Connect with us

A-Z NEWS

Romania te iubesc: Umami – gustul care predomină industria alimentară

Published

on

Reclame

Duminică, 2 mai, în cadrul unui reportaj spectaculos marca România, te iubesc!

Cui nu-i place să mănânce şi mai ales să mănânce ceva bun? Din păcate, tocmai faptul că oamenii sunt adevăraţi sclavi ai gustului a făcut posibilă dezvoltarea unei adevărate industrii, în care orice gust natural poate fi creat în laborator, nu fără riscuri însă. Duminică, la România, te iubesc! corespondentul Ştirilor Pro Tv Anca Nastasi prezintă o anchetă surprinzătoare despre cum industria alimentară a ştiut să speculeze legal plăcerea gustului.

„Vinovaţi” de acest lucru sunt câţiva cercetători japonezi care au descoperit „umami”, cel de-al cincilea gust uman, pe lângă cunoscutele acru, dulce, sărat şi amar. În japoneză, „umami” înseamnă deliciu, savoare, iar corpul uman este dotat cu receptori pentru acesta. Poate că industria alimentară nu ar fi arătat însă aşa cum este ea astăzi dacă înginerii chimişti japonezi nu ar fi reuşit încă de acum 100 de ani să izoleze substanţa care dă savoare: acidul glutamic. Şi de aici şi până la gustul care astăzi se vinde la sac nu a mai fost decât un pas, pentru că odată sintetizat chimic, monoglutamatul de sodiu este folosit în toată industria alimentară mondială. Grav este însă faptul că acest aditiv transformă resturile alimentare pe care orice gospodină le-ar arunca la gunoi în parizer, pateu sau tocătură fast-food. Consecinţele acestui lucru sunt însă şi mai grave. Oamenii au ajuns să consume hrană fără valoare nutriţională, se îngraşă excesiv pentru că, tocmai din cauza gustului delicios nu se mai pot opri din mâncat şi din ce în ce mai multe boli sunt puse pe seama alimentaţiei nesănătoase.

Ce-i drept, posibilitatea de a mânca sănătos nu este la îndemâna oricui, de vreme numai în Uniunea Europeană sunt omologaţi şi acceptaţi 317 aditivi alimentari care asigură nu doar gustul irezistibil al alimentelor, ci şi termenul de valabilitate uriaş. Piaţa mondială a acestora a ajuns în anul 2009 la fabuloasa sumă de 13,60 miliarde de euro.

Anca Nastasi a vrut să afle şi ce au de spus fabricanţii de alimente,s însă opt din cei mai mari producători de mezeluri din România au refuzat accesul echipei de la România, te iubesc! atunci când au aflat care este subiectul reportajului. „Vă vom introduce în depozitele importatorilor de aditivi alimentari, de E-uri, unde veţi vedea că gusturile se vând la sac şi la canistră: gust de pui, de friptură, de tiramisu, de parmezan sau de ou, fiindcă orice gust se poate imita perfect prin chimie. Veţi vedea cum sunt injectate cărnurile ca să fie mai mari şi mai atrăgătoare şi ce alergii noi au apărut din cauza mâncărurilor procesate. Care sunt pericolele care ne pasc mâncând atâtea chimicale şi ce şanse avem să mai cumpărăm vreodată ceva natural, cum rămâne cu dreptul fundamental al omului de a şti ce mănâncă şi obligaţia omului de ştiinţă de a spune adevărul despre industria alimentară, chiar dacă adevărul este neplăcut?”, a mărturisit Anca Nastasi.

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending