Connect with us

UTILE

Schimbările climatice și inovația în tehnologie

Published

on

Reclame

Schimbările climatice reprezintă astăzi una din cele mai mari provocări din toate timpurile. De la începutul revoluției industriale, concentrația gazelor cu efect de seră în atmosferă a crescut vertiginos. Dioxidul de carbon, metanul și oxidul nitric sunt campionii, iar aceste gaze accelerează schimbările climatice prin calitatea lor de a capta căldura în atmosferă. Creșterea temperaturii medii a Pământului s-a produs deja, iar ea aduce după sine fenomene meteorologice neobișnuite. În acest moment nu mai sunt suficiente măsuri voluntare, este timpul pentru acțiuni comune pentru a se stabiliza și apoi reduce nivelul gazelor cu efect de seră. Avem nevoie de inovație tehnologică, iar aceasta este de așteptat să apară în urma măsurilor restrictive prinse în reglementări legislative.

Tehnologiile de mediu, care au rolul de a reduce sau elimina eliberarea poluanților în natură, au început să fie dezvoltate doar în trecutul apropiat. Dar s-a ajuns foarte repede la concluzia că pentru a fi eficiente, acestea trebuiesc sprijinite de reglementări guvernamentale, deoarece acestea necesită acțiuni colective pentru o abordare eficientă.

Gazele cu efect de seră conduc la schimbări climatice prin captarea căldurii în atmosferă, generând astfel creșterea temperaturii medii globale. Aceasta modifică modelele și intensitatea precipitațiilor, precum și fluxurile curentelor de aer la nivel global. Astfel, considerând o creștere a populației și o continuare a dezvoltării economice, temperatura media globală este prognozată să crească până la sfârșitul secolului. Această creștere reprezintă un pericol potențial pentru sănătatea umană, resursele de apă și de hrană, iar în zonele de coastă sunt amenințate așezările umane prin creșterea nivelului mărilor și oceanelor, urmată de furtuni violente. Iar pentru a înțelege magnitudinea pericolului la care planeta noastră este expusă trebuie să subliniem faptul ca gazele cu efect de seră, odată emise, rămân în atmosferă pentru perioade foarte lungi de timp, de ordinul deceniilor sau chiar mileniilor. Astfel, mai mult de jumătate din cantitatea de CO2 emisă astăzi va fi în atmosferă peste un secol, contribuind în continuare la încălzirea globală. În schimb, poluanții convenționali rămân în atmosferă pentru perioade scurte de timp, de ordinul săptămânilor sau chiar de ordinul zilelor, ei fiind îndepărtați sau spălați prin diverse procese fizice și chimice, unele naturale. Astfel, în cazul teoretic în care emisiile de poluanți convenționali ar scădea rapid până la dispariție, concentrațiile lor atmosferice, deci și impactul lor social, ar scădea rapid și ar dispărea. Nu este cazul gazelor cu efect de seră, care datorită duratei de viață lungi ar continua să mărească concentrația atmosferică, singura posibilitate de stopare a acestui fenomen fiind reducerea emisiilor până la zero.

Tehnologii și produse noi mai puțin poluante

Amenințare fiind reală, aproape și de o dimensiune cel puțin îngrijorătoare, dezvoltarea și adoptarea de noi tehnologii reprezintă un element esențial al abordării politicilor de mediu ce încearcă să limiteze efectele schimbărilor climatice.

Primii pași au fost făcuți prin aderarea la tehnologii ce reușesc să diminueze nivelul de gaze cu efect de seră eliberat în atmosferă, un exemplu semnificativ fiind obligativitatea folosirii tehnologiei https://www.adblue-market.ro/ pe multe din piețele auto. Scopul acesteia este reducerea emisiilor de oxizi de azot care contribuie la poluarea aerului și formarea ploilor acide. AdBlue este un fluid compus în principal din uree de înaltă puritate, care este injectat în sistemul de evacuare al vehiculului într-un catalizator selectiv de reducere. Acolo, ureea se descompune în amoniac, care la rândul său, reacționează cu oxizii de azot într-o reacție chimică care convertește oxizii de azot în azot și apă, care sunt mai puțin poluante. În general, tehnologia AdBlue poate reduce emisiile de NOx cu până la 90%, contribuind semnificativ la reducerea impactului negativ asupra mediului și sănătății umane. Cu toate acestea, tehnologia AdBlue nu elimină complet emisiile de poluanți iar utilizarea combinației de tehnologii, cum ar fi filtrele de particule diesel și sistemele de reducere catalitică poate fi necesară pentru a atinge niveluri de emisii mai scăzute și mai sustenabile.

Cu toate acestea, tehnologia AdBlue a reprezentat un pas important dar nu suficient în lupta cu emisiile nocive. Multe dintre tehnologiile necesare nu există încă din punct de vedere comercial sau sunt prea costisitoare – automobilele electrice fiind probabil cel mai bun exemplu. Este necesară începerea unui proces de schimbare tehnologică, aceasta implicând mai multe etape. Invenția, considerată ca fiind prima etapă, este determinată de cercetare și dezvoltare. Apoi inovația este un proces de schimbare tehnologică. Apoi urmează adoptarea și difuzarea, acestea din urmă fiind procese critice în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin schimbare tehnologică. Cu siguranță aceste etape nu reprezintă un proces liniar și nu  este obligatoriu ca o etapă să îi urmeze celeilalte, acestea fiind interactive. Astfel, inovația este stimulată de cercetare și dezvoltare, dar și de experiența utilizatorilor care o adoptă la început, urmată de experiența de masă dată de adoptare la scară largă pe piață, pe măsura ce produsul se răspândește.

Toate aceste experiențe, denumite învățarea prin practică, învățarea prin utilizare sau învățare prin căutare, împreună cu cercetarea conduc la îmbunătățirea performanței și reducerea costurilor noilor tehnologii, tendințe care sunt caracterizate ca fiind o curbă de învățare. Schimbarea la scară largă trebuie, de asemenea, să fie abordată și luată în considerare dintr-o perspectivă „sistemică”, deoarece succesul oricărei noi tehnologii depinde adesea de alți factori tehnologici și non-tehnologici. În general, beneficiile aduse de noile tehnologii sunt realizate doar prin adoptarea lor pe scară largă, un proces care de obicei necesită timp considerabil. Iar acest lucru ne spune ca trebuie să încurajăm cercetarea, pentru a fi capabilă să livreze pieței cât mai multe tehnologii care să schimbe paradigma existentă.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending