A-Z NEWS
Revolutia de la Cluj, ziua a cincea: Conferinta Internationala „Rosia Montana in istoria universala” la UBB si Teatrul Mut (galerie foto si video)
Cea de-a cincea zi a saptamanii dedicata Rosiei Montane de la Cluj a debutat cu Conferinta Internationala „Rosia Montana in Istoria Universala”. Deschiderea oficiala a manifestarii a avut loc in Sala Aula Magna a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu un prezidiu format din Prof. univ. dr. Andrei Marga, Rectorul Universitatii „Babes-Bolyai”, Acad. Emil Burzo, Presedintele Filialei Cluj a Academiei Romane si jurnalistul Mihai Gotiu, din partea campaniei „Salvati Rosia Montana”.
S-a apreciat importanta mediului academic in care este dezbatut acest subiect si s-a pus accentul pe faptul ca Rosia Montana reprezinta, in primul rand, 2000 de ani de istorie si face parte din patrimoniul istoric si cultural al intregii lumi. In continuare, am participat la lucrarile Sectiunii a V-a, „Rosia Montana in imagini si dezbateri”, sesiune moderata de catre Mihai Gotiu si Luminita Dejeu, care s-a desfasurat la Clubul Colegiului Academic.
Prima lucrare din Conferinta s-a intitulat „Politica de PR si Media a Gold Corporation, o analiza semiotica/pragmatica si a fost sustinuta de lector univ. der. Dumitru Cornel Vilcu, de la Facultatea de Litere din cadrul UBB. Publicitatea agresiva a RMGC, in special mesajele si spot-urile care ruleaza pe televiziunile nationale din Romania, au fost analizate prin prisma teoriilor marcante ale semioticii, formulate de Ferdinand de Saussure (parintele lingvisticii) si Charles Sanders Peirce, care a introdus termenul de semiotica. Aceasta prezentare o veti putea vedea integral in cursul zilei de azi pe canalul Youtube galaxytv21.
Apoi a urmat o trecere in revista a celor mai importante evenimente ale campaniei „Salvati Rosia Montana”, care dureaza de mai bine de zece ani. Evenimentele au fost prezentate de catre initiatorii acestei campanii, Roxana Pencea, Tudor Bradatan si Luminita Dejeu. Pe scurt, ea s-a derulat cam asa:
2003: Marsul de Solidaritate cu Rosia Montana (s-a mers pe jos de la Cluj la Rosia Montana) si veghea de la Patriarhia Romana;
2004-2005: Organizatia Greenpeace s-a alaturat campaniei „Salvati Rosia Montana”. Acum are loc cea de-a doua editie a Marsului de Solidaritate cu Rosia Montana si prima editie a FanFest, scopul acestor doua evenimente fiind acela de a aduce cat mai multi oameni la Rosia Montana.
2005: Campaigner-ul campaniei „Salvati Rosia Montana”, Stephanie Roth, primeste Premiul Goldman (care este un fel de Nobel al activismului de mediu). Mentionam ca Stephanie Roth este jurnalist la The Ecologist.
2006: prezentarea filmului-document „New El Dorado”, realizat de regizorul Tibor Kocsis. In acest an are loc boicotarea TIFF-ului pentru ca a acceptat finantare din partea RMGC pentru editia din acest an. Auzind acest lucru, actrita Vanessa Redgrave, care a primit in acel an premiul pentru intreaga cariera, l-a dedicat campaniei „Salvati Rosia Montana” si organizatiei Alburnus Maior.
2007: Se infiinteaza Coalitia „Romania fara cianuri” (www.faracianuri.ro) si sunt luate niste initiative legislative de catre senatorii de atunci, Gheorghe Funar si Peter Eckstein Kovacs. Au fost si ei invitati la aceasta conferinta, dar despre aceasta vom vorbi mai tarziu.
Tot in acest an are loc cea mai mare editie a Festivalului FanFest, adunand peste 15.000 de oameni. FanFest este un protest, nu un concert. Se obtine suspendarea acordului de mediu pentru RMGC, iar masivul Carnic este reiterat ca facand parte din patrimoniul national.
2008: Rosia Montana incepe sa se dezvolte ca zona turistica. In data de 10 septembrie 2008 are loc inaugurarea primului hotel din Rosia Montana, La Gruber.
2010: Declaratia celor 77 de ONG-uri care se coalizeaza impotriva Proiectului de la Rosia Montana.
2011: Tabara Internationala „Reclaim the Fields”
Cea de-a treia parte a Sectiunii a V-a a constituit-o cuvantul lui Eugen David, presedintele organizatiei Alburnus Maior. Dupa pranz, partea a doua a Sectiunii aV-a a Conferintei Internationale Rosia Montana a fost dedicata sectorului legislativ: „Initiativa de modificare a Legii Minelor 85/2003: Legea marii exproprieri nationale” (Prezentare facuta de Dr. Raul C. Muresan, Directorul Centrului Pentru Cercetari Cognitive si Neurale „CONEURAL” din Cluj), „Analiza Proiectului de modificare a legii minelor” (prezentata de Gheorghe Funar), „Legea Anticianura” (prezentata de Eckstein Kovacs Peter) si „Modificarea legii adunarilor publice” (prezentata de Mihai Gotiu).
Prima zi a conferintei s-a incheiat cu lansarea cartii „Masivul Cetate in memoriam” scrisa de catre Adrian Steclaci, prezentata de Asociatia Heritage din Bucuresti si proiectarea filmului documentar „Apusul Aurarilor”, care va fi prezentat pe TVR Cultural duminica, 20 noiembrie, de la orele 16, in cadrul competitiei de filme documentare, despre care noi am mai scris.
Si in aceasta seara au continuat actiunile de strada ale activistilor campaniei „Salvati Rosia Montana”, avand ca scop constientizarea si o mai mare vizibilitate. In aceasta seara a avut loc in Piata Unirii din Cluj-Napoca „Sinuciderea in masa cu cianura pentru Rosia Montana”. Piesa de teatru a durat 13 minute.
- EDITORIAL4 zile ago
STRICT SECRET: In 22 noiembrie 1968, ora 4 dimineata, se pregatea invazia URSS asupra Romaniei. Ce a facut Ceausescu?
- PREMIILE RADAR DE MEDIA5 zile ago
PREMIILE RADAR DE MEDIA, EDIȚIA A-XV-A 2024 – START VOT! TU ALEGI CÂȘTIGATORII!
- EDITORIAL5 zile ago
Lista ofiţerilor numiţi la „strict secret” de fostul Ministru al Apărării Gabriel Oprea. Turcescu si MRU printre colonei
- Program TV3 săptămâni ago
Programul PRO TV săptămâna 26 august – 01 septembrie 2024
- Program TV2 săptămâni ago
Programul PRO TV săptămâna 02 – 08 septembrie 2024
- Program TV2 săptămâni ago
Programul HAPPY CHANNEL săptămâna 30 august – 05 septembrie 2024
- ENTERTAINMENT2 săptămâni ago
Daria Carinna vine cu o piesa peronalizata insotita de un videclip de exceptie – Vorba ta –
- Digital3 săptămâni ago
Post-Digital Extensions – tinerii artisti romani au parte de un circuit mentoral colaborativ la nivel international in Oulu, Finlanda
- Program TV3 săptămâni ago
Programul ANTENA STARS săptămâna 26 august – 01 septembrie 2024
- Grila de programe3 zile ago
Modificări urgente în grila de programe PRO TV. Ce emisiune nu se mai vedea
- Program TV2 săptămâni ago
Programul ANTENA 1 săptămâna 30 august – 05 septembrie 2024
- Monden2 săptămâni ago
Scandal de proporții la Antena 1. Două vedete s-au certat după emisiune. Așa ceva nu sa mai pomenit!
- Program TV7 zile ago
Programul HAPPY CHANNEL săptămâna 06 – 12 septembrie 2024
- AUDIENȚE TVo săptămână ago
AUDIENȚE TV Premiera Asia Express, lider de piață. Diseară, pe Drumul Zeilor: primul joc de amuletăal sezonului și cursa spre marea imunitate a primei etape
- AUDIENȚE TV2 săptămâni ago
VIDEO Meciul calificării FCSB în grupele Europa League, lider de audiență, aseară, la România TV. Vezi cum arată clasamentul
- Program TV3 săptămâni ago
Programul ACASA GOLD săptămâna 26 august – 01 septembrie 2024