Rolul avocatului într-un proces de moștenire și de ce acte ai nevoie

0
400
Reclame

La prima vedere, dezbaterea unei succesiuni este o procedură prin care, de regulă, notarul este cel care stabilește moștenitorii în cazul decesului unei persoane. Cu toate acestea, nu întotdeauna lucrurile se rezolvă atât de simplu, și se ajunge de multe ori și în instanța de judecată, caz în care este nevoie de prezența avocaților.

Cum se deschide succesiunea

Potrivit legislației din România, succesiunea se deschide fie în fața notarului, fie cu o acțiune în fața instanței de judecată. În acest ultim caz se solicită să se constate deschisă succesiunea după persoana care a încetat din viață. Dacă între moștenitorii acesteia nu există neînțelegeri, atunci varianta cu notarul public este cea mai bună soluție. În schimb, dacă lucrurile nu sunt prea clare, și există multe discuții, cel mai bine este să se apeleze la instanța de judecată. În acest caz, moștenitorii vor depune o cerere la Judecătoria în a cărei rază de competență se află și ultimul domiciliu al persoanei decedate.

Cerere de deschidere a succesiunii

În termen de un an de la deces trebuie acceptată moștenirea, dar succesiunea poate fi deschisă oricând după această perioadă. Cererea de deschidere a succesiunii despre care aminteam mai sus poate fi depusă de oricare dintre moștenitori, și în cazul în care se apelează la dreptatea dată de instanță, ceilalți moștenitori devin pârâți, iar cel care a formulat cererea este numit reclamant. În ambele cazuri se recomandă să se apeleze la avocați specializați în această problemă, pentru ca totul să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Acte necesare

Indiferent dacă se apelează la un notar public sau la instanța de judecată, cel care depune această cerere de succesiune trebuie să demonstreze că este, într-adevăr, succesorul persoanei care a încetat din viață. În ambele cazuri trebuie să fie prezentate obligatoriu anumite acte, respectiv: certificat de naștere, certificate de deces, dovada că a acceptat moștenirea, un testament autentic sau olograf, dar și orice alt act din care îi rezultă calitatea de successor.

Când intervine avocatul

După cum aminteam mai sus, rolul avocatului intervine atunci când această problemă se mută în instanța de judecată, când avem de-a face cu pârâți și reclamanți, și fiecare parte încearcă să demonstreze că dreptatea îi aparține.

Există un testament. Se mai face succesiune?

Dacă în alte țări există practica de a lăsa un testament, românii nu par prea amatori de așa ceva. Cazuri totuși există, așa că apare întrebarea de mai sus: dacă există un testament, mai este făcută succesiunea? Răspunsul este cu siguranță unul afirmativ, iar în instanța de judecată se va ține cont de testament, pentru că este considerat ultima dorință a persoanei care a încetat din viață. Cotele de moștenire vor fi stabilite pe baza lui. Cu toate acestea, nu de puține ori tocmai acest testament este atacat de ceilalți moștenitori, care sunt de părere că au fost nedreptățiți.

Dacă rudele nu vor, cum se face succesiunea?

În acest caz, există o singură variantă, respectiv să se apeleze la un avocat specializat în așa ceva, care să deschidă dezbaterea moștenirii în instanța de judecată. Da, există posibilitatea ca unele părți să renunțe la ceea ce li se cuvine, ceea ce înseamnă că restul de moștenitori au parte de o nouă împărțire a averii celui care a încetat din viață.

cotele de mostenire pe baza lui.

Ce se întâmplă când un moștenitor nu poate fi contactat?

Dacă din varii motive unul sau mai mulți moștenitori nu mai pot fi contactați și nu se mai știe nimic despre ei, ceilalți pot cere decăderea lui din această calitate. Cel mai bine este să apelezi la un avocat specializat în succesiuni moșteniri pentru a primi exact informațiile de care ai nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.