Connect with us

A-Z NEWS

RETROSPECTIVA MEDIA – Iulian Comănescu, despre reorganizarea editorială a TVR, eliminarea taxei radio-tv şi stabilizarea audienţelor!

Published

on

Iulian Comanescu, cel mai cunoscut analist media din România a explicat pentru RADAR DE MEDIA, într-o serie de discuţii cum a arătat grila de programe a toamnei din peisajul media autohton.

 

IULIAN COMĂNESCU vorbeşte astăzi despre TVR, reorganizarea editorială, taxa radio tv şi stabilizarea audientelor.

 

 

Postul public şi-a schimbat direcţia editorial pentru cele 3 canele naţionale. TVR 1 este cumva pe zona de actualitate şi informaţie, TVR 2 pe zona de divertisment şi tineret, iar TVR 3 – cultură şi regional. Crezi că aceste schimbări vor stabiliza cumva Televiziunea Publică în rândul audientelor?

 

Nu, fiindcă fiecare președinte-director general și Consiliu de Administrație nou își declară tot felul de intenții, după care se alege praful, fie din incompetență, fie pentru că sunt demiși de Parlament prin trântirea raportului de activitate. Mai e ceva – în poziționarea TVR 1 și a TVR 3 văd parțial resuscitarea unor morți pe nume TVR Info și TVR Cultural. Emisiunile vor fi făcute de aceiași oameni, de ce-am crede că vor ieși altceva decât fiasco-uri de acolo?

 

Ce ne poţi spune despre controversată taxa radio tv? Tu ce părere ai – plătită de noi său integral de stat?

 

Am mai spus-o, dispariția taxei TV e un dezastru care scoate TVR din Europa. Singura televiziune publică influentă din UE subvenționată de la guvern e TVE din Spania. BBC sau ARD funcționează pe baza unor mecanisme sofisticate de finanțare publică prin abonamente. Cel mai prost scenariu, pentru TVR, e cel în care PSD câștigă alegerile și intră la guvernare, după promulgarea legii pomenilor electorale a lui Dragnea. Banii care să acopere dispariția celor 70 de milioane din abonamente se vor găsi la Guvern, dar tocmai aici e buba. Faptul că PSD a nesocotit votul Consiliului de Administrație pentru Monica Ghiurco și a desemnat-o pe Irina Radu în funcția de președinte-director general arată că e pus pe ravagii la TVR.

Haideți să facem un exercițiu mental și să scoatem TVR de pe piața românească. Gândiți-vă cum ar arăta ea numai cu crime și accidente în jurnalele de la PRO TV și Antena 1, plus dezinformare la televiziunile așa-zise de știri. Cumva, TVR a rămas o sperietoare pentru actorii privați, chiar dacă primul post e prin coada top 10 ratinguri. Dacă nu funcționează, nu înseamnă că trebuie să-l distrugem, ci să-l reparăm, mai ales într-o piață atât de slabă și la remorca politicienilor ca aceea de la noi. Ca dovadă și faptul că Digi 24 are un fel de percepție publică de televiziune națională alternativă, în ciuda ratingului mic și a faptului că e totuși o investiție privată.

 

TVR 1 crezi că mai are vreo şansă să concureze în audienţe cu principalele posturi tv generalist?

 

Nu. M-apucă perplexitatea când fiecare nou președinte-director general invocă „modelul BBC”. E pur și simplu o tâmpenie, dacă nu e demagogie. BBC are un buget de vreo cinci miliarde de euro, cele 100 și ceva de milioane ale TVR sunt mult pentru piața internă, dar foarte puțin raportat la un mamut dominant ca BBC sau ARD. BBC câștiga la un moment dat 70 de milioane pe an, adică toți banii din abonamente ai TVR revânzând divertismentul produs – nu știu dacă situația mai e aceași fără Top Gear. Am mai spus-o, odată ce TVR 1 a pierdut poziția dominantă și luând în considerare resursele disponibile, trebuie să ne uităm mai degrabă la piețe în care televiziunile comerciale sunt cele puternice, ca aceea din SUA. Acolo, PBS, serviciul public, se concentrează pe știri, emisiuni investigative și documentare, pe care le face la înalt nivel, dintr-un buget mai mic decât cel al unei televiziuni publice europene. Să vrei să faci și divertisment, și serial de ficțiune, și naiba mai știe ce cu 100-110 milioane e stupid. La fel ca obsesia legată de meciurile de fotbal și interesul public sau național. Fotbalul e unul din puținele lucruri cu care TVR se mai „scoate” la ratinguri, deși treaba asta îl cam costă. Asta la capitolul meciuri de națională și competiții externe. Dar, altfel, ce fel de modele și mândrie națională transmite fotbalul? Mutu, Gigi Becali și toată șleahta care s-a învârtit în jurul fotbalului pentru ca ulterior să ajungă la pușcărie? Datul la gioale, aranjamentele cu arbitri?

 

Foto Montaj: RADAR DE MEDIA

 

Facebook Comments Box
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rochii




MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending