Connect with us

Derapaj

SCANDAL Cum se fură o emisiune de la TVR 1 şi se pune în prime time la Antena 3, pentru ratingul lui Gâdea

Published

on

Pe parcursul lunii ianuarie, TVR1 a difuzat, în cadrul emisiunii DOSAR ROMÂNIA, o serie de trei documentare de investigaţie, sub titlul: „Pacienţii din linia întâi”. Primul episod a fost o redifuzare din data de 06.06.2021, iar celelalte două au fost difuzate în premieră. Tema principală făcea referire la felul în care o parte din personalul medical s-a comportat cu pacienţii Covid şi cu aparţinătorii acestora.

În seara zilei de 31.01.2022, dl. Mihai Gâdea, într-un dispreţ total faţă de proprietatea intelectuală, şi-a realizat ediţia emisiunii sale, Sinteza zilei, pe baza investigaţiilor mele, folosind părţi importante din două episoade din seria ”Pacienţii din linia întâi”. Practic, fără investigaţia difuzată de TVR 1, la DOSAR ROMÂNIA, emisiunea dlui Gâdea nu ar fi avut ce să dezbată. Niciunul dintre personajele care au apărut în filmele mele nu a vorbit la Antena 3 (oare de ce?), la dl. Gâdea. Motiv pentru care a ales să difuzeze ilegal producţia TVR1 şi a recurs la un adevărat furt intelectual.

Mai mult decât atât, modul în care au fost prezentate anchetele, lăsa să se înţeleagă că au fost realizate de Antena 3. Dl. Gâdea nu avea nici un gând să pomenească verbal sursa, să nominalizeze autorul. A făcut-o succesiv, în urma mesajelor trimise de mine în care i-am menţionat că: 1) a încălcat legea şi 2) investigaţia are un autor şi nu a fost realizată de „cei de la DOSAR ROMÂNIA”.

La un moment dat, a afirmat că  „ancheta a fost difuzată cu un an întârziere, deoarece aș fi fost cenzurat”. Ceea ce este total fals. Niciodată nu am fost cenzurat, oricine mă cunoaște știe că acest lucru nu îl voi accepta sub nici o formă.

Declaraţia că aș fi fost cenzurat creează un prejudiciu de imagine atât mie, cât și instituției în care îmi fac meseria de jurnalist, de realizator de programe, de producător de emisiuni.

Aş dori să precizez că, indiferent care a fost conducerea SRTv, emisiunea DOSAR ROMÂNIA, care a debutat în anul 2013, nu a fost niciodată cenzurată sau oprită indiferent dacă a fost vorba despre ordonanța 13, gazele de șist, afacerile din Valea Jiului, defrișarea pădurilor, sau adevărul despre mineriade, fenomenul Pitești și multe alte zeci de subiecte realizate de mine sau de către colegii mei. Vă garantez că opinia publică ar fi aflat a doua zi. Cine mă cunoaște un pic, poate sa vă confirme că nimeni nu îmi poate impune ceva împotriva propriilor mele convingeri.

Unii dintre cei care ar fi putut să certifice acest lucru, precum George Borcescu, Cristian Țopescu, Valentin Nicolau  nu mai sunt printre noi. Alţii, cunoscuţi oameni de televiziune, cum ar fi Rodica Culcer, Mihai Tatulici, Irina Radu, Paul Şoloc, vă  pot confirma că ar fi imposibil ca cineva să încerce să mă cenzureze. Acelaşi lucru pot spune şi foștii Preşedinţi ai SRTv –  Claudiu Săftoiu, Irina Radu, Doina Gradea, fostul director al TVR1 – Eduard Darvariu sau actualul director, Ruxandra Ţuchel.

Deși nu am avut cea mai bună relație de colaborare cu Ramona Săseanu, Directorul General Interimar în perioada în care am realizat filmările şi investigaţia pentru DOSAR ROMÂNIA, nu a existat nici cea mai mică imixtiune în ceea ce făceam, presiune, gest sau încercare de a cenzura emisiunea şi, implicit, subiectele difuzate. Adevărul nu poate fi mistificat.

Este adevărat că o doctoriță  din Arad a reclamat la CNA primul episod din „Pacienții din linia întâi”, însă dacă am fi fost sancționați, nu am fi putut redifuza în luna Ianuarie a.c. ediția difuzată în premieră în 6 Iunie 2021.

