Rosia Montana, din nou in discutiile CNA, in urma unor noi reclamatii!
Connect with us

ALL MEDIA

Rosia Montana, din nou in discutiile CNA, in urma unor noi reclamatii!

Published

on

La două luni după ce membrii Consiliului Național al Audiovizualului au interzis toate spoturile care promovau mineritul în Rosia Montana, ieri, forul a reluat discuția privind noile reclame ale proiectului RMGC.

Consiliul Național al Audiovizualului a primit aproximativ 100 de reclamații, de la momentul deciziei CNA de a interzice campania de promovare a mineritului la Roșia Montană (15 octombrie). Mai mult de jumătate dintre acestea se referă la noile spoturi “cu grafice desenate” ale RMGC, conform Pagina de media.

Telespectatorii se declară nemulțumiți de faptul că au reapărut spoturile care promovează proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană și de faptul că cifrele prezentate (legate de locurile de muncă, beneficiile economice ale României) sunt de natură înșelătoare.

Pe de altă parte, Consiliul Român pentru Publicitate (RAC) spune că aceste reclame nu încalcă prevederile Codului de Practică în Publicitate.

Comitetul RAC, reunit pe 6 decembrie, a analizat trei spoturi (Cum va fi protejat mediul? Cât câștigă România? Cât de sigur va fi barajul?), pe baza unor sesizări ale consumatorilor. Consiliul Român pentru Publicitate și CNA au un parteneriat, în baza căruia RAC oferă Consiliului un punct de vedere pe cazurile semnalate.

La discuțiile de ieri de la CNA a participat și un avocat din partea RMGC, care a pledat în fața membrilor că aceste spoturi “nu conțin informații înșelătoare”.

“RAC și-a exprimat acordul că aceste spoturi sunt în conformitate cu reglementările legislației audiovizualului”, a spus avocatul RMGC, în fața membrilor CNA, la începutul pledoariei sale.

Acesta a menționat că Roșia Montană Gold Corporation a apelat și la serviciul de copy advice al RAC, înainte de a realiza spoturile.

“Spoturile prezintă niște date reale, matematice, nu este vorba de încălcarea dreptului la replică”, a mai spus avocatul RMGC.

“Spoturile de la această companie sunt fără precedent. Au fost si alte companii care au facut investitii in România, dar nu ș-au promovat în felul acesta. (…) Afirmați că se vor crea mii de locuri de muncă. In cifrele date tot de Gold Corporation, la începutul promovării acestui proiec, era vorba de sute de mii de locuri de muncă. (…) Nu mă surprinde că sunt reclamatii de la oameni care se întreabă de unde vin aceste sume (cifrele privind locurile de muncă și investițiile RMCG în România)”, afirma Christian Mititelu, membru CNA.

“Aceste cifre sunt preconizate după începerea exploatării. Cifra nu este atât de exactă, pentru că se face referire la milioane de euro. O prezentare mai exactă nu ar fi posibilă … Dar aceste spoturi fac trimitere pe site-ul RMGC, unde se găsesc informații mai detaliate”, sustine avocatul RMCG.

Pentru a-și susține afirmațiile, avocatul RMGC a invocat mai multe “studii ale companiei de exploatare mineră“.

Consiliul Național al Audiovizualului l-a audiat pe avocatul RMGC, a luat la cunoștință punctul de vedere trimis de RAC, dar nu a luat nicio decizie, din lipsă de covrum. Decizia în privința acestor spoturi va fi luată, cel mai probabil, în prima ședință a CNA din 2014.

 

 

Comentarii

comments

Advertisement
3 Comments

3 Comments

 1. Dumitrita

  6 ianuarie 2014 at 13:16

  Romania are nevoie de investitii! Incetati sa mai puneti bete in roate investitorilor straini si dati drumul mineritului la Rosia Montana.

 2. domin

  6 ianuarie 2014 at 11:40

  Nu mai aveti alte subiecte de discutat decat ROSIA MONTANA?Ne-am saturat de atata asteptat….dati drumul la proiect…..

 3. Catalin Popa

  19 decembrie 2013 at 14:30

  Se pare ca sunt bine platiti opozantii sa tot faca reclamatii…nu am vazut sa fie reclamata pasta de dinti sau companiile de telefonie mobila care scriu mic, mic, mic de tot jos conditiile in care acorda anumite privilegii…nici ca detergentii sunt periculosi pentru sanatate, etc
  Nu gasiti nimic altceva sa reprosati, faceti reclamatii!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PREMIILE RADAR DE MEDIA

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending