Connect with us

BAZAR

România, ascultă 5 minute de muzică clasică!

Avatar

Published

on

Din 1 şi până în 31 octombrie, 5 minute de muzică clasică pot fi ascultate în spaţii neconvenţionale din întreaga Românie: hipermarketuri, mall-uri, librării, şcoli, muzee, graţie unei campanii Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz.

Ediţia din octombrie a proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică aduce şi mini-recitaluri live ale violoncelistului Răzvan Suma în patru mall-uri din ţară, ca parte a turneului Vă place Brahms?

Răzvan Suma se va afla în 7 octombrie la Palas Mall din Iaşi, în 9 octombrie la Iulius Mall Suceava, în 14 octombrie la Iulius Mall Timişoara, iar în 16 octombrie, la Iulius Mall Cluj.

Ascultă 5 minute de muzică clasică este o campanie iniţiată de Radio România Muzical cu scopul de a aduce muzica clasică cât mai aproape de publicul larg. Campania a ajuns la a şaptea ediţie, fiind primită cu succes şi mult interes de public la ediţiile precedente, desfăşurate de două ori pe an începând din 2010.

Principiul campaniei este simplu: difuzarea a cinci minute de muzică clasică, zilnic, în cât mai multe spaţii neconvenţionale, altele decât sălile de concert, acolo unde afluxul de public/vizitatori este mare. De asemenea, zilnic piesa zilei din campania Ascultă 5 minute de muzică clasică poate fi ascultată şi la Radio România Muzical, dar şi în reţeaua Radio România Regional.

Proiectul are ca principală ţintă familiarizarea, mai ales a publicului tânăr, cu sonorităţile muzicii clasice. Anul acesta, ca element de noutate, proiectul se bucură de o importantă dezvoltare graţie colaborării cu unităţi de învăţământ de pe întreg teritoriul României, ceea ce înseamnă că un număr considerabil dintre elevii României vor putea asculta muzică clasică în pauzele dintre ore sau la orele de dirigenţie sau muzică.

Comentarii

BAZAR

Basmele copilăriei reinterpretate într-o manieră originală

Avatar

Published

on

            Poveştile sunt printre cele mai frumoase amintiri ale copilăriei. Adormim pe cititul mamei, apoi noi încercăm să descifrăm fascinanta lume a cărţilor, iar când suntem mari putem ajunge chiar să le creăm. Aşa face şi Woo Na Young, o talentată artistă din Coreea de Sud, care a dat basmelor o nouă dimensiune grafică.

 

Cunoscută după pseudonimul Obsidian printre fanii jocurilor video, ea a avut multe colaborări de succes cu diferite companii din domeniu. Însă pe lângă realizarea graficii personajelor din lumile virtuale,  Woo Na Young a uimit internetul cu reinterpretarea basmelor universale, într-o manieră inedită. Artista a transpus poveştile clasice ale copilăriei, inclusiv cele marca Walt Disney, în imagini spectaculoase cu elemente specifice culturii tradiţionale coreene. Vă invităm să urmăriţi o mini galerie de poveste, cu un design unic.

 

Aici o avem pe Albă-ca-Zăpada, alături de animalele pădurii. Ea are aceeaşi piele albă şi păr negru ca abanosul, doar că poartă un frumos hanbok, adică costumul tradiţional coreean.

 

Poate că acum este brunetă şi are două codiţe împletite, dar Alice îl urmăreşte tot pe iepuraşul alb şi grăbit, în Ţara Minunilor. El nu poartă joben şi un ceas de buzunar în stil occidental, ci o pipă şi o pălărie ca nobilii dinastiei Joseon (Coreea de Sud).

 

Crăiasa Zăpezilor este la fel de fermecătoare, asemeni unei mari regine din perioada străvechilor regate din istoria Coreei. Kay, băiatul pe care îl ţine captiv, este şi el adaptat culturii orientale, prin hainele specifice tinerilor învăţaţi.

 

Pentru basmul nemuritor Frumoasa şi Bestia, talentata artistă a pregătit două variante. Dacă prima este mai uşor de recunoscut, în cea de-a doua imagine, Prinţul din poveste ia forma unui tigru. Acest animal se regăseşte deseori în poveştile din folclorul coreean, la fel cum la noi, în basmele populare sunt ursul, lupul sau vulpea.

 

Lebedele şi prinţesa lor sunt elegante, iar desenul seamănă cu o pictură antică, de pe un paravan din îndepărtata Asie.

 

Mica Sirenă trăieşte tot în oceanul infinit, însă poartă un hanbok în culorile personajului original, adică verde şi roşu. Imaginea caracatiţei rele este înlocuită cu cea a unei curtezane fermecătoare, în costum purpuriu.

 

Broscoiul ştrengar vrea să-i fure un sărut Prinţesei, temătoare de înfăţişarea lui. Hainele ei sunt diferite, au epoleţi frumoşi brodaţi şi îi reflectă rangul nobil. Părul împletit cu podoabe era purtat doar de către tinerele necăsătorite, un alt element specific culturii coreene.

 

Chiar dacă a încercat să se ascundă acoperindu-şi capul cu pelerina ei cea roşie, lupul tot a găsit-o pe Scufiţă. Doar că în acest caz, lupul este un tânăr misterios ce poartă cu el un evantai. Poate că nu este totuşi atât de periculos.

 

            Copilăria este un adevărat univers, plin de culoare şi imaginaţie. Cea mai frumoasă perioadă a vieţii rămâne o sursă de inspiraţie, unde creativitatea nu are limite. Şi să nu uităm că cele mai deosebite poveşti sunt create tot de copii, chiar dacă acum au devenit adulţi.

 

 

Comentarii

Continue Reading

Film

Filmele româneşti de colecţie revin la Digi24. Premiere şi redifuzări începând de sâmbăta aceasta

Avatar

Published

on

            După o pauză de două luni, capodoperele cinematografiei românești revin la Digi24  în fiecare sâmbătă, de la ora 23:00. „De ce bat clopotele, Mitică?” (redifuzare), „Dincolo de nisipuri” (premieră), „Profetul, aurul și ardelenii” (premieră) și „Secretul lui Bachus” (redifuzare) sunt primele patru filme care se vor vedea, la o calitate deosebită, pe Digi24.

 

            În acest weekend revedem „De ce trag clopotele, Mitică?”, singurul film românesc cenzurat chiar înainte de a fi finalizat. Producţia din 1981 a fost confiscată și încuiată în beciul Casei Scânteii, în așteptarea unei a doua vizionări care însă nu s-a mai întâmplat. Premiera filmului a avut loc abia zece ani mai târziu, odată cu schimbarea vechiului regim.

            „Noi trăim într-o stare de carnaval perpetuu”, spunea regizorul filmului, Lucian Pintilie. Tocmai această perspectivă l-a apropiat pe regizor de Caragiale, iar piesa D’ale carnavalului” este cea care a inspirat scenariul filmului. Din distribuție fac parte mari actori ca Victor Rebengiuc (Pampon), Mariana Mihuț (Mița), Petre Gheorghiu (Crăcănel), Tora Vasilescu (Didina), Gheorghe Dinică (Nae), Mircea Diaconu (Iordache), Ștefan Iordache (Mitică), dar şi Florin Zamfirescu, Ștefan Bănică, Tamara Buciuceanu și Ovidiu Schumacher.

            „Dincolo de nisipuri” (1974), în regia lui Radu Gabrea poate fi văzut în premieră la Digi24, pe 6 iunie, de la ora 23:00. Scenariul capodoperei este adaptarea romanului „Îngerul a strigat” scris de Fănuș Neagu. Nici acest film nu a scăpat de cenzură, fiind întâi scos din programul cinematografului Scala din București chiar în ziua premierei și mai apoi interzis.

Discuțiile despre mesajul filmului au fost reluate în toamna anului 1973, când s-au cerut schimbări. Se dorea „clarificarea mesajului filmului, definirea socială a personajelor, pentru a evita impresia de acţiune anarhică a maselor ţărăneşti”. Un an mai tărziu, filmul a avut premiera, iar la puțin timp, regizorul a cerut să se prezinte la Festivalul Internațional de la Cannes. Însă filmul a fost din nou interzis, asta până în 1990.

            „Profetul, aurul și ardelenii” din 1978, regizat de Dan Pița, este primul film din trilogia western „Ardelenii” care mai cuprinde alte două pelicule: „Artista, dolarii și ardelenii” (1980) și „Pruncul, petrolul și ardelenii” (1981). Primul film va fi difuzat în premieră la Digi24, sâmbătă, 13 iunie, de la ora 23:00.

Traian și Romulus Brad, tineri din Poplaca, se duc în America să-l caute pe Ion, fratele lor. În Cedar City, ei descoperă că Ion era acum John Brad și nimeni altul decât un pistolar faimos, care-i apăra pe căutătorii de aur de autoritățile corupte ale orașului. Filmările seriei au avut loc în Cheile Zărneștiului, Cheile Râșnoavei și în Munții Măcinului, deoarece se considera că peisajele de acolo chiar păreau inspirate din Vestul Sălbatic. Filmul este pe locul 13 în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile.

            „Secretul lui Bachus” (1984), în regia lui Geo Saizescu, va fi difuzat pe 20 iunie, de la ora 23:00, la Digi24. Dosarul „Vinul” sau cazul Gheorghe Ștefănescu din anii ’60, a urmărit arestarea unui gestionar de depozit de vinuri, acuzat de delapidare, contrafacere și diluare de băuturi. Subiectul filmului satirizează identificarea și distrugerea rețelei infracționale organizate în jurul lui Ștefănescu, nea Bachus sau Bumbescu în film. Din distribuție mai fac parte Emil Hossu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Jean Constantin, Horațiu Mălăele și Ileana Stana Ionescu. „Secretul lui Bachus” se află pe locul 21 în topul filmelor Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România, cu peste 5,6 milioane de spectatori.

Comentarii

Continue Reading

Film

Îndrăgitul elefănțel „Dumbo” vine la Film Now de Ziua Copilului

Avatar

Published

on

            Pe 1 iunie, de la ora 20:00, Film Now încununează ziua dedicată celor mai tineri dintre telespectatorii săi cu un clasic repovestit. Îndrăgitul elefănţel Dumbo ne poartă în aventură, aplaudând diferențele dintre noi și dând aripi visurilor. Un clasic al copilăriei de la Disney din 1941, e transformat în regia lui Tim Burton într-o superproducție ce adună în rolurile cheie o mulțime de vedete.

 

            Colin Farrell îl interpretează pe Holt Farrier, o fostă stea a circului, acum veteran și invalid de război. El și cei doi copii ai săi îl primesc în grijă pe Dumbo, elefănțelul cu urechi mult prea mari, pe care toată lumea îl ia în râs. Dar când se descoperă că micul elefant poate zbura, Dumbo devine rapid atracția spectacolului, iar circul lui Max Medici (rol jucat de Danny DeVito) își revine spectaculos.

Succesul ajunge însă la urechile unui important om de afaceri, V.A. Vandevere (Michael Keaton), care îl ia pe Dumbo pentru parcul său de distracții, Dreamland. Acolo, elefănțelul devine vedetă într-un număr acrobatic alături de o artistă aeriană fermecătoare, în interpretarea actriţei Eva Green. Totuși, locul se dovedește a nu fi un tărâm al visurilor şi un pericol mare îl pândește pe Dumbo, iar cei care îl iubesc trebuie să facă tot posibilul să îl salveze.

Până la întâlnirea cu drăgălaşul Dumbo, celor mici, dar și celor mai mari cărora le e dor de copilărie, Film Now le aduce animaţia „Up” (Deasupra tuturor”). Începeţi ziua de la 8:45, cu o călătorie plină de aventuri într-o casă zburătoare. Imediat după, de la ora 12:35, postul de televiziune vă invită să urmăriţi un alt clasic de poveste, „Mary Poppins Returns” (Mary Poppins revine”), cu Emily Blunt în rolul dădacei care a fermecat generații întregi.

Comentarii

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending

google.com, pub-4886972132153269, DIRECT, f08c47fec0942fa0