Connect with us

ALL MEDIA

Școala, religia și societatea în dezbatere – PROFU’ DE RELIGIE, în regia lui Bobi Pricop luni, în premieră, la TVR 2

Avatar

Published

on

Foto Credit: TVR

Casa de Producție TVR, în parteneriat cu UNITER, vă prezintă un spectacol născut din fibra realității cotidiane – „Profu de religie”, scris de dramaturgul Mihaela Michailov, în regia lui Bobi Pricop, selectat anul trecut în Festivalul Național de Teatru.

Niciodată prea departe de sursă, Mihaela Michailov crede în teatrul inspirat de, și implicat în, social. Crede în dramaturgia devenită vehicol de înțelegere a realității, crede în necesitatea teatrului ca instrument de documentare și descifrare a mecanismelor, mai mult sau mai puțin defecte, de funcționare a unei societăți.

„Ce documentăm nu e doar ce s-a întîmplat. E şi ce-ar fi putut să se întîmple. Sau ce n-avea cum să aibă loc. E posibilitate, previzibilitate, prezent palpabil şi postcotidian. E împlinirea şi eşecul unor vise. E reconstrucţia unor poveşti personale şi comunitare conflictuale, complementare, convergente, adevărate şi ficţionale. E vizitarea şi abandonul istoriei recente oficiale în favoarea istoriilor de viaţă nespuse şi nesupuse puterii care scrie varianta convenabilă a naraţiunii sistemului.

E realitate şi deopotrivă ficţionalizare a unei realităţi fragilizate de trecerea timpului. E întîlnirea cu trecutul din perspectiva prezentului care lansează interogaţii viitorului.” spunea dramaturgul într-un articol din „Dilema Veche” despre „Sub Pământ”, un spectacol despre Valea Jiului, articol subintitulat sugestiv: „Realitatea, mod de folosire”. (Dilema veche, nr. 576, 26 februarie – 4 martie 2015)

Aceeași perspectivă este valabilă și pentru construirea spectacolului „Profu’ de religie”, un text pornit de la un fragment declarat câştigător în cadrul celei de-a III-a ediţii a Concursului de proiecte pentru tineri regizori şi dramaturgi români organizat  de Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ Craiova. Propunerea a fost dusă mai departe prin colaborarea cu regizorul Bobi Pricop și cu trupa de actori a Teatrului din Craiova.

„Am început să lucrez cu Bobi Pricop și ce ne-a interesat a fost să ne alegem o temă legată de realitățile din școală.”, povestește Mihaela Michailov geneza textului, într-un interviu exclusiv, acordat Casei de Producție TVR. „Trecând prin mai multe subiecte, am ajuns la această realitate – cea a felului în care se predă religia, un discurs care recurge la dihotomii, la clișee. Ne-am întrebat cum am putea să dramatizăm, să concepem o piesă care să fie o reflexie a felului în care se predă religia în școală, a retoricii legate de religie din manuale.”

„Am urmărit două planuri, două realități. Pe de o parte, povestea unei fetițe care își acuză profesorul de religie că ar fi atins-o, generând astfel o dezbatere despre mângâiere. Pe de altă parte, modul în care se predă religia în școală, pornind de la întrebarea: ce este adevarul? Am pornit de la doua tipologii de adevăr – adevarul spus acasă, la școală, în familie și adevărul copilului, bucată din adevărurile intime ale fiecarui copil care își imaginează realitatea într-un fel propriu, personal. Jonglam cu aceste doua piste: adevărul care se predă și care, de multe ori, devine autoritar, tocmai pentru că este unilateral, și adevărul intim, adevărul profund subiectiv al fiecărui copil.”

Această dualitate este dusă mai departe prin folosirea unui acelaș actor pentru a întrupa mai multe personaje. „Ni s-a parut că e mai valoros teatral să nu mergem pe actor-personaj. Am crezut că având un actor care interpretează mai multe personaje, te distanțezi ca spectator.”

Vă invităm luni seară, la teatru TV, la „Profu de religie”, o poveste despre adevăruri și ficțiuni, despre religie și școală, despre mass-media și copilărie, propus spectatorilor TVR de Ziua Internaţională a Tinerilor,  12 august. (https://youtu.be/yvyQef1MX84)

TEATRU TV „Profu de religie”: luni, 10 august, ora 20 :10, pe TVR 2 și TVR HD ; în reluare marți, 11 august, ora 14:00 la TVR HD

 

PROFU’ DE RELIGIE de Mihaela Michailov

Producţie a Teatrului Naţional “Marin Sorescu”, Craiova Regia şi scenografia: Bobi Pricop

Distribuţia: Marian Politic, Dragoş Măceşanu, Romaniţa Ionescu, Cătălin Vieru, Raluca Păun Echipa TV : producţie: Cezarina Hărăbor, editor de imagine: Marius Rusitoru, director de imagine: Vlad Tănase, regizor muzical: Gabriel Scîrlet, regia tv: Gini Ignat, producător: Sînziana Miloşoiu

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat în fiecare seară de luni la TVR2. Săptămâna aceasta, și la TVR HD.

Comentarii

comments

Redactor-sef | dorin.huntai@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

MENIU

pentru sufletul tau

SHOW MAGAZINE

IN Trending