comunist, a participat la o expoziţie în Lausanne (Elveţia), împreună cu alţi tineri artişti români. Doi ani mai târziu, a trecut examenul de admitere la „Ecole Superieure d’Arts Visuels” în Geneva, departamentul de pictură. La finalul primului an, a abandonat cursurile de pictură, pentru a le începe pe cele de film, la aceeaşi şcoală. Before breakfast, un scurt metraj de şcoală, a fost selecţionat în 1995 pentru Festivalul de Film de la Locarno. În 1996, Cristi Puiu şi-a luat diploma la „Ecole Superieure d’Arts Visuels din Geneva”, cu documentarul 25.12. Bucharest, North Railway Station. După ce s-a întors în România, în 1996, a continuat să picteze şi să facă filme: la început documentare video, apoi primul său lung metraj, Marfa şi banii, pe care l-a regizat după ce a câştigat concursul organizat în 1999 de către Oficiul Naţional al Cinematografiei.

Despre Profesioniştii: Unul dintre cele mai longevive programe ale Televiziunii Române, emisiunea Profesioniştii este realizată de Eugenia Vodă şi difuzată de TVR 1 din anul 2000. Profesioniştii a oferit publicului înregistrări unicat cu Puiu Călinescu, Jean Constantin, Dem Rădulescu, Gheorghe Dinică, Adrian Pintea, Leopoldina Bălănuţă, Octavian Paler. Emisiunea a fost distinsă cu numeroase premii, printre care „Premiul Clubului Român de Presă” pentru cel mai bun talk-show, „Premiul criticii” pentru cea mai bună emisiune de televiziune, dar şi premiul APTR pentru talk-show.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending