Connect with us

Emisiuni

Părintele Dometie, stareţul de la Râmeţi, subiectul unui documentar din seria „Rezistenţa prin cultură”, la TVR 2

Published

on

TVR 2 difuzează sub genericul „Rezistenţa prin cultură”, duminică, 24 noiembrie, de la ora 16.00, documentarul „O viaţă minunată”, despre slujirea şi despre „vitregiile vremii” pe care le-a înfruntat părintele Dometie, stareţul Mănăstirii de la Râmeţi. Documentarul poate fi urmărit simultan online pe TVR+ şi va fi difuzat la TVR HD în aceeaşi zi, de la ora 17.00.

Documentarul realizat de Cristina Oancea aduce în lumină taine din viaţa celui pe care părintele Dumitru Stăniloaie îl numea „un erou al credinţei” şi pe care Mitropolitul Antonie Plămădeală îl considera ca fiind unul dintre cei „pe care poporul credincios i-a binecuvântat cu numele de Părinte”.

Părintele Dometie, pe numele său de mirean – Stelian, s-a născut la 13 octombrie 1924, în satul Mărculeşti, comuna Bălăneşti, judeţul Buzău, fiind unul dintre cei 12 copii ai familiei Manolache.

Tânărul Stelian şi-a dovedit dragostea de carte prin rezultate strălucitte în anii de studiu de la Seminarul Teologic din Buzău (pe care l-a absolvit în 1945), precum şi la Facultatea de Teologie din Bucureşti (studii pe care le-a finalizat în anul 1949), absolvind cele două instituţii de învăţământ ca şef de promoţie. Imediat după terminarea facultăţii, el pleacă la Mănăstirea Prislop, al cărei stareţ era pe atunci părintele Arsenie Boca. Aici este hirotonit preot şi, o lună mai târziu, tuns în monahism cu numele de Dometie.

În ciuda presiunilor, a ameninţărilor şi a tuturor piedicilor regimului comunist, părintele Dometie nu renunţă la visul de a întemeia o mănăstire de maici în Transilvania, devenind duhovnic al Mănăstirii Râmeţi în 1959. Nu numai viaţa părintelui Dometie este un exemplu de rezistenţă, ci şi povestea Mănăstirii Râmeţi, care a trecut, asemenea tuturor aşezămintelor şi obştilor monahale, printr-o adevărată vreme de prigoană, înainte, dar şi după reînfiinţarea sa, în plin regim comunist.

Comentarii

comments

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending