Connect with us

Film

Sâmbăta aceasta „Grăbeşte-te încet !”, dar nu şi la comedie pe TVR 1. Actorul Radu Gheorghe povesteşte cu bucurie întâmplări din culisele filmului

Avatar

Published

on

            TVR 1 difuzează sâmbătă, 8 august, de la ora 21.10, filmul „Grăbeşte-te încet !”, în regia lui Geo Saizescu. Cu această ocazie, actorul Radu Gheorghe, care interpretează în film rolul lui Bebe Ciupercuţă, povesteşte cu mare drag despre întâlnirea cu marii actori din distribuţie, despre rolul său, dar şi multe lucruri amuzante din culise.

 

Din distribuţie fac parte nume importante ale scenei româneşti ca Tamara Buciuceanu Botez, Dem Rădulescu, Cornel Vulpe, Stela Popescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Sebastian Papaiani, Nicu Constantin, Ileana Stana-Ionescu. Cu umor și ironie, filmul poartă titlul proverbului latin, „Grăbește-te încet !” (Festina lente) şi ne îndeamnă să ne aplecăm asupra unor principii importante de viață: sinceritatea şi dragostea. Pelicula prezintă pățania directorului Dumitraşcu (Dem Rădulescu), un om onest, dar veşnic grăbit, care accidentează un tânăr aiurit, ce mergea pe mijlocul străzii (interpretat de Radu Gheorghe). După ce, iniţial, fuge de la locul faptei, şoferul se întoarce, dar nu-şi mai găseşte victima. Ca din senin, tânărul accidentat reapare în viaţa eroului, bulversându-i familia cu încurcături comico-sentimentale.

 

„Să fii partenerul unora dintre cei mai mari actori ai tuturor timpurilor nu a însemnat doar o imensă bucurie, ci un adevărat curs de actorie de film pe care l-am luat !”

„Distribuindu-mă în filmul Grăbeşte-te încet !, Geo Saizescu mi-a oferit şansa  să joc lângă unii dintre cei mai mari actori ai perioadei aceleia şi, poate, unii dintre actorii cei mai mari ai tuturor timpurilor.” […]

 

„Era cât pe ce să rămân cu porecla Fifi…”

„Nici nu ştiam că am acest nume în film… Bebe Ciupercuţă… pentru că în dialogurile mele cu actorii nu s-a pomenit numele meu din film. Sigur, în scenariu era, mi-am învăţat rolul, dar mi-a ieşit din minte, nu se pomenea numele meu în film. În amintirile mele au persistat şi persistă ce au remarcat spectatorii: era cât pe ce să rămân cu porecla FIFI… şi asta pentru că era foarte sonor în film, într-una dintre replicile mele (care se repeta), îi spuneam actriţei Tania Filip, parteneră în film, „Fii cuminte, fii cuminte!”, iar unii dintre spectatori au asociat numele acesta, Fifi, cu năzdrăvăniile globe-trotter-ului care şi-a propus să înconjoare pământul mergând pe jos. […]

„Iar asta mă cam încurca, pentru că sărisem peste lecţia cu pupatul ! Mi-a scos peri albi turnarea scenei…”

„[…] Pentru mine, sărutul era şi rămâne un act intim, pe care nu îl filmezi şi în niciun caz la anunţul: fiţi atenţi, acum !, iar eu mă pup la comandă cu domnişoara asta… sau cu doamna sau cu cine e necesar şi veniţi să vedeţi ! Nu, nu veniţi să vedeţi nimic, deloc ! Rămâneţi acasă unde sunteţi ! Eu mă pup cu ea în parc sau acasă, sau într-un loc intim, în care ne exprimăm sentimentele de dragoste… Se spune că sărutul e o promisiune pentru mai mult ! E, păi ce facem ? Filmăm şi mai mult ? Acesta a fost chinul meu ca actor în acea perioadă: să fiu socotit june prim şi asta pentru că, mai devreme sau mai târziu, trebuia să pup fata, partenera. Iar în acest film, partenera mea, Tania Filip, a trebuit să suporte sărutul meu, dar sper că ea a reuşit să se transpună mai bine în pielea personajului… Deşi o iubeam în film, totul era perfect până la faza cu pupatul… Mi-a scos peri albi turnarea scenei ! Din fericire, a fost doar un singur pupat şi, mă rog, poate câteva duble, şi oricum, în rolul globe-trotter-ului, o tăiam repede de acolo, plecam”.

 

Întâlnirile cu actorii din Grăbeşte-te încet, frumoase prietenii profesionale

Radu Gheorghe se cunoştea cu mai toţi actorii din distribuţia filmului, dar nu este timp să te bucuri de aceste întâlniri în măsura în care ţi-ai fi dorit: „Ne ştiam din teatru cu majoritatea actorilor, eu îi cunoşteam din teatru, şi ei începuseră să mă cunoască drept un cal breaz, care face tot felul de comedii, care plac publicului, jucam deja la Naţional. De exemplu, cu Dem Rădulescu, am avut în film o relaţie care a consolidat colaborarea profesională pe care o aveam din Teatrul Naţional. Cu Tania Filip – cu care atunci ne-am cunoscut ca actori, o relaţie foarte bună pe platourile de filmare, iar după filmări, s-a consolidat o frumoasă prietenie profesională. Iar cu Tamara Buciuceanu, am dezvoltat o relaţie profesională specială, eu am propus organizatorilor şi împreună am făcut un turneu în Statele Unite.

Dar din păcate, în timpul filmărilor, nu ai timp, nu reuşeşti să te bucuri de relaţiile astea, vine machiajul, trebuie să intri repede în pielea personajului într-un timp foarte scurt, să îi găseşti personajului cele mai importante trăsături şi să i le pui în valoare, să iasă ceva credibil. În teatru e altfel, ai mai mult timp, o lună, poate două să tot exersezi personajul şi să interacţionezi cu ceilalţi colegi”. […]

 

Radu Gheorghe, un globe-trotter în propria viaţă, la fel ca personajul său din comedia Grăbeşte-te încet !

„Bebe Ciupercuţă mi s-a potrivit ! Poate nu atât numele, cât caracterul personajului, felul lui de a fi. Şi eu, ca şi personajul interpretat în film, eram un globe-trotter, nu ocoleam pământul, ci încercam să îl parcurg. […] Şi eu, ca şi personajul meu, eram firi sportive: caiac, înot, windsurf, călărie, unele dintre ele făcute cu mult entuziasm în Institutul de Teatru.  Acum pot recunoaşte că plecam de la socialism ştiinţific şi mă duceam la călărie sau la bazinul de înot. Orice era mai bine decât teorie. Toate acestea, alături de simţul umorului, pe care îl moştenesc din familie, consolidat apoi în întâlnirea cu mari actori, în filmele în care am jucat, m-au recomandat pentru acest rol. […]

„Dacă nu abordam cariera artistică, poate eram și eu pe lângă Patzaichin – el canoist, eu caiacist…”

„Eu fiind din Tulcea, vă dați seama că, vrând-nevrând, am avut o viață sportivă. Unchiul meu m-a aruncat în apă de când eram mic, el fiind lângă mine. Zice: „Acum, înoată!”, până la urmă, am înotat, de frică, de ne-frică, din prima zi. Am înotat și, Dunărea fiind acolo, asta era, asta făceam, și distracția, și sportul nostru de zi cu zi. […]

Dacă nu abordam cariera artistică, poate eram și eu pe lângă Patzaichin – el canoist, eu caiacist. Dar n-a fost să fie așa. Am făcut școala de muzică din clasa I, la vioară, și până la urmă nici vioară n-am făcut, că mi-a fost inoculat microbul teatrului și zic: „Dom’le, încerc și eu o dată. Dacă e, să nu trăiesc cu un cui în suflet că n-am încercat. Asta îmi place”. În definitiv – mi-am zis eu atunci, adolescent fiind – în teatru, poți să folosești muzica, poate e un atu important să cunoști și un instrument, să poți să cânți, pe când în muzică nu te apuci să faci comedie acolo, la vioara a treia… să începi „da’ eu mai știu un banc, stați, opriți puțin Simfonia a V-a, știu eu una mai bună!”. Iar calculul lui, până la urmă, a funcționat: „Cum-necum, i-am păcălit pe cei din comisie – comisia fiind Sanda Manu și Octavian Cotescu, cei care m-au luat sub aripa lor ocrotitoare ca pedagogi, m-am dus la clasa Sanda Manu și am jucat și în clasa paralelă, Octavian Cotescu – așa că am trecut ușor de la sport la muzică și, până la urmă, la teatru, unde iată că mi-au folosit toate, și pasiunea mea de sportiv, până acum”.

 

„Dar uneori vântul suflă din spate şi poate te împinge unde trebuie !”

[…] Mulțumesc lui Dumnezeu, sunt fericit că am apucat să joc în Grăbeşte-te încet !, un film care a rezistat în timp, mă bucur privind la colegii mei, mulți dintre ei dispăruți acum, de la care am învățat meserie – știți că se spune că meseria de actor se învață toată viața. Și trebuie să recunosc că încă învăț, atât de la mai marii actori ai noștri, cât și de la cei mai tineri. Practic în continuare meseria de actor, atât cât pot și mă ajută Dumnezeu.

Vă invit să vedeți spectacolul „Ludwig, Niccolo & Jo”, un spectacol de divertisment teatral și muzical, în care sunt trei actori – eu, colegul meu de la Teatrul Bulandra, Mihai Bisericanu și mai tânăra noastră parteneră, actriță și ea, Georgeta Ciocârlan. Vom juca în parcul Muzeului Cesianu, pe Calea Victoriei 151, pe 20 august, la ora 20.00. În aer liber, păstrând distanța fizică – doi metri în stânga, în dreapta, în față, în spate – dumneavoastră, ca spectatori, veți fi feriți de orice contact, vi se va lua temperatura la intrarea în grădină, e de preferat să aveți măști, totuși, că sunt actori știrbi, care scuipă (dar nu la așa mare distanță), sper să fie timp frumos… Dar noi să fim sănătoși ! Eu am să vă rog din când în când, dacă veți purta mască, să scoateți masca, să văd dacă râdeți sau plângeți; dacă râdeți, continuăm și vom continua așa, cu voie bună, trecând pandemia și măcar să rămânem sănătoși la cap. Vă mulțumesc și vizionare plăcută sâmbătă, la TVR 1 !”

 

Comentarii

Film

Delia va interpreta vocea unuia dintre personajele „Aventurile Fraților Urși: Filmul”

Avatar

Published

on

             Cartoon Network lansează sâmbătă, 21 noiembrie 2020, de la ora 17.20, „Aventurile Fraților Urși: Filmul”. Grizz, Panda și Ursul Polar pornesc într-o nouă peripeție unde vor depăși obstacole și își vor face prieteni noi. Vocea unuia dintre personaje va fi dublată de către Delia Matache. Celebra cântăreață va interpreta replicile văcuţei melodramatice. Personajul ei se întâlnește cu frații urși care au rămas pe drumuri din cauza unui accident de mașină și îi invită la o petrecere a animalelor faimoase pe internet.

 

În momentul în care pasiunea celor trei frați urși pentru camionete cu mâncare și videoclipuri virale iese de sub control, aceasta intră sub atenția amenințătorului agent Trout de la Controlul Faunei Sălbatice. Trout își face o misiune din a-i separa pe cei trei frați unul de altul și a restabili „ordinea naturală”. În fața acestei amenințări, Grizz decide că există un singur lucru pe care îl pot face – să se mute în Canada!

 

Cei trei frați pornesc într-o aventură extraordinară care-i va conduce către prieteni noi, numeroase pericole, dar și petreceri fantastice. Însă, cel mai important pe durata acțiunii „Aventurile Fraților Urși: Filmul”, cele trei personaje își vor aminti felul în care s-au întâlnit și au devenit frați, astfel încât să își țină familia unită.

„E un desen plin de aventură, presărat cu umor și situații care mai de care, deci nu este de ratat. Momentele preferate în care mi-am oferit vocea personajului meu sunt atunci când vaca melodramatică e ba puțin ironică, ba puțin înțepată. Mi se pare că arată că are personalitate”, a spus Delia într-un interviu recent după o sesiune de înregistrări.

 

Fanii acestui serial mai au parte de o surpriză, deoarece Cartoon Network anunță deja un nou film cu frații urși: „We Baby Bears”. Filmul va fi lansat în primăvara lui 2021 și va urmări călătoriile celor trei frați din perioada copilăriei. Folosind o cutie magică, frații ursuleți călătoresc prin mai multe lumi de poveste unde își fac noi și noi prieteni. De fiecare dată aceștia trebuie să decidă: să rămână aici ori să plece mai departe în căutarea unui loc pe care să-l poată numi „acasă”.

 

Aventurile Fraților Urși este o producție a Studiourilor Cartoon Network, creat de Daniel Chong, împreună cu Manny Hernandez drept producător executiv. De la debutul său în 2015, serialul Aventurile Fraților Urși a fost distins cu numeroase primii, incluzând aici BAFTA Children’s Award, Premiul Juriului pentru cel mai bun serial TV la Festivalul Internațional de Film de Animație de la Annecy și mai multe premii Annie.

 

Nu rata un film plin de aventuri sâmbătă, 21 noiembrie 2020, de la ora 17.20, doar la Cartoon Network.

 

 

 

Comentarii

Continue Reading

Film

TVR 2 a pregătit un weekend aniversar Nikita Mihalkov, la 75 de ani

Avatar

Published

on

            Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale de succes: Bărbierul din Siberia, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii  şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni (duminică, la Filmul de Artă).

 

Sâmbătă, 24 octombrie, de la ora 20.10, urmăriţi prima parte a unei adevărate capodopere cinematografice: Bărbierul din Siberia, un film artistic cum numai Nikita Mihalkov poate face (partea a doua este programată sâmbătă, 31 octombrie). Decoruri de poveste, fast şi glorie, tradiţii şi reguli nescrise, toate acestea sunt fundalul unei poveşti de dragoste în Rusia sfârşitului de secol XIX. Filmul difuzat în două părţi este o coproducţie Rusia, Franţa, Italia din 1998 şi îi are în rolurile principale pe Julia Ormond, Oleg Menşikov, Richard Harris. Din distribuţie face parte şi regizorul Nikita Mihalkov care joacă rolul Ţarului Rus Alexandru al III-lea.

Acţiunea începe în Springfield-SUA, 1905. O mamă îi scrie fiului ei, elev la o prestigioasă academie militară americană, pentru a-i dezvălui secretul bine păstrat al naşterii sale… În 1885, americanca Jane Callahan călătoreşte în Rusia, ca asistentă a excentricului inginer Douglas McCracken, inventatorul unui dispozitiv de tăiat copaci, pentru construcţia căruia încearcă să obţină sprijinul financiar al Marelui Duce. În timpul acestei călătorii pline de neprevăzut, Jane îl cunoaşte pe tânărul ofiţer Andrei Tolstoi, cu care împărtăşeşte pasiunea pentru muzica de operă şi care se îndrăgosteşte până peste cap de frumoasa străină. Întâlnirea lor va avea consecinţe dramatice pentru vieţile amândurora.

 

Filmul considerat de-a lungul unui deceniu cel mai scump film rusesc realizat vreodată, a fost propunerea oficială a Rusiei la Premiile Oscar din 1999, la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”. În acelaşi an, Bărbierul din Siberia a deschis Festivalul de la Cannes. Dincolo de povestea impresionantă a destinului eroilor principali, filmul impresionează prin grija deosebită acordată de regizor pentru fiecare detaliu, câteva exemple în acest sens fiind antrenamentul soldaţilor (care, cu câteva luni bune înainte de filmări, au urmat un stagiu intensiv de pregătire în cutumele militare din vremea aceea), vasele şi sticlăria folosită în film (făcută pe comandă specială în Cehia) sau luminile de pe Kremlin care au fost stinse pe parcursul filmărilor, ele neexistând înainte de 1930 (a fost pentru a doua oară în întreaga istorie a Rusiei când aceste lumini au fost stinse, prima dată fiind în perioada camuflajului din cel de-al doilea Război Mondial).

            Duminică, 25 octombrie, de la ora 22.15, este programat cel de-al doilea film semnat de Mihalkov, Ochi negri (OCI CIORNIE), o fascinantă poveste de dragoste, care a adus inegalabilului actor Marcello Mastroianni, trofeul la Cannes şi o nominalizare la Oscar. Principalii actori din distribuţie sunt: Marcello Mastroianni, Silvia Mangano, Marthe Keller şi Elena Safonova, scenariul fiind inspirat din povestirile lui Anton Pavlovici Cehov.

 

Devenit chelner pe un vapor de lux, arhitectul italian Romano Patroni îşi deapănă cu nostalgie şi umor povestea marii lui iubiri, în faţa unui prieten rus. Deşi însurat cu o femeie foarte bogată care-i asigura un trai fără griji, Romano s-a îndrăgostit de misterioasa rusoaică Anna Sergheevna şi de ochii ei negri. Plecarea bruscă a Annei îl determină pe italian să facă o călătorie în Rusia, în căutarea iubitei, căreia îi promite că va divorţa, dar fără să-şi poată ţine promisiunea…

Filmul are în palmares 10 trofee, printre care Premiul de interpretare masculină (Marcello Mastroianni) la Festivalul de la Cannes în 1987 şi are 22 de nominalizări, printre care la premiile Oscar pentru cel mai bun rol principal masculin (Marcello Mastroianni), precum şi la premiile Globul de Aur, BAFTA şi Cesar pentru cel mai bun film străin.

 

În 2017, la treizeci de ani după lansarea filmului, regizorul Mihalkov a acordat un interviu jurnaliştilor italieni despre cele mai dragi amintiri ale sale legate de acest film şi despre colaborarea cu Mastroianni. „Unul dintre cele mai mari complimente pe care le-am primit vreodată în viața mea a venit de la Mastroianni. Mi-a spus că a fi aproape de mine a fost ca și când ar fi lucrat alături de un tânăr Fellini. Asta pentru că îl iubesc pe Fellini și când am început să lucrez cu Mastroianni am fost îngrozit că mă va compara cu el”.

 

 Despre actori, regizorul îşi aminteşte că: „Silvana (Mangano) și Marcello avuseseră o relaţie cu multă vreme înainte de „Ochi Negri”, iar acum se reuneau într-un scenariu în care jucau rolul de soţi. A fost dificil să le gestionăm relația! Amândoi erau delicaţi și sensibili unul față de celălalt. Știam că mai există ceva între ei. Când a trebuit să îl bruscheze pe Marcello într-o scenă, Silvanei i-a venit în mod firesc să fie rea. De fapt, i-a plăcut foarte mult!” a declarat, amuzat, regizorul Mihalkov.

            Nikita Mihalkov este un nume de mare rezonanţă în cinematografia mondială, cu un impresionant palmares de peste 70 de trofee şi nominalizări la festivaluri de renume din întreaga lume. Supranumit „Spielberg al cinematografiei ruse”, Nikita Mihalkov provine dintr-o familie faimoasă de poeţi şi pictori.

Tatăl lui Nikita Mihalkov este autorul versurilor actualului imn al Federaţiei Ruse, iar mama sa, poeta Natalia Konchealovskaya, a aparţinut uneia dintre cele mai nobile familii ruseşti, fiind fiica pictorului Piotr Koncealovsky. Aşa că nu a mirat pe nimeni când Nikita Mihalkov şi fratele său Andrei Koncealovsky au făcut parte din valul înnoitor al cinematografiei sovietice din anii 80.

Printre cele mai cunoscute filme semnate de Mihalkov în postura de regizor, amintim: Piesă neterminată pentru pianina mecanică (Trofeul Festivalului de la San Sebastian, 1977), Aproape de Eden (Leul de aur, 1991, nominalizat la OSCAR, 1991 şi la premiile Cesar, 1992), Soarele înşelător (OSCAR, 1994, câstigatorul Marelui Premiu al Juriului Cannes, 1994 şi nominalizat la Premiile BAFTA, 1996).

 

 

 

Comentarii

Continue Reading

Film

DIVA dă startul sărbătorilor! Duminică, 25 octombrie, începe maratonul filmelor de Crăciun

Avatar

Published

on

             Cu doar două luni înainte de Crăciun, filmele festive revin la DIVA! Din 25 octombrie sărbătorim acest sezon în stilul caracteristic: prin difuzarea celui mai mare maraton de filme dedicate Crăciunului.

 

În inima marilor orașe sau în comunitățile mici, la cabane izolate sau hoteluri celebre, înconjurați de familie sau blocați la birou, plecați cu colindul sau în goana după cadouri, îndrăgostiți de magie sau cu înclinație practică, toți sunt parte a peisajului unic pe care Crăciunul la DIVA îl aduce pe micul ecran!

Conform tradiției, la DIVA pot fi urmărite peste 8 filme de Crăciun pe zi, inclusiv preferatele fanilor: Crăciun de veteran (A Veteran’s Christmas, 2018), Miracolul lui Maggie (Karen Kingsbury’s Maggie’s Christmas Miracle, 2017), Parteneri de ocazie (Mingle All the Way, 2018), Dragoste la cabana renilor (Romance at Reindeer Lodge, 2017), Crăciun la pensiunea Bramble (A Bramble House Christmas, 2017), Încurcătură de Crăciun (A Twist of Christmas, 2018) și multe altele.

 

Filme de Crăciun în premieră sunt programate în zilele de marți și duminică de la 16:00, respectiv vineri, de la 19:40.

Duminică, 25 octombrie, filmul Iubire de Crăciun (A Christmas Love Story, 2019) dechide seria premierelor. Katherine Clark (Kristin Chenoweth) caută inspirație pentru că trebuie să scrie un cântec de succes pentru un spectacol de Crăciun. Din fericire, un băiat cu voce de aur se alătură corului ei și o învață o lecție despre importanța familiei.

Marți, 27 octombrie, Un iubit de sărbători (Holiday Date, 2019) este comedia care va alunga cele trei ceasuri rele. Filmul începe când iubitul lui Brooke Miller (Brittany Bristow), Ethan, se desparte de ea chiar înainte de sărbători. Brooke este nevoită să meargă acasă cu Joel Parker (Matt Cohen), un actor, care va pretinde că este iubitul ei pe parcursul vizitei. Ce poate să meargă rău ?

 

Vineri, 30 octombrie, publicul are rezervare de două ore pentru a petrece Crăciunul la Plaza (Christmas at the Plaza, 2019). Filmul o are în rolul principal pe Jessica Cooper (Elizabeth Henstridge), de profesie istoric, care organizează o expoziţie despre istoria Crăciunului la Hotelul Plaza și face echipă cu frumosul decorator Nick Perrelli (Ryan Paevey), pentru a readuce Crăciunul la viață. Oare faimosul hotel din New York va găzdui o nouă poveste de dragoste ? Știți ce se spune: „La Plaza nu se întâmplă nimic neimportant!”

 

Acestea fiind spuse, să înceapă numărătoarea inversă până la Crăciun cu cel mai îndrăgit program de la DIVA!

 

Urmărește DIVA pe social media:

Facebook: www.facebook.com/divaromania/

Instagram: @diva_romania

 

 

 

Comentarii

Continue Reading

Facebook

Trending