Din punct de vedere editorial, era important să reluăm primul episod, difuzat deja, alături de celelalte două  premiere din investigația întreprinsă.

Ceea ce ne-a oprit să difuzam toată seria, în toamna anului trecut, a fost pandemia. În condițiile în care mureau sute de oameni pe zi, am considerat că cel mai bine este să așteptăm sfârşitul valului 5. Am ales să difuzăm toate cele trei episoade în luna ianuarie 2022 şi pentru că aveam şansa la o mai mare audienţă.

Și s-a demonstrat că am avut dreptate.

Alegerea celui mai bun moment, pentru a difuza seria „Pacienţilor din linia întâi”, îmi aparține în totalitate și a fost acceptată şi de către conducerea televiziunii. Ca un fapt divers, dacă vorbim de presiuni, atunci acelea au fost făcute pentru a grăbi difuzarea celor trei episoade, pentru a finaliza descărcarea contabilă a producției ca să nu existe probleme legate de Curtea de Conturi. 

Multe dintre episoadele emisiunii DOSAR ROMÂNIA pot fi vizionate pe canalul de YouTube al TVR. Nu sunt doar anchete, e foarte adevărat, pentru că nu facem doar asta. Găsiți reportaje, documentare, interviuri.

DOSAR ROMÂNIA reunește cea mai buna echipa de publicistica a Televiziunii Publice, din care fac parte jurnalişti experimentați, adevărați profesioniști, care n-au făcut averi din meseria lor si nu și-au vândut conștiința. Nu veți găsi vreun subiect despre care puteţi spune ca “e servit de parchet, servicii, poliție”.

Codruţa Angelescu, Cristina Țilică, Alina Amza, Cornel Mihalache, Gabriel Geamănu, Cătălin Apostol şi, cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă Răzvan Butaru, adunăm, probabil, suta de premii naţionale și internaționale. N-avem nici o vina că instituția la care lucrăm nu a ştiut să ne exploateze mai bine imaginea și performanțele. Dar, să ştiţi că existăm! La TVR, dacă vrei, eşti mai liber decât la orice altă instituţie media. Noi vrem, pentru că nu ştim cum să fim altfel.

În final, subliniez că „demersul jurnalistic” al dlui Mihai Gâdea la Antena 3, din seara zilei de 31 ianuarie 2022, a prejudiciat grav din punct de vedere moral și material atât imaginea TVR, cât și a mea, personală.

Să afirmi că ai difuzat părți însemnate dintr-un material care nu îți aparține, pentru care nu ai nici un drept de folosință , într-o emisiune în care eviți să rostești numele realizatorului, pentru că tu ai audiență mai mare, reprezintă un tupeu și o îndrăzneală greu de imaginat. Deşi am transmis prin sms, și tu ai aflat, în timpul emisiunii, că tocmai comiți o ilegalitate, furtul intelectual putând fi pedepsit inclusiv penal (între 1 și 4 ani), dezbaterea a continuat.

Da, dl. Mihai Gâdea a făcut rating în seara zilei de 31.01.2022 pe seama producțiilor realizate de mine. Audiența emisiunii lui crește fix în momentele difuzării fragmentelor din emisiunea DOSAR ROMÂNIA,  de la TVR 1, preluate fără nici un drept la Sinteza zilei de la Antena 3.

În orice caz, îmi rezerv dreptul de a acționa în nume propriu  în instanță, la CNA şi la Parchet împotriva acestui domn Mihai Gâdea, dar şi a televiziunii Antena 3 pe care o conduce. Cred că este momentul ca dl. Gâdea să afle că legea este aceeași pentru toți, fără excepție.

Advertisement

 Conform legii dreptului de autor şi drepturile conexe, TVR nu ar fi putut cesiona către un terț o operă  fără  ca realizatorul să fie de acord. Eu lucrez la TVR şi am realizat, din 1998 şi până acum, emisiuni care au adus premii naționale şi internaţionale SRTv. Şi nu chiar orice fel de premii. Dacă am ales să lucrez pentru Televiziunea Română și să nu plec altundeva, consider că emisiunile mele trebuie să fie difuzate la TVR şi nu în altă parte.

P.S. Domnule Mihai Gâdea, vă anunț că mai avem material și continuăm seria. Staţi pe recepţie, priviţi şi nu mai luaţi ce nu vă aparţine! Se cheamă furt.

Răzvan Butaru,

Producător TVR1

Dosar România

Facebook Comments Box
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rochii
mutari si transport mobila

MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending