vineri, martie 29, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
    AcasăDigitalIndustria de PublicitateRMGC rănită mortal în ambiţiile proprii

    RMGC rănită mortal în ambiţiile proprii

    Roşia Montană/România, 13 decembrie 2013 – În 9 decembrie a fost organizat un referendum în câteva comunităţi care ar fi afectate de reînceperea activităţilor de minerit din judeţul Alba. În ciuda campaniilor agresive de PR ale RMGC şi în ciuda eforturilor disperate ale RMGC de a aduce oamenii la vot, compania canadiană nu a reuşit să îşi asigure suportul necesar pentru ca referendumul să fie validat. În condiţiile căderilor masive de zăpadă din toată România, prezenţa la vot cu 15% mai mare la alegerile parlamentare care s-au desfăşurat în aceeaşi zi, indică o neîncredere generală sau cel puţin un dezinteres faţă de RMGC.

    Campaniile de PR reprezintă de multă vreme instrumentul pe care RMGC l-a ales în încercarea de a-şi spăla imaginea pătată. Iată doar un exemplu: Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT) estimează că RMGC a cumpărat spaţiu publicitar în valoare de 1.04 milioane de euro doar în presa scrisă, în primele 6 luni din 2011, ceea ce îl face al treilea cel mai mare contractor de acest fel din România. Cheltuielile RMGC sunt comparabile cu cele ale Carrefour care, în aceeaşi perioadă, a cheltuit 1.02 milioane de euro. Totuşi, prezenţa RMGC în presa scrisă este redusă în comparaţie cu cea pe internet şi cu campaniile TV. Bugetele pentru acestea nu sunt cunoscute. Câteva  dintre spoturile TV ale RMGC au fost contestate cu succes în diverse ocazii de către organizaţii civice din România, datorită afirmaţiilor nefondate pe care le promovau.

    Referendumul a fost contestat de către organizaţii civice din România pe diverse temeiuri, precum anunţarea sa cu foarte puţin timp înainte de organizare, modul în care au fost alese comunităţile unde s-a desfăşurat referendumul, lipsa mijloacelor de informare pe care autorităţile ar fi trebuit să le asigure, lipsa spaţiului mediatic şi a celui rezervat dezbaterilor, necesar pentru o serie de discuţii obiective. Un alt temei pentru contestare este faptul că referendumul nu a fost legal. Potrivit celor 67 de observatori independenţi care au fost prezenţi în diverse secţii unde s-a votat pentru referendum, localnicii au fost supuşi unor presiuni disperate în scopul de a fi determinaţi să voteze cu RMGC. S-a organizat transport la scară largă, iar primarii localităţilor au făcut presiuni asupra localnicilor, determinându-i să voteze pentru RMGC.

    “După toate milioanele de euro cheltuite pentru operaţiunea de greenwashing a murdarului lor proiect minier, este uimitor pentru toată lumea să vadă că, în ciuda pretinsului ‚copleşitor sprijin local’ pentru RMGC, banii lor nu au reuşit să-i spele pe creier pe oameni în propriul lor teritoriu. Pentru cei cărora cultura noastră nu le este foarte cunoscută: absenţa de la vot este obişnuită în spaţiul balcanic post-comunist. Este unealta care le permite votanţilor să aleagă între rău şi rău şi nu are de-a face cu condiţiile meteo. Rezultatul acestui referendum înseamnă că voinţa poporului este mai puternică decât interesele private,” comentează Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.

    Devenită în timp cea mai mare campanie de mediu şi socială din România, Campania Salvaţi Roşia Montană reprezintă opoziţia faţă de proiectul minier de exploatare a aurului propus de compania Roşia Montana Gold Corporation (RMGC). Acest proiect ar presupune deschiderea celei mai mari mine de aur de suprafaţă din Europa, prin distrugerea Roşiei Montane şi a unei zone importante a Munţilor Apuseni.

     Asociaţia Alburnus Maior este iniţiatoarea Campaniei Salvaţi Roşia Montană. Asociaţia a fost fondată în anul 2000 de către locuitorii şi proprietarii din Roşia Montana care nu doresc proiectul minier peste casele, terenurile, bisericile şi cimitirele lor şi care pledează pentru o dezvoltare durabilă a zonei.

     Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este detinuta in proportie de 80% de Gabriel Resources (TSX:GBU), o companie miniera mica, fara experienta si resurse proprii si care doreste sa stramute localitatea Rosia Montana pentru a realiza cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa. 19,31% din actiuni sunt detinute de Minvest, o companie miniera de stat. Companiile miniere Newmont (NTSE: NEM), American Electrum Strategic Holdings LLC si American Paulson & Co. detin fiecare aproximativ 20% din actiunile Gabriel Resources. Inca de la inceputul sau, proiectul minei de aur a fost asaltat de controverse, probleme operationale si o opozitie vehementa la nivel local, national si international. 

    Salvati Rosia Montana

     

    Redactia Radar de Media

    Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

    Redactia Radar de Mediahttps://www.radardemedia.ro
    Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro
    ARTICOLE SIMILARE

    1 COMENTARIU

    1. mi se pare ca reprezentantul Alburnus Maior nu s-a uitat pe geam duminica, ca sa vada troienele si de 70 de cm,si nici pe cifrele de la referendum nu s-a uitat, cand tocmai in localitatea unde traieste, Rosia Montana, 80% din populatie a ales mineritul. Deci,cine face campanie murdara?

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    - Advertisment -spot_img

    Articole recente